Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Jerevan 2015 - dan 6

Jerevan 2015 - dan 6

12.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241)

07.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241) : Jerevan 2015 - dan 1
08.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241) : Jerevan 2015 - dan 2
08.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241) : Jerevan 2015 - dan 3
09.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241) : Jerevan 2015 - dan 4
10.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241) : Jerevan 2015 - dan 5

UNIVERZITETSKO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU

Jerevan (Jermenija), 6-12. oktobar 2015.

Četvrti takmičarski dan – Osmo i deveto kolo (11. oktobar 2015.)

Na upravo završenom 1. Univerzitetskom prvenstvu Evrope u šahu održanom u Jerevanu (Jermenija), u periodu 6-11. oktobar 2015. godine, ženska ekipa Srbije u sastavu ženski velemajstor Anđelija Stojanović i ženski internacionalni majstor Mila Žarković osvojila je treće mesto i bronzanu medalju. Muška ekipa koju su činili internacionalni majstori Marko Nenezić i Miloš Stanković se na kraju turnira našla na deobi trećeg i četvrtog mesta ali je zbog nešto slabijeg dodatnog kriterijuma ostala bez medalje.


Teško je opisati trenutno stanje u našem taboru. Sa jedne strane sreće zbog dugo čekane medalje (poslednja osvojena u Cirihu 2010. – srebro - LJilja Drljević), a sa druge strane tuga jer je mogla biti još jedna bronza. Po prikazanoj igri, po ponašanju od prvog dana, slobodno mogu reći da su obe naše ekipe zaslužile da osvoje medalju. Ovako, ostaje da se što pre preboli „neuspeh“ i da se krene u nove pobede. Verujem da će već večeras (uskoro) osmeh biti na svim licima naše delegacije. To je nešto što krasi univerzitetsku reprezentaciju Srbije u šahu.


Malo uporednih podataka o dva turnira koji govore kako su različiti putevi do medalje. Devojke su osvojile 10,5 poena i za pola poena pobegle najbližim ekipama koje su ih ugrožavale. Sa druge strane momci prave zbir od 12 poena i ostaju bez medalje. Muški turnir je doneo takvu raspodelu da su svi igrači prve tri ekipe zauzeli prvih šest mesta u pojedinačnom plasmanu što govori da je moralo da se igra na veliki broj poena. Kod dama je bila situacija malo „razvodnjenija“. U vrhu pojedinačnih tabela je bilo igračica sa više univerziteta. NJihove druge table nisu osvojile dovoljan broj poena dok smo mi imali ujednačen rezultat (Mila 5,5 i Anđelija 5). Dovoljno za medalju!


Šta se to dešavalo današnjeg takmičarskog dana u koje su naši studenti ušli sa druge pozicije, a studentkinje sa deobe četvrte? Pripreme su prošle normalno, svi su bili svesni svoje pozicije, rezultata koje treba da ostvare i što je najvažnije atmosfera i raspoloženje na najboljem mogućem nivou. Istina, postoji doza nervoze ili pozitivne treme zbog mogućeg uspeha. Normalno za sportiste. U prvim današnjim partijama šahistkinje imaju lakše protivnike u odnosu na svoje kolege koji igraju mini meč protiv najjačeg jermenskog univerziteta, Nenezić protiv M. Petrosjana, a Stanković protiv Gabuzjana. Jeremni su u proseku bolji sa rejtingom, imaju isto poena kao mi ali i crne figure u obe partije. U partijama se dešava ono što nismo priželjkivali. Nenezić brzo ulazi u cajtnot i otežava sebi situaciju. Teško je tada vući najbolje poteze. Verovatnoća da se pogreši je povećana. Na ovakvim turnirima i takvim trenucima i minimalne nepreciznosti koštaju partije. Morao je prvo da žrtvuje kvalitet bez neke kompenzacije, a kasnije nije bilo milosti od strane Petrosjana. Miloš Stanković posle raspleta i niza izmena ostaje bez jednog pešaka sa šansama da remizira raznobojnim lovcima. Na tabli se nalaze i dame i po jedan top uz nekoliko pešaka. Gabuzjan igra završnicu na nivou svoje titule i rešava je svoju korist. Tako smo obe partije izgubili. Devojke su bile uspešnije u osmom kolu i zabeležile dve pobede. Posebno bitna je bila pobeda Mile Žarković koja je igrala protiv poljske igračice Kovara Magdalene, članice Univerziteta u Poznanju koji je imao ceo poen više u odnosu na nas. Time je njihova prednost anulirana.


# Beli Kolo 8 Crni
 2  Stankovic Milos (2424) 0-1 Garbuzyan Hovhannes (2585)
 4  Nenezic Marko (2469) 0-1 Petrosyan Manuel (2452)
 4  Stojanovic Andjelija (2357) 1-0 Orehek Spela (2091)
 5  Zarkovic Mila (2173) 1-0 Kowara Magdalena (1869)


Stanje pred poslednje kolo. Muškarci peti sa poenom zaostatka za trećim, a devojke na deobi drugog mesta sa Univerzitetom u Varšavi. Najbliži pratioci studentkinjama zaostaju za ceo poen, a studentima beže za poen. Protivnice u poslednjem kolu su dve poljske igračice ali sa različitih univerziteta. Mila opet igra protiv univerziteta sa kojim imamo isto poena i ta partija je jako važna za konačan plasman. Anđelija kao crna za protivnicu ima prošlogodišnju svetsku studentsku šampionku Klaudiju Kulon. Poen iz dve partije je dovoljan za treće mesto. Kod momaka dolaze slabiji protivnici po rejtingu ali poznato nam je da ovde rejting ne igra presudnu ulogu. Obojica su crni. Dve pobede uz malo sreće (očekivane druge rezultate) bi mogle da obezbede medalju. Svi su spremni za odlučujuće borbe. Prva remizira Mila sa Martom Bartel (na kraju osvojila srebro) i održava nerešenu borbu za drugo mesto. U tom trenutku i druga poljska igračica sa Univerziteta u Varšavi remizira i sada one imaju pola poena više od nas i drugu poziciju. Nažalost, Anđelija igra najlošiju partiju na turniru i gubi. Drugo mesto je izgubljeno, a za treće zavisimo od nekoliko partija ali imamo i 1,5 poen više od najbližih pratilaca. Posle dosta neizvesnosti medalja je ipak naša! Nekoliko ekipa se zaustavlja na 10 poena i naših 10,5 je ostalo odbranjeno. Kod mušaraca drama do kraja. Stanković je verovatno besan zbog poraza u poslednjem kolu prosto pregazio rusa Aklanova. Nenezić (isto besan ili ljut, kako god) stoji celu partiju bolje, bespotrebno žrtvuje figuru ali na kraju ipak uspeva da dobije partiju. Ta partija je ujedno bila poslednja na celom Prvenstvu. Muškarci ukupno 12 poena koliko i Univerzitet za ekonomuju u Poznanju čiji su igrači oba remizirali u poslednjem kolu. Od toga VM Dragun Kamil na prvom stolu u uzbudljivoj partiji protiv Sjugirova. Mi smo tu očekivali da će Sjugirov uzeti ceo poen i nama doneti bronzanu medalju. Nije se desilo. Malo posle, za večerom smo mu skrenuli pažnju na taj podatak. On se izvinuo, nije znao za to. Oprostili smo mu (ovoga puta).


# Beli Kolo 9 Crni
 6  Polok Kacper (2223) 0-1 Nenezic Marko (2469)
 7  Aklanov Fedor (2311) 0-1 Stankovic Milos (2424)
 4  Kulon Klaudia (2324) 1-0 Stojanovic Andjelija (2357)
 2  Bartel Marta (2271) ½-½ Zarkovic Mila (2173)


Šta je odnelo bronzanu medalju studentima? Prvi kriterijum koji je odlučivao je bolji plasman na pojedinačnom turniru, a poljaci su tu zauzeli peto i šesto mesto, a Nenezić sedmo. Za malo! U pojedinačnom plasmanu prvi kriterijum je prosečan rejting koji je pre poslednjeg kola bio ovakav: Nenezić 2422, a Brodovski 2424. Oba poljaka dobijaju jače protivnike nego naši igrači i time prosečan rejting protivnika ide u korist Univerziteta u Poznanju. Eh, Sjugirov, Sjugorov! Šteta, malo je nedostajalo.


KONAČNO O PRVENSTVU

Na Prvenstvu su učestvovali takmičari iz deset država sa ukupno 25 univerzitetskih ekipa. Srbiju je predstavljao Univerzitet u Beogradu. Igrala su se dva pojedinačna turnira, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sabiranjem po dva najbolja pojedinačna rezultata dolazilo se i do ekipnog plasmana. Po prvi put na nekom međunarodnom studentskom šahovskom takmičenju ovog ranga igralo se po ubrzanom tempu igre (25 minuta plus 10 sekundi po potezu). Organizacija Prvenstva je bila na najvećem mogućem nivou, a pod pokrovotiljstvom Ministarstva prosvete i nauke Republike Jermenije. Jermenija je još jednom pokazala zašto je jedna od vodećih šahovskih zemalja sveta.

U obe konkurencije najbolja je bila ekipa Ural državnog Univerziteta iz Rusije za koju su nastupali velemajstori Sanan Sjugirov i Ivan Bukavšin, a kod studentkinja Darija Pustovojtova i Dinara Saduakasova. Drugo mesto kod studentkinja pripalo je Univerzitetu iz Varšave, a treće Univerzitetu u Beogradu. Kod studenata srebrnu medalju su osvojili domaći takmičari sa Državnog univerziteta za fiziku iz Jerevana, a bronzanu Univerzitet za ekonomiju iz Poznanja.

Studentkinje: 1. Ural Univerzitet (Rusija) 14.5, 2. Univerzitet u Varšavi (Poljska) 11, 3 Univerzitet u Beogradu (Srbija) 10.5, 4. Univerzitet u Poznanju (Poljska) 10, 5. Šabanči Univerzitet (Turska) 10, 6. Državni institut za fiziku (Jermenija) 10, 7. Univerzitet u LJubljani (Slovenija) 9.5, 8. Državni Univerzitet u Jerevanu (Jermenija) 9, ...

Studenti: 1. Ural Univerzitet (Rusija) 14, 2. Državni institut za fiziku (Jermenija) 13, 3. Univerzitet u Poznanju (Poljska) 12, 4. Univerzitet u Beogradu (Srbija) 12, 5. Sibirski federalni Univerzitet (Rusija) 11, 6. Nacionalni poljoprivredni Univerzitet (Jermenija) 10.5, 7. Univerzitet u Varšavi (Poljska) 10, 8. Ekonomski Univerzitet – Katovice (Poljska) 10, ...

U pojedinačnoj konkurenciji ponovo dominacija ruskih šahista. Zlatna medalja je pripala VM Sananu Sjugirovu (Rusija) koji je osvojio 7,5 poena, srebrna VM Hovhanes Gabuzjanu (Jermenija) sa 7 poena i bronzana VM Ivanu Bukavšinu (Rusija) u konkurenciji studenata. Marko Nenezić i Miloš Stanković su se našli na deobi od četvrtog do desetog mesta sa osvojenih po 6 poena. Na turniru studentkinja ubedljiva pobeda ruskinje Darije Pustovojtove sa 8 poena. Druga je bila poljakinja Marta Bartel, a terća ruskinja Dinara Saduakasova, obe sa osvojenih 6,5 poena. Mila Žarković je sa 5,5 poena završila takmičenje na deobi petog do sedmog, a Anđelija Stojanović osmog do desetog mesta.

Pored osvojene bronzane medalje u ekipnoj konkurenciji studenata veliki uspeh univerzitetskog šaha predstavlja i to što je naša selekcija uspela da obezbedi kontinuitet učešća na najbitnijim međunarodnim šahovskim takmičenjima. U poslednjih pet godina univerzitetska reprezentacija Srbije je učestvovala na Prvenstvima sveta u Cirihu 2010. (srebrna medalja LJilja Drljević) i Katovicama 2014, Univerzijadama u ŽenDŽenu 2011. i Kazanu 2013.

Organizator odlaska naše reprezentacije je Univerzitetski sportski savez Beograda na čelu sa prof. dr Vladimirom Koprivicom i mr Stevanom Šegrtom. Veliku zahvalnost za nesebičnu pomoć reprezentacija duguje šahovskim prijateljima:
-Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu (Slavko Gak)
-BAS-u – Beograd (Anđelko Mučibabić i Miodrag Vukotić)
-Šahovskom savez Centralne Srbije (Zoran Bojović i Milivoje Milivojević)
-Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP – Beograd (Dušan Cogoljević)
-Generali osiguranju (Ivan Vučković)

Pre nego što zakoračimo u bogatu univerzitetsku šahovsku godinu, koristim priliku da vas pozovem na 10. Transatlantski kup „Svetozar Gligorić“ koji će se održati 6. novembra na Mašinskom fakultetu u večernjim satima (najverovatnije u 19.00). Naši studenti vode u ukupnom rezultatu protiv kolega iz Dalasa sa 5:4. Izvolite na Mašinac da podržimo našu ekipu i još jednu lepu univerzitetsku priču.

Sledeće 2016. godine univerzitetsku reprezentaciju Srbiju očekuje Prvenstvo sveta u Abu Dabiju (april), Prvenstvo Evrope u Zagrebu ili Rijeci (jul), prijateljski mečevi sa Mađarskom i još jedno iznenađenje!!! Iskreno verujem da ćemo uz pomoć gore pomenutih prijatelja (plus nekih starih i novih) uspeti da obezbedimo neophodna finansijska sredsta i ispišemo nove stranice univerzitetskog šaha u Srbiji.

Naša reprezentacija sutra veče (21.15) kreće iz Jerevana preko Moskve za Beograd. Dolazak na Aerodrom „Nikola Tesla“ se očekuje u utorak, 13.10.2015. godine oko 06.20 sati. Doček? Po želji.

Nebojša Baralić, vođa puta naše ekipe