Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Evropsko prvenstvo

Evropsko prvenstvo

23.11.2015 / IM Božić, Milan (2440)

U našem šahu uvek se nađe neko da bude pametan posle bitke pa ovoga puta sam to pravo dao i sebi da ne bih dugo čekao na komentare i "vrhunske" analitičare našeg šaha kako ocenjuju nastup Srbije na upravo završenom prvenstvu Evrope. Pošto mi volimo da budemo selektori u svemu pa i šahu ovoga puta većina će se složiti da bar prva postava je bila ono što se u ovom trenutku može sastaviti. Biće diskusija te mogao je ovaj umesto onoga, nije ovaj trebalo uopšte da bude tu i sl. ali suština je sasvim druga.

Naš najkvalitetniji šah je već dugo u krizi (razloga je milion) i ovaj plasman kao i unazad nekoliko na najznačajnijim takmičenjima je ustvari pravi odraz naše šahovske stvarnosti. Mi više nismo sila u šahu i ne treba da sebe opterećujemo time da li smo mogli biti 11, 7 ili 29. Objektivno naše mesto je tu oko petnaestog u Evropi i tu ništa nije strašno. Strašnije je što uvek pred takmičenje nerealno očekujemo više a onda mozgamo da smo za malo mogli to i ostvariti. I ovoga puta smo hipotetički mogli bolje da smo u par mečeva samo malo imali sreće ali to ne bi bio realan pogled na stvari jer je to jednokratno.

Konkretno, šta je uzrok što sada nismo bili "fantastični" sedmi ili deveti? Pre svega naše prve dve table nisu imale dobar tajming u formi, naime Ivan i Miloš sigurno mogu bolje protiv ovih od kojih su gubili partije (neke partije čak i laički izgubljene), Nikola je bio u svom performansu a Dejan je bio malo u igri a i sigurno ne bi bolje prošli da je bio više. Robert je odradio sve na visini svog kvaliteta i objektivno on je "držao vodu" u skoro svim mečevima. Dakle, uz malo više dobrih partija Ivana i Miloša bili bi i bolje plasirani. Ipak, sa ovog prvenstva pamtićemo bar dve fantastične role, protiv Holandije i Hrvatske. Ti mečevi su pokazali da i druge reprezentacije imaju pad rezultata.

Šta sada? Pa dok ne shvatimo da se celokupan naš šahovski život mora promeniti nećemo ni biti bolje plasirani. Prvo, Šahovski savez Srbije mora doživeti reorganizaciju na svim nivoima (samim tim promeniće se i ambijent novom organizacijom šahovskog života), ukloniti sa mesta odlučivanja o šahovskom životu ljude koji godinama kreiraju šahovske prilike gde je prvo mesto rezultat koji samo oni traže za sebe i svoje interese. Igrače treba probuditi iz zimskog sna ušušoljenih u lokalne rezultate ili "vrhunskim dometima" na našim Ligama. Sem par najboljih koji i igraju ponegde u svetu na super jakim Openima nema masovnog angažovanja naših profesionalaca. Kad bi bar 20 do 30 velemajstora non stop igralo jače turnire u inostranstvu "izleteo" bi i neki kvalitet. Moglo bi se o ovome pisati danima ali bolje je da nešto uradimo za te dane nego da ovako teoretski pravimo pametne od sebe što ustvari i nismo.

Milan Božić intermajstor