Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ko može da učestvuje na SP u Beogradu 2016

Ko može da učestvuje na SP u Beogradu 2016

11.12.2015 /   Kovačević, Marjan (2174)

Последња информација о учешћу на проблемском светском првенству које се догодине одржава у Београду

Od 30. jula do 6. avgusta 2016. u beogradskom Hotelu Metropol će se održati 40. svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema i 59. kongres Svetske federacije za problemski šah (WFCC), prvi put u Srbiji.

Na Svetskom prvenstvu svaka država ima prava na ekipu od 3 člana i još jednog predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji. Ukoliko neka država nema prijavljen tim, učešće će biti otvoreno za pojedinačne prijave takmičara iz te federacije.

Srbija, kao domaćin, ima prava na dve ekipe od po 3 člana i još troje predstavnika u kategorijama juniora (do 21 godine) veterana (iznad 60 godina) i šahistkinja.

Dve ekipe domaćina biće formirane od najboljih po rejtingu, dok su kvalifikacije za juniore, veterane i šahistkinje već počele, kroz 5 kola Lige rešavača Srbije. Poslednja prilika za ravnopravno uključenje u kvalifikacioni ciklus biće peto, poslednje kolo ovogodišnje Lige rešavača Srbije.

Ovo takmičenje održaće se u subotu, 12. decembra, od 11 do 15 časova, u prostorijama ŠK Beograd (Kralja Milana 27). Izbor zadataka i suđenje obaviće majstor problemskog šaha Branislav Đurašević. Upisnina se ne plaća, a obavezne prijave se vrše na telefon 064/123-14-98.

Onima koji su navikli na gostoprimstvo ŠK Beograda je ovo možda i poslednje takmičenje u prostorijama iz kojih će naš najaktivniji klub uskoro biti prinuđen da se iseli.

Kvalifikacije se nastavljaju u januaru i martu 2016, a računaće se tri najbolja rezultata iz 5 kola.

Pre 40. svetskog prvenstva održaće se Otvoreno pojedinačno rešavačko takmičenje. Pravo prijavljivanja do ograničenja broja mesta imaće svi strani takmičari i svi registrovani članovi Društva problemista Srbije. Informacije o načinu učlanjenja mogu se dobiti od predsednika DPS Borislava Gađanskog (064/836-2794, email borislav.gadjanski@gmail.com).

Osim ova dva takmičenja, na programu su i dva juniorska takmičenja: Otvoreni međunarodni turnir u komponovanju problema i studija na zadate teme (dopisnim putem, od januara do juna 2016.) i Otvoreno rešavačko takmičenje u sklopu Kongresa u Beogradu 2016.