Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Novine u kadetskom šahu Beograda

Novine u kadetskom šahu Beograda

12.01.2016 / ŽFM Nestorović, Irena (1985)

Poštovani Vladice, roditelji budućih šahista i šahisti!

U prilici sam da napišem interesantna, ovaj put pozitivna dešavanja, vezana za kadetski šah u Beogradu u poslednjih godinu dana.

Prošle godine, u isto ovo vreme, saznala sam da je šah uvršćen u kalendar takmičenja u smotri učenika osnovnih škola. Velika stvar za šah, ali su učenici iz Beograda imali najnepovoljnije takmičarske uslove u odnosu na brojnost i kvalitet. Takmičenja su održana po tada propisanim uslovima uz velike teškoće i nejasnoće i kod Opštinskih a naročito je problema bilo na Prvenstvu Grada, odnosno Beogradskog okruga.

Odmah po odigravanju turnira, održani su zvanični sastanci Omladinske komisije u proširenom sastavu u prostorijama Šahovskog saveza Beograda na kojima su prisusvovali predavači šaha u Beogradskim osnovnim školama, ali i predstavnici omladinskih klubova. Iznete su loše strane završenih takmičenja i dati predlozi za izmene u sistemu takmičenja za učenike iz Beograda. Veliki posao tada je obavio g-din Siniša Slavić koji je sve naše predloge uobličio u završni tekst i naravno, rezultat nije izostao.

Naši predlozi i izmene su prihvaćeni u velikoj meri i moje skromno mišljenje je da smo dosta toga uradili što se tiče ovog važnog takmičenja.

Na istim sastancima je bilo još dobrih predloga, posebno je bio zanimljiv predlog g-dina Miloša Peovića, nastavnika nemačkog iz Zemuna, koji je predložio da se Prvenstvo Beograda u okviru Akcije „Šah u škole“ odigra daleko ozbiljnije nego što je to bilo do tada. Da se igra pet ili šest dana, turnirski tempo, identično redovnom šahu na Prvenstvu Srbije i da se rejtinguje u starijim grupama što bi uključivalo i potrebnu upisninu za turnir. U načelu svi su bili za: i predstavnici Saveza Beograda i prisutni predstavnici šahovskih škola i klubova.

Međutim, do decembra 2015 godine nije bilo zvaničnih pomaka niti raspisa šahovskog saveza Beograda za Pojedinačno prvenstvo osnovnih škola Beograda u šahu. A onda je održan sastanak, u vreme održavanja Juniorske i Kadetske lige Beograda. Na sastanku prisutni: Dragan Kotevski – direktor šahovskog saveza Beograda, predsednik Omladinske komisije – Matijašević Milutin, član iste komisije – Peović Miloš, vm Tadić Branko, Lukić Marija, Josipović Dragan, Francuski Bane i moja malenkost.

Izneti su vrlo interesantni zaključci, predlozi i primedbe:

1. Neki od članova omladinske komisije nikada ne prisustvuju sastancima pa se rad komisije svodi na rad predsednika Matijašević Milutina i člana Peović Miloša. Predlog je da se promeni sastav Omladinske komisije i da svi članovi budu uključeni u omladinski šah u Beogradu. Bilo je i predloga da Omladinsku komisiju ne čini pet članova kao dosad, već da se u rad komisije mogu uključiti predstavnici svih omladinskih klubova.

2. Najvažniji je bio dogovor oko Prvenstva Beograda (Akcija „Šah u škole“). Postignut je dogovor da će se turnir održati u šest dana, a ne samo za vikend kao što je bilo do sada. Odigraće se devet kola i turniri u starijim grupama će biti rejtingovani. Upisnine će biti načelno 1000,00 din., za plasirane sa Opštinskih takmičenja i duplo više za one koji se nisu plasirali, a žele da igraju turnir. Turnir će se igrati za vreme zimskog raspusta i to u njegovoj drugoj polovini oko 10. februara. Škola organizator bi trebalo da bude na dobrom mestu, centar Grada ili na Opštini Novi Beograd, a obavezu su na sebe preuzeli g-din Kotevski i Matijašević. Ovim će Beograd imati najozbiljniji kvalifikacioni turnir za prvenstvo Srbije.

3. Istovremeno je razgovarano da se organizuje i Prvenstvo Beograda u ubrzanom šahu kao poseban turnir sa koga bi se deca plasirala na Prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu.

Očekujemo da se sastanak Omladinske komisije u proširenom sastavu održi do kraja januara i da se u isto vreme objave raspisi predloženih turnira – pre svega za redovni šah, a nadamo se uskoro i za ubrzani šah.