Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Smene u Šahovskom savezu Srbije

Smene u Šahovskom savezu Srbije

17.01.2016 /   Andrejić, Vladica (2284)

Председник је смењен, и док се он жали ја мало коментаришем...

Na vanrednoj sednici Skupštine Šahovskog saveza Srbije, održane 15. januara 2016. godine u prostorijama ŠK Radnički u Beogradu, dvotrećinskom većinom članova, Miroslav Kopanja je razrešen sa mesta predsednika Šahovskog saveza Srbije i člana u Izvršnom odboru Saveza. Za vršioca dužnosti predsednika Šahovskog saveza Srbije Skupština je imenovala Obrena Ćetkovića na mandat od šest meseci.

Kao reakciju, Šahovski savez Vojvodine je objavio saopštenje, ali pre negoli prokomentarišemo da vidimo šta piše.

Šahovski savez Vojvodine, 16.1.2016

Poštovani,

Molim Vas da u ponedeljak 18.01.2016. objavite sledeću vest:

ODRŽANA NELEGALNA SKUPŠTINA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE

Ovim putem želim da obavestim javnost da je dana 15.01.2016. godine u Beogradu odžana tzv. Vanredna Skupština Šahovskog saveza Srbije.

Pre svega želim da ukažem da je zakazana Skupština nelegalna i suprotna Zakonu o sportu, jer član 53. izričito nalaže da se „Skupština mora sazvati najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva za održavanje skupštine sportskog udruženja.“ Kako je zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Šahovskog saveza Srbije podnet od strane Izvršnog odbora ŠSS na sednici održanoj 11.12.2015. godine, a Skupština zakazana i-mejlom 13.01.2016. godine za 15.01.2016. jasno je da je zakonski rok za njeno sazivanje istekao i da po istom članu Zakona skupštinu tada jedino može sazvati inicijator - Izvršni odbor ŠSS.

Van svih načela zdravog razuma i sportske etike je da se ovako važna sednica Skupštine saziva dva dana pre njenog održavanja, u situaciji kada je izvesno da svi učesnici neće moći o njoj ni biti obavešteni, niti joj prisustvovati.

Na samoj sednici bilo je niz nepravilnosti (punomoćja predavana posle zakazanog roka, Dnevni red bitno izmenjen u odnosu na zakazan, glasovi nisu prebrojavani prilikom donošenja odluka itd.).

Takođe grubo je prekršen član 65. Statuta ŠSS koji nedvosmisleno kaže da je ŠS Vojvodine nosilac mandata za funkciju predsednika ŠSS u periodu decembar 2013 – decembar 2017. godine.

Iz svih ovih očiglednih razloga delegati ŠS Vojvodine i njihovi klubovi nisu učestvovali u radu nelegalne i nelegitimne tzv. Vanredne Skupštine Šahovskog saveza Srbije, a na svojoj Redovnoj Skupštini ŠS Vojvodine održanoj 27.12.2015. godine jednoglasno je data puna podrška aktuelnom predsedniku ŠSS g-dinu Miroslavu Kopanji.

Zbog svega navedenog dužnost mi je da o ovim događanjima upoznam javnost, kao i Ministarstvo omladine i sporta, te Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a u hitnom roku uputim tužbu Arbitraži Sportskog saveza Srbije.

Sa sportskim pozdravom,

M.Sc. Miroslav Kopanja, predsednik Šahovskog saveza Srbije

Zaista simpatično saopštenje. Posebno mi se dopadaju upotrebljeni termini: "načela zdravog razuma", "sportska etika", "nelegalna i nelegitimna". Za one koji su zaboravili, tu sam ja da vas podsetim da smo pre više od pet godina imali reportažu Saopštenje za javnost i mišljenje Pokrajinskog sekretarijata.

Naime, potpisnik saopštenja je na čelo ŠS Vojvodine došao na nelegalnoj izbornoj Skupštini ŠS Vojvodine od 27. novembra 2009. godine, a protivno Statutu ŠS Vojvodine. On u svom saopštenju napominje mu dužnost nalaže da sa "ovim događanjima" upozna, između ostalih i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Taj isti sekretarijat je u svom rešenju od 12. avgusta 2010. godine prepoznao nelegalnost i naložio vanrednu Skupštinu koja će novim i legalnim izborima vratiti priču u legitimne okvire. A šta je dotični uradio? Pa, ništa, kulirao do besvesti. A sada se licemer javlja sa pričom da mu je nešto nelegalno, nelegitimno i pominje neku etiku... izgleda da ne može i jare i pare...

Na kraju, da ne bude zabune, da napomenem da uopšte ne podržavam ni načine rada, niti ljude koji vode ovaj naš šah. Niti ćemo se usrećiti sa "novim" rukovodstvom.