Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Smene u Šahovskom savezu Beograda?

Smene u Šahovskom savezu Beograda?

27.01.2016

Нестор и Таџа су иницирали смену председника ШС Београда, а ово је њихово писмо

ČLANOVIMA SKUPŠTINE ŠAHOVSKOG SAVEZA BEOGRADA, ŠAHOVSKOJ JAVNOSTI I MEDIJIMA

Dragi šahovski prijatelji,

Osećamo potrebu da Vam se obratimo kao pokretači inicijative za raspravu o radu i glasanje o poverenju sadašnjem predsedniku Šahovskog saveza Beograda. Nemamo nameru da se krijemo – inicijativu su pokrenuli šahovski klubovi „Tadić“ i „Nestor“, šahovske porodice Nestorović i Tadić. Neskromno smatramo da nas u Beogradu gotovo svi prepoznaju, pre svega zbog činjenice da je svih devet članova naših porodica bezrezervno u šahu, a potom i po našim školama, po našoj „šahovskoj deci“, i zašto ne reći – po poštenom i predanom radu i odnosu prema drevnoj igri.

Hvala svima koji su, uprkos lošem vremenu, došli odlučni da podrže našu inicijativu i bili istrajni u tome do samog kraja. Na žalost, skupštinska većina koja je tog dana bila spremna za promene, naišla je protivno svim demokratskim načelima na nepremostivi bedem opstrukcije i bila svedok jalove četvoročasovne rasprave i odbijanja predsednika Skupštine ŠSB da na glasanje uopšte stavi naš predlog. Naglašavamo da je na ovaj način blokirao usvajanje novog dnevnog reda dovevši u pitanje usvajanje finansijskih izveštaja i time direktno ugrozio rad Saveza.

Potpuno smo uvereni da bi na Skupštini 24. januara, nakon saslušanih argumenata za i protiv, najmanje 40 delegata diglo ruku za razrešenje predsednika Šahovskog saveza Beograda, gospodina Miodraga Rakića.U mnogobrojnim kontaktima sa predstavnicima šahovskih klubova, članova ŠSB, oslušnuli smo opšte neraspoloženje zbog lošeg rada i loše situacije u Savezu tako da nezapamćeno masovan odziv delegata za nas nije predstavljao iznenađenje.

Šta želimo? Koje su naše primedbe na rad predsednika Šahovskog saveza Beograda?

Nije bilo davno, sve do sredine devedesetih, Beograd je uz Moskvu nazivan „šahovskom prestonicom sveta“. Razlog za to su bili superturniri „Investbanke“, turniri „Jugometala“, brojni vikend turniri, jaki klubovi poput višestrukih šampiona države Partizana, Beograd JIK-a, Crvene Zvezde, Agrouniverzala, Šahmatika ...

Danas, nažalost, od svega toga nije ostalo ništa. Nema pomoći šahovskim školama, rejting turniri se raspisuju bez nagradnog fonda, nema kvalitetnog sistema takmičenja za juniore i kadete, lošim ligaškim sistemom se gase klubovi, o velikim takmičenjima da i ne govorimo... Jedina svetla tačka je turnir „Trofej Beograda“ u poslednje dve godine.

O svemu ovome želeli smo da govorimo na protekloj Skupštini i u tome smo, uprkos jasno deklarisanoj većini, bili sprečeni. A onda su krenule glasine. Ko nama upravlja? Za čiji interes radimo? Koga ćemo sve otpustiti?

Kako bi izbegli sve špekulacije, želimo da budemo potpuno jasni:

- Krivicu za loše stanje ne vidimo u kancelariji ŠSB, jer Savezom rukovode predsednik i Upravni odbor, a zaposleni u Savezu rade u okvirima mogućeg i zaslužuju naše poštovanje.

- Naše nezadovoljstvo akumulira se u poslednjih godinu dana i nema nikakve veze sa poslednjim dešavanjima u Šahovskom savezu Srbije. Ne predlažemo promenu kadrova ŠSB u organima Šahovskog saveza Srbije, niti promenu njihove politike u tim organima.

- Smatramo da su Šahovskom savezu Beograda potrebni tim i energija, koji će doneti nove ideje i svakako finansijska sredstva. Naš predlog je da na čelu tima i novi predsednik Šahovskog saveza Beograda bude internacionalni majstor Ivan Marinković, diplomirani pravnik, šahovski pedagog, osoba bez mrlje u životu i karijeri, koja uživa nepodeljenu podršku u šahovskom svetu uključujući i naše najbolje šahiste.

Zbog toga Vas pozivamo da još jednom odvojite jedan deo svog dragocenog vremena, podržite našu inicijativu i dođete na predstojeću Skupštinu 31. januara, iako još uvek ne znamo ni kada će Skupština tačno biti održana, ni kako će se zvati.

Podržaćemo izveštaje koje treba usvojiti zbog funkcionisanja i finansiranja Šahovskog saveza Beograda. Glasaćemo za razrešenje Miodraga Rakića i sazivanje Izborne skupštine Šahovskog saveza Beograda.

Znamo da će biti pritisaka, pokušaja promene „nedisciplinovanih“ delegata, ponuda, ali učinimo najvažniji korak jer – ZASLUŽUJEMO BOLJI ŠAHOVSKI SAVEZ BEOGRADA!

S poštovanjem,

velemajstor Branko Tadić
internacionalni majstor Dejan Nestorović