Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Spasioci opet marširaju

Spasioci opet marširaju

03.02.2016 /   Tasić, Zoran T (2144)

Зоран Тасић је написао своје виђење ситуације у ШС Београда, а ми преносимо без коментара...

Spasioci opet marširaju"

(Svaka sličnost sa naslovom poznate pesme Louisa Armstronga, Kad sveci marširaju je isključena)

Poštovani šahovski prijatelji,šahisti i šahovski radnici Svakako se dobro sećate akcije "Spasimo šah" i njenih postavljenih ciljeva. Navešću neke od njih :Smena svih funkcionera u ŠSS i novi izbori ,izrada novog Statuta i pratećih akata,ukidanje konfederalne organizovanosti ŠSS ,novi sistem takmičenja,promena odredbi o nepromenljivosti funkcija,ostvarivanje uvida u finansijsko poslovanje i mnogi drugi. Akcija se završila a da nikada šahovska javnost nije upoznata sa ostvarenim rezultatima.Ugašen je i sajt u tu svrhu otvoren kao više nepotreban jer su ciljev ostvareni. I jesu. Podsetiću vas kako. Citiraću navode uvaženog Marjana Kovačevevića u Politici koji je uz izuzetno nepristrasnu i korektnu ocenu napisao sledeće : "Akcija Spasimo šah završena nagodbom igrača i funkcionera" Ovome se nema šta ni dodati ni oduzeti.

Nagodba se svela na to da je promenjen selektor ,a igrač koga je izbacio vraćen,drugi igrač koji nije bio u užem izboru dobio mesto u reprezentaciji,neki od učesnika akcije dobili vođenje muške i ženske selekcije,a jedna mlada dama mesto u reprezentaciji. To je sve. Neki sjajni mladi ljudi koji su naivno ušli u akciju čista srca i dobrih namera(kao moj uvaženi prijatelj Vladica i uvaženi velemajstor Vučković) ispali su kolateralna šteta,videvši da su iskorišteni i prevareni.VM Vučković je u to vreme bio u svakom pogledu naš najbolji igrač. Nakon toga se vidno distancirao i udaljio. Mnogi kao i ja se iskreno nadaju da će se vratiti tamo gde mu je mesto. Sve ovo napisah da bih napravio paralelu sa trenutnim stanjem u ŠSB i pokušajem puča dana 31.01.2016 god.Kao i u akciji "spasavanja šaha" i ovde se lični interesi glorifikuju kao interesi za opštu dobrobit svih šahista..déjà vu.

Zagovornici promena kako se šahovskoj javnosti predstavljaju( Tadić & Nestorović), Sjedinjene šahovske porodice,dovedoše poznate "spasioce" VM Ivaniševića i VM Perunovića kako bi impresionirali pacere a bi pročitano pismo podrške još jednog iz inicijativnog odbora "spasioca" VM Stojanovića uz izvinjenje skupu što je sprečen da dodje. Izostalo je pismo podrške najpoznatijeg pučiste među šahistima čuvenog GARIKA ili je možda sačuvano za neku drugu priliku. Tako čuveni spasioci nakon što spasiše šah u Srbiji,dođoše da ga "spašavaju"i u Beogradu. Kako puč pokušan 24.01.2016. nije uspeo,jer nije bio dobro pripremljen,nedelju dana do nove sednice iskorišteno je za žestoko lobiranje za promene i za legalno pokretanje inicijative. Predsednik mog kluba je u nekoliko navrata pozivan od VM Tadića kako bi podržao pučiste. Osmišljen je način kako da bez potrebne većine izvrše promene. Pridobijeni su i neki iz najužeg šahovskog rukovodstva koji posle sednice bez stida i srama odoše na piće sa pučistima. Inicijativa je formulisana kao glasanje o poverenju a ne nepoverenju kako bi lakše prošla. Razlika je u tome ko treba da obezbedi apsolutnu većinu od 38 glasova. Onaj ko tuži ili onaj ko se brani. I pored upozorenja predsednika Statutarne komisije da je statut decidan i da se može glasati samo o nepoverenju,predsedavajući stavi na glasanje inicijativu i izlobirana većina presudi protivno statutu.

Radi pojašnjenja krivice optuženog želim da ukažem na sledeće:

1. Nedavno je bio jedan od aktera smene dosadašnjeg predsednika ŠSS,koji je dve dodine radio bez ikakvih finansijskih izveštaja,potpuno uzurpirajući funkciju i pritom oštetivši ŠSB za oko 1.300.000 dinara.

2.Svi izveštaji na sednici od 31.01.2016 su usvojeni što je svojevrsni čin poverenja

3.Predsednik je pohvaljen za napravljen pomak i odličnu organizaciju dva zadnja turnira u Rakovici.

4. Ostvareno je pravo korišćenja sale na DIF-u dva dana nedeljno i za to obezbeđena sredstva.

5.Kao jedan od glavnih grehova optuženog navedeni su gašenje turnira Investbanke i Jugometala.,gašenje Agrouniverzala i Šahmatika i problemi u kojima su ŠK Partizan i ŠK Crvena zvezda.

6. Nije stvorio uslove da prisutni "spasioci" igraju za svoje voljene beogradske klubove(t.j. nije obezbedio potrebnih 10-ak hiljada evrića i to na ruke)

7. Nije obezbedio finansijsku pomoć šahovskim školama (predpostavljam da se misli na privatne škole jer drugih nema, u kojima se naravno zarad unapređenja šaha radi volonterski i deca podučavaju besplatno) U kuloarima se pominjala njegova odgovornost za gašenje tradicionalnog brzopoteznog turnira Politike ,ali to ne bi pomenuto.

Naravno da predsednik nakon gore navedenih činjenica nije mogao da preživi. Za to su se pobrinule sjedinjene šahovske porodice obezbedivši to autoritetom svojih titula i autoritetom "spasioca" i ogromnim lobiranjem za puč. Nejasno je iz kojih izvora su pokriveni ogromni telefonski i ugostiteljski računi pritom nastali.

Možda odgovor leži u činjenici da pomenuti spasioci VM Ivanišević,VM Perunović,VMStojanović, kao i IM N.Nestorović kao i Tadić Katarina behu na ligama u 2015-oj u sastavu Jugovića iz Kaća čiji je predsednik ,smenjeni predsednik ŠSS,a Nestorović Irena u ekipi iz Novog sada čiji je predsednik sekretar ŠSV. I još uvek su do novog prelaznog roka njihovi članovi.

Možda koincidencija. U slučajnost kao i u Deda Mraza sam odavno prestao da verujem.

Sve ovo kao i činjenica. da su na sednicu došli sa pripremljenim kandidatom koga su odmah hteli i da postave ozbiljno dovode u sumnju kredibilitet sjedinjenih porodica.Ništa novo u Srbiji. Mnogo puta déjà vu. Logika mi nalaže da neko postavlja svog kandidata zarad svojih interesa. LIČNI KANDIDAT = LIČNI INTERES. Izvinjavam se uvaženom Dr Vladici Andrejiću što zadirem u njegovu oblast. Ja sam ipak laik za logiku i tautologiju.

NJihov kredibilitet dovodi ozbiljno u sumnju i trenutak koji su izabrali kao i činjenica da ih niko nije sprečavao da se na redovnim izborima kandiduju na funkcije u ŠSB i daju ogroman doprinos koji sada obećavaju. Naravno da Predsednik Rakić Miodrag nije savršen. Imali smo i lepših i boljih. Mnoge je iritiralo njegovo ponašanje u sporu iz meča Turbina -Nestor,ali mislim da je priznao grešku i da je sve rešeno na zadovoljavajući način.

Ali ovde nije u pitanju Rakić Miodrag. Ovde su u pitanju odnosi u ŠSS i pokušaj disciplinovanja ŠSB dovodjenjem kooperativnih kadrova. déjà vu. Nadam se da će oni koji su dali blanko podršku sjedinjenim porodicama na njihovu časnu reč to shvatiti i da će jedinstvo u ŠSB biti opet uspostavljeno ,a izabranim strukturama omogućeno da dovrše dobijen mandat.

Kako iz nezakonitih i nelegalnih odluka ne mogu proisteći nikakve pravne posledice i nikakva činjenja ( a izglasana odluka je ništavna,) pobeda pučista je pirova,a ogromno likovanje i radost preuranjena. Nadam se da sam svim dobronamernima pojasnio o čemu se radi jer su pučisti već izašli sa svojim saopštenjem koje potpuno dezavuiše javnost. Što se tiče onih koji nemaju dobre namere zbog njih ovo i nije pisano. Ja lično nemam nikakvih pretenzija da "spašavam" šah niti želju za šahovskim funkcijama. Smatram svojim skromnim doprinosom to da razobličim "spasioce" i pučiste.

Moj jedini cilj je da sa svojim šahovskim prijateljima uspešno organizujem 7. Sretenjski turnir po rapid tempu i onima koji dodju obezbedimo prijatan ambijent. U tu svrhu molim ŠK Nestor da ne poklapa svoj turnir sa našim kao prošle godine.jer ovaj turnir je u kalendaru ŠSB sedam godina.Pokažimo malo obzira i prema drugima. Unapred zahvalan! DOBRODOŠLI NA TURNIR SRETENJE 2016-te Uz čestitke za desetogodišnji jubilej veliko hvala Dr Vladici Andrejiću za ukazanu mogućnost da iznesem svoj stav i svoje mišljenje.

Zoran T. Zoran

G E N S. U N A. S U M U S !!!