Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Odgovor na tekst Zorana Tasića

Odgovor na tekst Zorana Tasića

05.02.2016 / IM Nestorović, Dejan (2387)

Дејан Несторовић је написао одговор на претходни текст Зорану Тасићу...

27.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda?
29.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda 2
31.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda 3
03.02.2016 /   Tasić, Zoran T (2144) : Spasioci opet marširaju

Odgovor na tekst Zorana T. Tasića "Sveci opet marširaju"

Priznajem da sam tekst Zorana Tasića pročitao više puta, kako bi mi postao što jasniji. Nisam bio siguran da li je uopšte pametno da odgovaram, nisam siguran ni sada, iako to upravo činim. Siguran sam jedino da posle ovog pisma neću ulaziti u dalju prepisku i polemiku sa njim. Nemam ni volje, ni vremena. Priznajem i da sam do juče živeo u zabludi. Bio sam uveren da bez ikakvog problema mogu pozvati telefonom Zorana Tasića i prijateljski pričati sa njim o šahovskom životu, koliko god nam mišljenja bila ista ili različita.

Tekst Zorana Tasića i glavna poruka tog teksta su pre svega uvredljivi i za Branka Tadića i za mene, kao i za naše porodice. Neupućeni čitalac bi trebao da pomisli kako smo mi "lovci u mutnom" i mešetari koji ruše Miodraga Rakića iz nekih skrivenih ličnih interesa. Potpuno se izvrću činjenice i diskusije sa Skupštine, kako bi se mi prikazali kao zaverenici i pučisti nečistih namera. Nije potrebno da branim Branka Tadića. Ukoliko oseti potrebu, uradiće to sam, ali ja moram da pitam:

  • - Da li sam ja ili članovi moje porodice bilo kada nešto nečasno radili u šahu?
  • - Da li smo ikada bili deo neke afere ili prozivani za bilo kakav incident?
  • - Da li je nemoralno što smo sprat porodične kuće pretvorili u šahovski klub i školu?
  • - Da li je greh ako radeći nekada i po 12 sati dnevno zarađujemo za egzistenciju i preživljavanje?
  • - Da li sam nekada nekoga obmanuo, prevario ili izigrao?

U tekstu se otprilike autor pita: ko su Nestorović i Tadić da ocenjuju rad Rakića? Ko su sad pa ti velemajstori Perunović i Ivanišević da pričaju o radu Saveza? Otkud im pravo da glasaju o poverenju predsedniku? Upravo zbog toga sam tekst Zorana Tasića i morao pročitati više puta. Ako sam razumeo njegovu ideju, veliki je greh da ljudi koji su u šahu i žive od šaha kritikuju nečiji rad i žele bolje rukovodstvo. Sram nas bilo!

I sada dolazim do najvećeg besmisla Tasićevog teksta: on ne okleva da kotroliše i komentariše ko s kim pije piće, ali jednu činjenicu prećutkuje na bezočan način. Naime, za poverenje Miodragu Rakiću glasalo je 25 delegata, a protiv ih je bilo 34. Zamislite predsednika - moralnu gromadu i njegove sledbenike koji kažu: "nemate potrebnih 38!" Ja nisam pravnik, ali me niko ne može ubediti da je normalno da predsednik posle onakvog rezultata glasanja osporava taj rezultat. Ja bih se postideo i otišao, ali on očigledno ima drugačiji stav.

Jer, stvar je logike i zdravog razuma: ako delegatni Skupštine JEDNOGLASNO odrede rok za održavanje izborne Skupštine, zašto bi to radili ako predsednik nije smenjen? Zar tim gestom nisu svi potvrdili da Šahovski savez Beograda treba da bira novog predsednika?

Ivan Marinković nije moj privatni kandidat. On je čovek sa imenom, prezimenom, integritetom i karijerom za ugled i ponos. Mislim da ne postoji osoba koja ga poznaje, a da to neće potvrditi. Uvredljivo je da se takav čovek predstavlja kao nečija produžena ruka, privatni kandidat ili kooperativni kadar.

Kao i u svim ovim događajima oko Skupštine ŠSB, tako i u ovom pismu, izbegavam da argumente o lošem radu bivšeg predsednika ŠSB mešam sa akcijom "Spasimo šah" ili nedavnim dešavanjima u Šahovskom savezu Srbije. Međutim, Zoran Tasić piše o tim događajima kao da je akcija "Spasimo šah" pogodila direktno njega, a da je u najmanju ruku on sam jedan od kreatora politike Šahovskog saveza Srbije. Da li verujem da je tako briljantan poznavalac i blistavi tumač tih događaja? Pa verujem...isto onoliko koliko verujem da će na Sretenje Deda Mraz iz Laponije svojim sankama doći u Borču.

Internacionalni majstor Dejan Nestorović