Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Reakcija povodom pisanja Zorana Tasića

Reakcija povodom pisanja Zorana Tasića

05.02.2016 / VM Stojanović, Mihajlo (2503)

Михајло Стојановић је реаговао на текст Зорана Тасића...

27.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda?
29.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda 2
31.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda 3
03.02.2016 /   Tasić, Zoran T (2144) : Spasioci opet marširaju
05.02.2016 / IM Nestorović, Dejan (2387) : Odgovor na tekst Zorana Tasića

Reakcija povodom pisanja Zorana Tasića

Ružno je omalovažavati dobre namere (1) a posebno postupke (2) uz, iz nekog razloga, iskrivljavanje činjenica.

1) Da li je uopšte Zoran Tasić pažljivo pročitao moj tekst, odnosno odakle mu uopšte povod za uvredljiv komentar? Evo još jednom šta je objavljeno uz kratko pojašnjenje:

Sa radošću sam ovde (u fenomenalnoj Šah - mat listi) pročitao predlog da gospodin Ivan Marinković postane predsednik Šahovskog saveza Beograda.

Kao jedan od mnogih koji ceni njegove u svakom pogledu jako visoke kvalitete, ubeđen sam da bi to značajno unapredilo šahovski život naše sredine.

Pa, pošto ne mogu da prisustvujem Skupštini ŠSB zakazanoj za 31. januar ove godine u 11h, reših da na sledeći način ponudim svoj doprinos kao podršku odličnoj ideji: ukoliko gospodin Ivan Marinković postane predsednik Šahovskog saveza Beograda staviću se na raspolaganje da tamo održim seriju predavanja bez ikakve naknade.

Uz sasvim duboku zahvalnost gospodinu Goranu Tomiću za njegov neprocenjiv doprinos šahu,

Mihajlo Stojanović.

Trener reprezentacije Jugoslavije (sad uviđam da je naziv države u stvari bio Srbija i Crna Gora) na Olimpijadi 2006. godine.
Trener reprezentacije Japana za Olimpijade 2008, 2010, 2012, 2014 i 2016. godine.
Trener reprezentacije Srbije na prvenstvu Evrope 2007. godine.
Trener reprezentacije Švajcarske na prvenstvima Evrope 2011, 2013 i 2015. godine.

Pročitah dakle da je izuzetno kvalitetan čovek, gospodin i uz to internacionalni šahovski majstor Ivan Marinković, spreman da se kandiduje za tako jednu odgovornu dužnost. Obradovah se naravno i onda pitanje sebi - mogu li to nekako da podržim. Dvoumih se. Cena je moje vreme ali korist je za sve. Naposletku hajde, to zaslužuje i Ivan lično i naš šah u celini.

I onda nađe se neko da to netačno i podrugljivo komentariše. Kako na ovaj način svako ima pravo na svoje mišljenje, uz nemogućnost dokazivanja šta je pravo a šta nije, ja se ovim osvrtom povlačim iz dalje javne diskusije na ovu temu uz zadržavanje svojih stavova.

2) Dobro je podsetiti šta je to nekada, ne tako davno, bilo u našem šahu. Jer učestvovao sam i sam u događajima o kojima pisanje Zorana Tasića, blago rečeno, ne odgovara istini.

- Nerazumnom odlukom selektora (da li je to bio Božidar Ivanović sada nisam potpuno siguran) naš tada najbolje rejtingovani igrač Branko Damljanović nije bio pozvan u reprezentaciju za prvenstvo Evrope 2005. godine. Većina ostalih igrača se pobunila uz nas još nekoliko koji smo bili spremni da uložimo svoju energiju i vreme u pokušaju da se ta nepravda ispravi. Uspeli smo, brilijantni šahista i ljudina Branko Damljanović nastupio je za nacionalnu selekciju u Geteborgu 2005. godine.

- Akcija "Spasimo Šah" je pokrenuta kasnije (2010. godine ako se dobro sećam) kao otpor iznova izuzetno bahatom ponašanju funkcionera ŠSS.

- Tačno je da su mnogo puta isti ljudi žrtvovali svoje vreme i energiju u borbi za opšti šahovski interes. NJima koji su mi generacijski bliski ogromna zahvalnost za taj period koji pamtim: pre svega fenomenalnom Ivanu Markoviću (da ne bude zabune, to nije Ivan Marinković) ali punim srcem isto vrhunskim srpskim šahistima Aleksandru Kovačeviću, Bojanu Vučkoviću, Draganu Šolaku i Ivanu Ivaniševiću. Za podršku našem tada još mladalačkom poletu, takođe duboko hvala gospodi Marjanu Kovačeviću i Mići Laziću.

Jasno je da mnogi ovo ne cene ali drznuti se za napad na naše tadašnje činjenje je iz mog ugla ipak previše.

Uz BRAVO za genijalnog Vladicu Andrejića koji na rekao bih čudesan način nalazi volje i vremena za uređivanje svog šahovskog sajta sad već tačno preko deset godina,

Mihajlo Stojanović