Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Odgovor VM Mihajlu Stojanoviću

Odgovor VM Mihajlu Stojanoviću

09.02.2016 /   Tasić, Zoran T (2144)

Зоран Тасић је одговорио Михајлу Стојановићу...

27.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda?
29.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda 2
31.01.2016 /   Večiti šah info : Smene u Šahovskom savezu Beograda 3
03.02.2016 /   Tasić, Zoran T (2144) : Spasioci opet marširaju
05.02.2016 / IM Nestorović, Dejan (2387) : Odgovor na tekst Zorana Tasića
05.02.2016 / VM Stojanović, Mihajlo (2503) : Reakcija povodom pisanja Zorana Tasića

Poštovani velemajstore Stojanoviću

U potpunosti se slažem sa Vama da je ružno omalovažavati nečije dobre namere i postupke,kao i iskrivljavati činjenice. Nemam nikakvu sumnju u dobre namere iskazane idejom da održite seriju predavanja beogradskim šehistima kao ni u to da imate šta da im pokažete. Cenim Vašu titulu,ogroman rad da bi se do nje došlo kao i rezultate ostvarene u trenerskom radu. Cenimi Vašu iskazanu nameru ,mada bih je daleko Više cenio kad ne bi bila uslovljena izborom kandidata koga Vi podržavate za izbor za Predsednika ŠSB. Ali Vaše je pravo da podržite svog prijatelja na takav način i da to iznesete na Šah -Mat listi. Napisaste da nisam dobro pročitao Vaš tekst.Ali kako ne verujem da imate ikakvu lošu nameru i da iskrivljujete činjenice,mislim da ipak niste dobro pročitali moj napisani tekst. Ja u njemu nigde nisam pomenuo Vaš tekst iz Šah-Mat liste. Niti sam ga pročitao ,niti sam znao za njega.Radi se o nečem drugom.

Pismo sa Vašom podrškom je na skupu u ŠSB od 31.01.2016. predstavljeno na način kao da se Vi direktno obraćate delegatima klubova kako bi ih svojim autoritetom i autoritetom svoje titule impresionirali i podržali namere porodica Tadić i Nestorović. Možete biti ljuti samo na one koji su Vašu dobru nameru zloupotrebili i obmanuli prisutne predstavnike klubova predstavivši Vaše pismo kao direktno obraćanje skupu.

I sam način interpretacije Vaše dobre namere ide na dušu onima koji su se na Vas pozivali. Ako se izabere ponudjeni kandidat Vi ćete održati seriju predavanja. Složićete se sa mnom da takva uslovljavanja često izazivaju kontraefekat. Načinom na koji je to učinjeno Vaše dobre namere su potpuno iskompromitovane. Tim pre što je Vaše pismo podrške zloupotrebljeno da bi se delegati impresionirali, a naum o smeni legalno izabranog predsednika lakše ostvario. Samo iz tog razloga je u mom tekstu bilo i malo više cinizma. Ne zamerite.

Što se same akcije " Spasimo šah " tiče napisali ste da sam se "drznuo da napadnem vaše tadašnje činjenje". Nemojte mi molim Vas imputirati ono što nisam napisao. Napisao sam da su mnogi sjajni mladi ljudi sa iskrenim namerama ušli u akciju i da su se neki zbog načina kako je završena akcija osećali iskorišćenim i prevarenim. Moj komentar se odnosio na način završetka akcije (NAGODBOM) koji je potpuno diskreditovao samu akciju,vaš entuzijazam i uloženu energiju. Iz tog razloga svako novo mešanje učesnika akcije( naročito u kadrovska pitanja ) na neodgovarajući način ,može u šahovskoj javnosti izazvati averziju..

Vi ćete se svakako složiti sa mnom da šahovski profesionalci treba svoj uticaj da ostvaruju preko svoje strukovne organizacije,ako ona uopšte postoji, kako o kadrovskim i organizacionim tako i o statusnim pitanjima za koja su profesionalni igrači posebno zainteresovani. Svaki drugi način je pogrešan. Iz tog razloga je i prisustvo velemajstora Ivaniševića i Perunovića skupu od 31.01. bilo potpuno neprimereno i imalo za cilj impresioniranje delegata i pritisak na njih zarad ostvarivanja nečijih ciljeva. Tim pre što ni oni ni Vi niste članovi beogradska šahovske organizacije nego Šahovske organizacije Vojvodine. Znači ŠSB nije vaš matični savez.

Vi ćete se svakako složiti sa mnom da nikom od naših profesionalaca koji igraju po mnogim ligama u Evropi(većina njih veoma uspešno),obezbeđujući na taj način svoju egzistenciju ne pada na pamet da se mešaju i kadriraju u tamošnjim šahovskim organizacijama. Ne vidim zašto bi to kod nas bilo drugačije.. Svoj uticaj profesionalni igrači mogu i treba da ostvaruju jedino preko svog strukovnog udruženja po svim relevantnim pitanjima i nikako drugačije.

I na kraju ne osporavajući Vaše pravo da nekog podržite na način kako ste to učinili ,(preko Šah -Mat liste )ne možete a da se ne složite sa mnom da postoje velike razlike između podrške u redovnom izbornom ciklusu i date podrške za smenu legalno izabranih struktura na pola mandata bez ikakvih navedenih razloga i argumenata,čak uz pohvale za načinjen pomak nakon dobijenog mandata..

Uz dužno poštovanje Vaše titule i Vas lično,izražavam žaljenje ako Vam je moj predhodni tekst načinio bilo kakvu štetu. Ali to ne ide na teret meni već onima koji su zloupotrebili Vaše ime i Vaše dobre namere. Iskreno se nadam da ćete kao velemajstor koji sa ponosom i dostojanstveno nosi tu titulu voditi računa da Vaše ime i Vaše namere ne budu nikada više upotrebljeni i pomenuti u bilo kakvom negativnom kontekstu.

Zoran T. Tasić