Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Reforme šampionata

Reforme šampionata

25.03.2016 /   Andrejić, Vladica (2284)

Аца Ковачевић је написао коментар, а и ја сам мало прокометарисао...

Pročitajmo najpre šta je Aca napisao.

Ove godine smo svedoci reformisanih pravila za sampionat Srbije. Izgleda ce ova reformisana pravila doneti dva polufinalna turnira a izostace finale. Najverovatnije da ce se na finalnom Sampionatu pojaviti 6 ili 7 od 10 ucesnika sa polufinala. Na taj nacin necemo opet dobiti ono sto bi trebalo da bude cilj svega a to je turnir na kome ce snage odmeriti nasi najbolji igraci. Da bi okupili najbolje potrebno je par , jednostavnih stvari:

 • 1. Obezbediti solidan nagradni fond.
 • 2. Uspostaviti termine barem 6 meseci u napred
 • 3. Uspostaviti jasna pravila sa kojima ce se sloziti najbolji igraci.

Ja bih , kao sahovski navijac , voleo da vidim sampionat na kojem bi igrali recimo 10 najboljih po performansu u prethodnoj godini koji su odigrali bar 30 partija.(Inace taj performans ne pokazuje realnu snagu igraca )

To bi sad izgledalo ovako;

 • 1. Ivanisevic
 • 2. Markus
 • 3. Perunovic
 • 4. Damljanovic
 • 5. Sedlak
 • 6. Popovic
 • 7. Bogosavljevic
 • 8. Indjic
 • 9. Savic
 • 10. Antic

Nagradni fond za koji bi igrali , verovatno ,svi najbolji bi mogao da izgleda ovako: (10.200 evra) 1. 3000 2. 2000 3. 1000 4. 900 5.800 6.700 7. 600 8. 500 9. 400 10. 300. Ekstra honorara ne bi bilo.

Termin bi bio druga polovina januara kad je mrtva sezona. Remiji ne bi bili dozvoljeni, osim u slucaju teoretskog remija ili trokrtanog ponavljanja itd. kao sto vec pravila dopustaju.

Naravno reci ce te: Pa toliki novac se ne moze naci? Zar je to zaista tako? Reci ce te: pa niste da li nikome sansu da se plasira na taj sampionat. Ja mislim da su je svi imali i to tokom cele takmicarske godine. Sigurno ce te naci jos puno zamerki na ovaj predlog ali barem bi trebalo saslusati predloge i onda doneti odluku.

Aleksandar Kovacevic

Neke stvari oko šampionata jesu reformisane, ali ne mogu da se složim da će finalni turnir biti polufinale. Svako je mogao da izabere da li će učestovati u ciklusu ili ne... Cilj jeste da šampionat bude turnir koji će sakupiti naše najbolje igrače, ali to se ne dešava u zemlji Srbiji...

Što se nagrada na šampionatu tiče, odavno zastupam ravnopravnost učesnika šampionata (kao i ravnopravnost članova repke) i smatram da ekstrahonorare treba ukinuti. Sve pare treba ubaciti u nagradni fond, ali isto tako da broj nagrada bude jednak broju učesnika. Takođe se slažem da bi verovatno svi igrali za nagradni fond od 10000 evra, ali se ne slažem da je obezbeđivanje tog solidnog nagradnog fonda jednostavan zadatak. Šah je sport koji realno nije samoodrživ, niko ne može ovde da naplati prava prenosa niti ulaznice za uživo gledanje. Dakle, ukoliko li nekim čudom ne iskoči mecena koji bi finansirao priču, ostaju jedino pare koje ŠS Srbije dobija iz budžeta, a to je sitno. Koliko vidim, prošle godine je fond bio trostruko manji od ovog predloženog...

Termin šampionata bi svakako trebalo da bude poznat šest meseci ranije, ali zaduženi za to svoj posao odrađuju traljavo. Čak nisu uspeli da obezbede parove za prvo kolo Polufinala pola sata ranije...

Performans kao kriterijum je zanimljiva ideja, ali sve ima svoje vrline i mane. Na primer, to će direktno pogoditi prodavce rejtinga na novosadskim "sajam, sajam je hit" turnirima, a mogli bi da ulete i kupci.

U svakom slučaju ukoliko neko zna kako da se nabavi nagradni fond za koji bi igrali naši najbolji igrači, neka nas obavesti. Ja bih svakako voleo da vidim najbolje igrače na šampionatu, ali nešto mi deluje da se to neće desiti uskoro...