Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šampionat

Šampionat

20.04.2016 /   Andrejić, Vladica (2287)

Зваршио се шампионат, а остао је у сенци инцидента...

U Pirotu je završen reformisani šampionat Srbije, a novi prvak Srbije je Miki Marković koji je podsetio na dane kada se u mnogo jačoj konkurenciji pre 18 godina okitio titulom prvaka Jugoslavije, a i tada mu je prvi pratilac bio Branko Damljanović. Ove godine Miki se najpre prošetao u Polufinalu, a zatim i u finalu, sa celim bodom prednosti. Bravo Miki!

Međutim, ovaj šampionat ostaće u senci incidenta koji se desio u petom kolu. U teškom cajtnotu aktuelni prvak Antić, morao je da se suoči sa zvonjavavama mobilnih telefona. Najpre je zvonio direktor turnira, a nakon toga i pomoćni sudija. Kada na to dodamo da je na početku kola telefon zvonio i glavnom sudiji pitam se kako je moguće da neko takve ljude postavi u organizaciju. Dok igrače na turnirima lako kontumaciraju, organizatori i sudije se bahate... Kako je moguće da sudija na šampionatu u sali za igru ima mobilni telefon kod sebe? Ali to je više pitanje za Šahovski savez Srbije. Antić je partiju izgubio i posle toga napustio turnir... Ako mene pitate sasvim legitimno, a disciplinska komisija bi trebalo da se pozabavi onima koji najviše treba da brinu za red u sali, organizatorima i sudijama...

Prenosimo vam saopštenje koje je Antić napisao.

Dejan Antić, 20.04.2016

Postovani sahisti,

Obracam vam se sa objasnjenjem povodom mog napustanja sampionata drzave u Pirotu, dan posle odigranog petog kola. To radim sada, posle sampionata, jer nisam zeleo da dodatno uznemirujem svoje kolege i ucesnike sampionata.

U toku petog kola desavale su se cudne stvari, kao sto je Vladica Andrejic napisao, pocevsi na pocetku kola sa sa zvonjenjem mobilnog glavnog sudije sto ipak nije glavni razlog mog odustajanja.

Ipak,kljucna stvar se desava u finisu moje partije sa Vukom Djordjevicem a u neposrednoj blizini nase table se nalazi Direktor turnira i zamenik glavnog sudije. Partija se igrala u veoma vaznom trenutku za mene posle loseg starta i pokusaja konsolidacije turnira. U tom momentu moj protivnik ima oko pola minuta na satu a ja 3-4 minuta i partija se lomi. U razmaku od nekoliko minuta pocinje opsta zvonjava mobilnih telefona, direktoru turnira, zameniku sudije i jednom od igraca koji je zavrsio partiju. Vise zaista ne znam kojim redom i sta je sve tacno bilo jer sam nemocno sirio ruke i pokusavao da se koncetrisem na partiju. Partija se zavrsila kao sto se zavrsila. Za sve navedeno postoje prisutni svedoci.

Sledeceg dana sam zamenika sudije i organizatora Bobana Nikolica, a u prisustvu VM Miljkovica, VM Damljanovica i VM Bogosavljevica obavestio da napustam turnir jer nisu bili ispunjeni uslovi FIDE za regularno odigravanje partije i da se ne osecam sposobnim da nastavim turnir. Boban Nikolic je ponudio izvinjenje koje sam prihvatio, takodje sam ponudio moje izvinjenje zato sto napustam turnir. Svi znamo sta bi se na primer desilo da je nekom od sahista, koji igraju partiju, zazvonio telefon.

Zelim da dodam da je situacija dosta neprijatna i da su se u organizatori u Pirotu potrudili da se sahisti lepo osecaju i da je bilo dosta pozitivne energije. Ipak za organizaciju sampionata drzave i vrhunskih priredbi je potrebno vise.

Odluka o odustajanju je principijalna, potpuno moja i iza nje stojim. Tokom godina sam se izborio da budem potpuno nezavistan i da imam pravo da kazem. Nisam siguran da ce moje odustajanje, sa lige prosle godine i sampionata ove godine, promeniti nesto ali znam da sam ostao na njima da se nista ne bi promenilo.

U Jagodini 20. April 2016
Velemajstor Dejan Antic

Pre nekoliko dana dobili smo i komentar Milana Božića, tako da sada možete da ga pročitate.

Milan Božić, 18.04.2016

Postovani sahisti,

Naš muzički genije Bora "Čorba" je u jednoj pesmi napisao "Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ on hoće opet". NJegova pesma je našla smisao i na Šampionatu Srbije u šahu.

Po ko zna koji put naši najbolji šahisti (svaka čast izuzecima pre svega Damljanoviću) ignorišu prvenstvo svoje države kakava god bila. Možda ja ne shvatam savremeno sportske motive ali i dalje stojim iza toga da je najveći nacionalni uspeh biti najbolji u svojoj državi i to dokazati na sportskom polju direktno sa ostalima. Šahovski Savez Srbije je još jednom nesposobno dokazao da nije dorastao zadatku da okupi najbolje na prvenstvu bez obzira što je ovoga puta obezbedio pristojan nagradni fond. Ali o Savezu i ne treba previše gubiti vreme, on je takav kakav je bolji za sada ne može biti a drugačiji niko neće. Jer da i hoće već bi se do sada našlo rešenje posle godina i godina pokušaja da se nešto promeni. Međutim kako kritikovati samo Savez kad su i igrači deo šahovskog ambijenta koji treba da proizvede određene promene u sistemu. Najjači argument igrača u ostvarivanju promena je kvalitet igre i odnosa u šahovskom životu. A kvalitet se najbolje dokaže u igri najboljih. Ako njima nije jasno zašto treba da igraju na Šampionatu svoje države onda ne znam kako opravdati konstantno ponavljanje da su šahisti zapostavljena kategorija ljudi u Srbiji. Ali o tome neka se oni zamisle.

Aktuelni Šampionat pokazao je i onaj drugi odnos naših šahista prema obavezama koje donosi svaka profesija a to je ozbiljnost i odgovornost. Nije prvi put da neki šahista napusti turnir ali ponavljanje takve situacije dovodi do zaključka da smo kao "profesionalci" pogrešno pristupili obavezama koje moramo ispuniti u poslu kojim se bavimo. Iako je sigurno postojao razlog što je Antić napustio turnir svakako je nedovoljan za objašnjenje. Dejan je ipak aktuelni prvak Srbije i to zvanje traži više nego od ostalih napor da se i greške ne mogu sankcinisati tokom takmičenja. Završiti turnir bilo je jedino ispravno a posle videti šta dalje. Na kraju, završiće se i ovaj Šampionat a boljke našeg šahovskog života će se brzo zaboraviti pa ćemo opet čekati na sledeće dogadjaje koji će potvrditi Borinu pesmu s početka ovog "glupog" komentara. Idemo dalje.

Milan Božić, dosadni ljubitelj šaha