Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam Bogoljub Danković 1942-2016

In memoriam Bogoljub Danković 1942-2016

03.05.2016 / FM Notaroš, Krasoje (2225)

Danas su porodica i novosadski šahisti sahranili BOGOLJUBA DANKOVIĆA, poznatog novosadskog šahistu, šahovskog radnika i pre svega izuzetnog šahovskog sudiju. Bogoljub Danković se rodio 1942. godine u okolini Niša. Posle rata porodica mu se preselila u Novi Sad, gde je završio školu, zaposlio se u ŽTP i osnovao porodicu. Kao srednjoškolac učlanio se u Novosadski ŠK. Kasnije je postao zapaženi majstorski kandidat, pogotovo uspešan u brzopoteznom i ubrzanom šahu. Nastupao je još za novosadske klubove Železničar, Bubamara i Detelinara.

Ipak, ono po čemu će ga šahovska organizacija pamtiti je njegov doprinos sudijskoj organizaciji. On je posle Olimpijade 1990. godine u Novom Sadu, prvi kod nas počeo da primenjuje računarsko parovanje po švajcarskom sistemu. Gotovo cele poslednje decenije prošlog veka, retko koji šahovski turnir se nije mogao zamisliti bez parovanja Bogoljuba Dankovića. Naravno, usput je postao i vrhunski međunarodni šahovski sudija. Delio je pravdu na Olimpijadama, Državnim prvenstvima, Prvim ligama, Međunarodnim turnirimna i mnogim drugim takmičenjima.

Među prijateljima ostaće upamćen kao skroman čovek,principijelan, privržen svojoj porodici i pre svega veliki ljubitelj kraljevske šahovske igre.

Nažalost, gorak utisak ostavlja činjenica da je njegov ukop protekao bez ljudi iz ŠSS i ŠSV !