Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kandidati za predsednika ŠS Beograda

Kandidati za predsednika ŠS Beograda

06.06.2016

ВМ Бранко Тадић и ИМ Дејан Несторовић су потписали текст...

IVAN MARINKOVIĆ I MILORAD BRANKOVIĆ KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA ŠAHOVSKOG SAVEZA BEOGRADA

Kao što je već poznato, 30 šahovskih klubova, članova Šahovskog saveza Beograda, koristeći mogućnost koju predviđa Zakon o sportu, za nedelju 12. jun zakazalo je Izbornu skupštinu Šahovskog saveza Beograda.

Do roka predviđenog pozivom za Izbornu skupštinu ŠSB, kandidaturu za predsednika ŠSB predala su dvojica kandidata:

Ivan Marinković, predsednik ŠK „Teleoptik“, koga je podržalo 25 šahovskih klubova i to: „BASK“, „BŠK“ (Batajnica), „Beogradski vodovod“, „Tehničke škole“, „Itaka“, „MZ Ćirilo i Metodije“, „Mirijevo“, „Mladenovac“, „Mladost“ (Surčin), „Napredak“, „Pogledi“, „Politika“, „Poštanska štedionica“, „Romantičari“, „Železničar“, „GP Dom“, „Nestor“, „Tadić“, „Teleoptik“, „Gliga“, „Zemunski ŠK“, „Jugovići 1389“, „Mala rokada“, „Mirijevski konak“ i „Anpasan“.

Milorad Branković, predsednik ŠK „Delfin“, koga je podržalo 11 šahovskih klubova i to: „STŠ“ (Zemun), „Boleč“, „Borča“, „Delfin“, „Polet“, „Podunavac“ (Ritopek), „Vidikovac“, „Crvena zvezda“, „Kralj“, „PTT“ i „Ćirilo i Metodije“

Materijali za skupštinu već su upućeni klubovima na njihove adrese, a od utorka će se moći preuzeti i u kancelariji Šahovskog saveza Beograda.

Na žalost, opstrukcije bivšeg predsednika Šahovskog saveza Beograda i njegovih pratilaca u tim radnjama i dalje ne prestaju. Dana 2. juna 2016. godine, smenjeni predsednik Šahovskog saveza Beograda Miodrag Rakić, pokušao je, mimo svojih ovlašćenja, da sazove sednicu Upravnog odbora ŠSB. Tom prilikom prisutni su upoznati o mišljenju koje je Sportski savez Srbije dostavio na zahtev Šahovskog saveza Srbije, a tiče se opšteg pitanja: „Pod kojim uslovima u skladu sa Statutom ŠSB i Zakonom o sportu, može prestati funkcija predsednika ŠSB?“

Dostavljeno mišljenje citira odredbe Zakona o sportu i Statuta ŠSB koje se odnose na ovo pitanje i koje su poznate od ranije.

Na žalost, u pratećem dopisu Šahovskom savezu Beograda, v.d. predsednika Šahovskog saveza Srbije Obren Ćetković konstatuje da „proizilazi da je Miodrag Rakić i dalje zakoniti predsednik Šahovskog saveza Beograda“.

Iz mišljenja Sportskog saveza Srbije apsolutno ne proizilazi ovakva činjenica, jer je ono dato kao opšte, bez upuštanja u pojedinačni slučaj. Takođe, nejasno je zašto se Šahovski savez Srbije, bez i jedne odluke svog nadležnog organa, upušta u proizvoljna tumačenja koja od njega nisu zatražena, niti za njih ima nadležnost.

Skupština Šahovskog saveza Beograda na sednici održanoj 31.01.2016. godine, a kojoj su prisustvovali delegati 61 od 74 beogradska kluba, posle glasanja o poverenju predsedniku, JEDNOGLASNO je donela odluku da se Izborna skupština ŠSB održi u roku od tri meseca. Odluke sa te sednice potpisao je predsednik Skupštine ŠSB i one su uredno zavedene u kancelariji Saveza.

Konsultovani pravni eksperti bez izuzetka su potvrdili: dve pomenute odluke bez sumnje predstavljaju pravni osnov za zakazivanje Izborne skupštine ŠSB.

Postavljaju se logična pitanja: zbog čega bi delegati Skupštine ŠSB jednoglasno doneli odluku o Izbornoj skupštini, ako predsednik nije smenjen? Zbog čega se razni nezvani subjekti utrkuju u davanju tumačenja koje niko od njih ne traži i koja nisu obavezujuća ni za koga?

O legitimnosti predstojeće Izborne skupštine ŠSB dovoljno govori činjenica da je 40 klubova (od 74 ukupno registrovana u ŠSB) učestvovalo u zakazivanju sednice Izborne skupštine i predlaganju kandidata. Izborna skupština biće održana i njen uspeh svakako neće sprečiti proturanje netačnih glasina kako je ona nelegitimna, pa je neće ni biti.

Šahovski savez Beograda od 12. juna okreće novu stranicu.