Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nije izabran predsednik ŠSB

Nije izabran predsednik ŠSB

14.06.2016

ВМ Бранко Тадић и ИМ Дејан Несторовић, још једно саопштење...

NIJE IZABRAN PREDSEDNIK ŠAHOVSKOG SAVEZA BEOGRADA, NOVA IZBORNA SKUPŠTINA 24. JULA

Na inicijativu 30 šahovskih klubova, održana je Izborna skupština Šahovskog saveza Beograda. Kao što je od ranije poznato, na redovnoj Skupštini ŠSB, održanoj 31. januara, delegati nisu ukazali poverenje dotadašnjem predsedniku Miodragu Rakiću, pa su odlučili da Izborna skupština ŠSB bude održana u roku od 90 dana.

I pored mnogih napisa i glasina o navodnoj nelegitimnosti, Izbornoj skupštini ŠSB prisustvovala su 63 delegata, od ukupno 74 registrovana kluba u ŠSB. S obzirom da predsednik i potpredsednik skupštine ŠSB nisu bili prisutni, delegati su odlučili da sednicom predsedava Dragan Đorđević, predsednik ŠK "Mladenovac".

Sednica je trajala četiri sata, uz puno suprotstavljenih diskusija i očiglednom podelom među delegatima. Na samom početku usvojen je zapisnik sa prethodne sednice, koji je 2 meseca bio "kamen spoticanja" i odugovlačenja sa neophodnim odlukama za Izbornu skupštinu. Zapisnik je usvojen sa dopunom, koja je doprinela da sva dešavanja na sednici od 31. januara budu verno prikazana. Usvajanjem zapisnika konstatovan je prestanak mandata četvorici članova Upravnog odbora, koji su na kraju te sednice podneli ostavke, pa je, prema članu 25. Statuta ŠSB, otvorena mogućnost da se, pored predsednika, bira i kompletan saziv Upravnog odbora Šahovskog saveza Beograda.

Posle duge rasprave, ubedljivom većinom usvojen je Poslovnik o radu Skupštine ŠSB i data je razrešnica predsedniku i svim članovima Upravnog odbora Šahovskog saveza Beograda, pa se prešlo na predstavljanje kandidata i izbor predsednika ŠSB. Na tajnom glasanju, od dvojice kandidata, Ivan Marinković dobio je 34 glasa, Milorad Branković 24 glasa, dok je jedan listić bio nevažeći.

S obzirom da je za izbor predsednika ŠSB potrebna većina od 38 glasova, prema Poslovniku pristupilo se javnom izjašnjavanju o izboru Ivana Marinkovića za predsednika ŠSB. Bilo bi logično i uobičajeno da to izjašnjavanje bude protokolarno priznanje pobede već izabranom kandidatu, ali delegati koji su podržali Brankovića, počeli su da napuštaju sednicu, pa je za podršku Marinkoviću u prvom pokušaju glasalo 36, a u drugom 35 delegata.

Tada je predsedavajući proglasio Izbornu skupštinu neuspešnom, i prema poslovniku ŠSB, delegati skupštine jednoglasno su (40 glasova "za") novu Izbornu skupštinu zakazali za 24. jul 2016.

Na kraju ćemo kroz neke činjenice pokušati da čitaoce ovog izveštaja ipak uputimo na određene zaključke:

- Iako potpuno svestan da neće imati većinu i da neće biti izabran, drugi kandidat za predsednika vodio je kampanju gotovo isključivo među klubovima koji su dali pismenu podršku Ivanu Marinkoviću, sa samo jednim ciljem - da spreči da on dobije podršku 38 delegata. U tome je kod dva kluba i uspeo. Na pitanje jednog od delegata da li će u završnom krugu podržati svog kolegu ukoliko bude pobeđen, izbegao je odgovor, ali je sve učinio da do izbora ne dođe.

- Iako su proteklih meseci zdušno osporavali legitimitet Izborne skupštine, razrešeni predsednik ŠSB i oni koji ga podržavaju, bez ikakvog problema učestvovali su u radu Izborne skupštine, kao i u samom glasanju. Po pricipu: ako moj kandidat pobedi, sve je legitimno, a ako ne, naravno da nije!

- Posebno je zanimljivo da su se gotovo svi bivši i sadašnji funkcioneri, delegati, selektori i portparoli udružili u nameri da naš kandidat ne bude izabran, iako su sve najlepše govorili o njemu. I logično je: gde će Savez u ruke šahista i onih koji žive od šaha!

- Treba zabeležiti i da klub čiji je predsednik izvršni direktor ŠSB, kao i par klubova na koje on ima direktan uticaj, nisu u završnom krugu podržali izbor Ivana Marinkovića, ili nisu učestvovali u radu Skupštine, iako su delegati bili prisutni. Jasno nam je da izvršnom direktoru ŠSB odgovara stanje u kome je jedino on legitimno izabran i ovlašćen da radi i raspoređuje sredstva.

Upravo zbog navedenih činjenica, smatramo da smo dužni, da posle izrade Zapisnika sa Izborne skupštine, o trenutnom stanju bezvlašća u ŠSB upoznamo Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda, Sportski savez Beograda, a da od sportskog inspektora zatražimo da utvrdi brojne nepravilnosti u radu saveza od početka ove godine i adekvatno kazni počinioce.

O nastupu na budućoj Izbornoj skupštini ŠSB i eventualnom kandidatu za predsednika odlučićemo narednih dana i o tome obavestiti javnost. Hvala delegatima koji su imali strpljenje da u nedelju nekoliko sati provedu sa nama i podrže nas. Očekivali smo da će još barem nekoliko delegata razumeti da je interes da na skupštini bude izabrano rukovodstvo Šahovskog saveza Beograda, ali to se na žalost nije desilo.

Branko Tadić
Dejan Nestorović