Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Da se krene u dobrom pravcu

Da se krene u dobrom pravcu

29.06.2016 / IM Jovičić, Miloš (2331)

ИМ Милош Јовичић нам је послао овај текст, а ми га преносимо...

Događanja u šahovskim savezima (3): Da se krene u dobrom pravcu!?

U nastojanju da se da doprinos iznalaženju najprihvatljivijeg rešenja u situaciji u kojoj se našao ŠS Beograda, predstavnici nekoliko šahovskih klubova sa dugom tradicijom, značajnim takmičarskim rezultatima, ali i vrednim aktivnostima u drugim oblastima šahovskog angažovanja, inicirali su održavanje skupa na kome je pružena prilika da se čuju različita mišljenja o tome kako iznaći najbolje rešenje – isključivo u interesu razvoja šaha u Beogradu i Srbiji.

Sastanak je održan u četvrtak, 16. juna 2016. godine, u prostorijama ŠS Beograda, Deligradska 27/III, i posle diskusije u kojem su učestvovali svi prisutni – ukupno 11 (jedanaest), usvojen je sledeći tekst:Poštovani šahisti, ljubitelji šaha i šahovski poslenici,

Situacija u šahu u Beogradu i Srbiji nije dobra. Od nekadašnje druge šahovske metropole sveta (iza Moskve) i druge šahovske sile sveta (iza SSSR-a) nije ostalo gotovo ništa. Beograd nije više ni šahovski centar Srbije, a Srbija je daleko, daleko od današnjih šahovskih velesila. Takvu ocenu teško ko može da ospori i tu se, sasvim sigurno, može postići opšta saglasnost. Ono u čemu postoje nesumnjive razlike je način na koji treba započeti „povratak na staze stare slave“.

Polazeći od poslednjih događanja u šahovskim savezima, pre svega u ŠS Beograda, neophodno je da se izvrši analiza uzroka postojećeg stanja, a onda, uz učešće svih dobronamernih i voljnih da se na najbolji mogući način – pre svega u interesu šaha u Beogradu i Srbiji, sačini plan izlaska iz situacije koja se s pravom može nazvati „kriznom“.

Imajući u vidu navedeno, dole potpisani predstavnici šahovskih klubova upućuju sledeće

OSNOVE PREDLOGA za prevazilaženje krizne situacije u ŠS Beograda

1. Situacija u kojoj se nalazi šah u Beogradu i Srbiji zahteva ozbiljne i temeljne promene – u svim domenima.

2. Nastala situacija je posledica brojnih propusta u radu u periodu više od dve decenije u nazad, pa i u izbornim ciklusima i rezltatima istih. Utisak je da je u tom periodu, u većini slučajeva, forma prevladavala suštinu i da se nedovoljno vodilo računa o biografijama, pre svega, predsednika ŠS Beograda, odnosno o onome šta su ostvarivali u šahu i drugim oblastima života. Dakle, prilikom glasanja, nedovoljno se vodilo računa o „garancijama“ da su kandidati dorasli zadacima koji su ih očekivali. S druge strane, u skladu sa izrekom „što čovek više zna, shvata koliko ne zna – i obrnuto“, mnogi su se „olako“ prihvatali vrlo odgovorne funkcije. Rezultati takve kadrovske, odnosno „izborne“ politike su očigledno vrlo nepovoljni i, verovatno, predstavljaju jedan od glavnih razloga sadašnje situacije u šahu u Beogradu.

3. Promene kojima svi dobronamerni subjekti u šahovskom Beogradu teže moraju se vršiti (i izvršiti) temeljno, uz poštovanje demokratskih principa i u skladu sa postojećim pravnim akatima, ali pre svega u opštem interesu. Dakle, nedopustiv je uticaj bilo kakvih pojedinačnih i grupnih interesa.

4. Način na koji je grupa beogradskih šahovskih klubova započela promene, za koje želimo da verujemo da su dobronamerne, ocenjujemo ishitrenim, nedovoljno pripremljenim i bez dovoljno garancija da će doneti željene (i potrebne) rezultate. Pored toga, ono što nikako nije dobro, je činjenica da sa pravnog aspekta ostavljaju brojne nedoumice i probleme. Tome u prilog idu mišljenja Sportskog saveza Srbije i Šahovskog saveza Srbije, ali i neke druge okolnosti, kao što su Dopis predsednika skupštine ŠS Beograda u vezi zapisnika od 31. januara 2016. godine, tekst Poslovnika o radu i dr. Ono što naročito „upozorava“ je insistiranje da se „osvoji“ 38 glasova – što se predstavlja kao imperativ, a što samo po sebi govori u prilog oceni da se nastavlja dosadašnja praksa: da forma pobeđuje suštinu.

5. Ovakav pristup može dovesti do nepotrebnih (i štetnih) podela – sa dugoročno veoma štetnim posledicama po ŠS Beograda, a time i po ŠS Srbije. S toga se mora skrenuti pažnja na poznatu izreku da „ima pobeda koje vode u poraz...“

6. U sadašnjem trenutku, beogradskom i srpskom šahu, više nego ikad, potrebne su zajedničke akcije, a jedan od prvih zadataka ŠS Beograda morala bi biti nastojanja da se uspostave korektni odnosi regionalnih saveza – uz maksimalno međusobno poštovanje i uvažavanje. To podrazumeva stvaranje platforme zajedničkog delovanja, uz neophodno uvažavanje pojedinačnih specifičnosti. Zato se postavlja pitanje kako će se ostvariti taj cilj, ako se ne mogu usaglasiti mišljenja i stavovi u ŠS Beograda?

7. Plan aktivnosti mora biti detaljan i sveobuhvatan, a pored „normalizovanja odnosa“ među članicama ŠS Srbije, prvenstvo mora imati insistiranje na širem i potpunijem razumevanju značaja „drevne igre“ u razvoju mladih – pre svega u procesu razmišljanja i donošenja pravih odluka u složenim uslovima svakodnevnog života. U sklopu toga poželjno je sinhronizovati i usaglasiti program i rad škola šaha.

Poštovani šahisti, ljubitelji šaha i šahovski poslenici,

Navedeni stavovi nikako ne predstavljaju pokušaj da se neko zaštiti niti da se spreče (ili zaustave) potrebne promene u ŠS Beograda – naprotiv. Cilj je da se one ne ostvaruju stihijski, već na planski i opšte prihvatljiv način, jer se samo tako može doći do promena koje su u dugoročnom interesu šaha i šahista u Beogradu i Srbiji.

Imajući u vidu navedeno, jedan od modela (pa i garancija!?) da će se do neophodnih promena doći na pravi način je formiranje „privremenog tela“ koje bi imalo zadatak da radi na konkretnim pripremama za promene – koje bi rezultirale u valjano pripremljenim izborima, sa ciljem da se dođe do najboljih ili bar zajednički prihvatljivih kadrovskih i ukupnih rešenja. Takođe, to bi u mnogome olakšalo i učinilo efikasnijim učešće ŠS Beograda u aktuelnim događanjima u vezi statutarnih i drugih obaveza ŠS Srbije u okviru usaglašavanja sa obavezama iz Zakona o sportu.

U Beogradu, 23. juna 2016. god.

ŠK RAD, Miloš Jovičić, ŠK Beograd, Milan Milićević, ŠK BAS, Miško Vukotić, ŠK Radnički (B), Dragan Kotevski, ŠK Delfin, dr Milorad Branković, ŠK Crvena Zvezda, Dragoljub Raičević i ŠK Jelica, dr Dušan Cogoljević. Sastanku su prisustvovali i učestvovali u diskusiji i: Darko Božić, ŠK Radnički (R), Ivan Marinković, kandidat za predsednika ŠS Beograd, Svetozar Vlahović, potpredsednik ŠS Beograd i Goran Vlahović, diplomirani pravnik.