Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahovski cirkus

Šahovski cirkus

04.07.2016 /   Andrejić, Vladica (2287)

Cirkusi u našim šahovskim savezima se nastavljaju. Dok decenijama gledamo iste njuške u savezima, šah je pao na najniže grane. Čitamo tekstove o suštini ispred forme, iako suštinu nismo videli decenijama. A sada kada se drmaju fotelje, onda Bogom dani, nesposobni rukovodioci imaju primedbe. Unapred čujemo da je sa novim ljudima promena na bolje za šah u Beogradu obična iluzija. Gospodo, imali ste sve vreme ovoga sveta i upropastili ste šah, slobodno prepustite fotelje random ljudima jer grđe teško da može.

Pre neki dan Skupština ŠS Srbije, a izveštaje raznih struja sa tog hepeninga možete pročitati dole. Najjači utisak na mene ostavlja ovaj PDF, gde se očigledno vidi falsifikovanje spiska delegata iz Šahovskog saveza Beograda. Izgleda da je suština ipak bitnija od forme, jer fotelje za Bogom dane bandite su ipak važnije od legalnosti tamo nekog spiska koji se lako prepravlja preko pečata... E, moja zemljo Srbijo...Šahovski savez Vojvodine, Izvršni odbor ŠSV, 3.7.2016

Predmet: Saopštenje IO ŠSV

Redovna skupština Šahovskog saveza Srbije

DELEGACIJA ŠAHOVSKOG SAVEZA VOJVODINE SPREČILA NOVE MANIPULACIJE

U četvrtak 30. juna u Kragujevcu je održana redovna Skupština Šahovskog saveza Srbije, a po izveštajima i zvaničnom sajtu Šahovskog saveza Srbije, kao i da nije. S obzirom da je ova sednica legalno zakazana, delegacija Šahovskog saveza Vojvodine, principijelno postupajući, prisustvoala joj je u punom satavu. S druge strane, gotovo svi klubovi sa teritorije ŠSV procenili su da priprema sednice i način izrade nacrta Statuta ŠSS nisu razlog da se odazovu pozivu.

Dolazak delegacije Šahovskog saveza Vojvodine izazvao je prilično iznenađenje među prisutnima u sali hotela „Šumarice“, a ubrzo se videlo i zašto. Naime, već kod izbora Verifikacione komisije, predsednik Skupštine Šahovskog saveza Srbije Miodrag Vukotić prilično se potrudio da spreči ulazak predstavnika ŠSV u istu. Svakako treba pohvaliti gest Dragoljuba Raičevića, koji se povukao iz članstva u komisiji, i time omogućio da Skupština nastavi zakonit rad.

Predstavik ŠSV u Verifikacionoj komisiji Danko Bokan javno se usprotivio validnosti punomoćja delegacije Šahovskog saveza Beograda (vidi prilog). Bilo je očigledno da je spisak delegata, izdat i overen od strane izvršnog direktora ŠSB, naknadno prepravljan i dopunjen, prvo sa funkcionerima Šahovskog saveza Centralne Srbije, a potom, posle dopunskih prepravki, nepoznatim osobama. Ne isključujemo mogućnost da među tim osobama postoje neke iz personala pomenutog hotela iz Kragujevca ili drugih javnih preduzeća tog grada. Šahovski savez Beograda svakako će se baviti ovom zloupotrebom (možda i neki drugi nadležni organi?), a kao njen autor na samoj Skupštini, „dobrovoljno“ se prijavio bivši predsednik Šahovskog saveza Beograda Miodrag Rakić, „preteći“ nam da će ostati predsednik tog Saveza dokle god on to želi. Blago šahistima glavnog grada!

Uspostavljanjem kvoruma od 35 (od ukupno 45) prisutnih delegata, postalo je jasno da namere organizatora zasedanja polako padaju u vodu. Usvajanje Statuta Šahovskog saveza Srbije skinuto je sa dnevnog reda, a i dalje nije postalo jasno kojim putem je nacrt Statuta ŠSS ugledao svetlo dana.

Takođe, nije postojala većina koja bi nelegalno izabranom Obrenu Ćetkoviću produžila mandat vršioca dužnosti predsednika ŠSS za još 6 meseci. Šahovska javnost treba da zna da su delegati Šahovskog saveza Vojvodine, uz saglasnost legalnog predsednika ŠSS Miroslava Kopanje, ponudili kompromisno i razumno rešenje, koje bi svakako doprinelo uspostavljanju atmosfere poverenja i smanjivanju tenzija u ŠSS. Naime, predloženo je da v.d. predsednika ŠSS, do rešenja sudskog spora bude Ratko Pižurica, najstariji član IO, uz to i predstavik ŠSV, čime bi bile poštovane najznačajnije odredbe Statuta ŠSS.

I dok su neki delegati bili spremni da se o tom rešenju razgovara, predsednik Skupštine ŠSS Miodrag Vukotić svaku raspravu o tome sasekao je u korenu i onemogućio glasanje o tom predlogu. Zaključio je Skupštinu rečima: „Od 15. jula Šahovski savez Srbije nema predsednika. Neka nam je Bog u pomoći“. Verovatno je pomislio (a nije izgovorio): „Ipak još uvek držimo pečat, kojim ćemo overiti sastav delegacije za Baku“!Šahovski savez Srbije, 2.7.2016

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Obaveštavamo celokupnu šahovsku javnost Srbije da je 30. Juna 2016. godine u Kragujevcu održana skupština ŠSS.

Na sednici je prisustvovalo 35 od ukupno 45 članova i to:
9 delegata ŠSCS + 6 delegata predstavnika prvoligaških klubova sa registraciog područja ŠSCS
8 delegata ŠSV +1 delegat, predstavnik ŠK "Šahmatni Kružok" iz Novog Sada
4 delegata ŠSB (zbog neispravnog spiska 3 delegata nisu učestvovala u radu) + 4 delegata predstavnika prvoligaša sa registracionog područja ŠSB
2 delegata ŠSKIM

Izražavamo žaljenje što Skupštini nisu prisustvovali delegati klubova sa registracionog područja ŠSV izuzev gore pomenutog kao i izostanak delegata ŠK "Radnički Rudovci".

Nakon izbora radnih tela skupštine pristupilo se utvrđivanju dnevnog reda. Na predlog devetočlane delegacije ŠSV jednoglasno je sa dnevnog reda uklonjena tačka "Razmatranje i usvajanje novog Statuta ŠSS usklađenog sa novim Zakonom o sportu i Statutom SSS" i doneta je odluka da svi Udruženi Savezi delegiraju po jednog predstavnika u radno telo koje će IO ŠSS najkasnije do 1. Avgusta predložiti dopune i sugestije na postojeći nacrt Statuta koji će na prvoj narednoj skupštini ŠSS biti ponuđen na usvajanje.

Skupština je usvojila zapisnik sa prethodne sednice Skupštine ŠSS od 15.01.2016. na kojoj je dvotrećinska većina delegata razrešila gospodina Miroslava Kopanju sa funkcije predsednika ŠSS i imenovala identičnom većinom gospodina Obrena Ćetkovića za v.d. predsednika ŠSS.

Skupština nije usvojila završni račun ŠSS za 2015. kao ni izveštaj Nadzornog odbora koji je ocenjen kao nepotpun. Sa 26 glasova za i 9 protiv Skupština nije usvojila predlog produženja mandata v.d. predsedniku ŠSS

Na kraju, i pored žučnih rasprava i neprimerenih tonova koji su se čuli, ŠSS izražava veliko zadovoljstvo što su sednici skupštine prisustvovali delegati ŠSV u svom najreprezentativnijem sastavu na čelu sa predsednikom ŠSV Miroslavom Kopanjom i na taj način, i pored višemesečnog nepriznavanja legitiminih organa ŠSS ipak odlučili da se na skupštini pojave i uz aktivno učestvovanje daju legitimitet svim organima ŠSS.

Sigurni smo da je ovo pravi put ka smirivanju tenzija u našem šahu i podloga za buduće konstruktivno delovanje svih legitimitnih činilaca šahovske organizacije Srbije u celini.

S poštovanjem, Šahovski savez Srbije