Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahovski cirkus - komentari

Šahovski cirkus - komentari

06.07.2016 /   Andrejić, Vladica (2287)

04.07.2016 /   Andrejić, Vladica (2287) : Šahovski cirkus

Za početak imamo komentar koji je reakcija IM Jovičića na moj prethodni tekst. Prvo pročitajte to, a onda ću i ja malo prokomentarisati.Miloš Jovičić, 5.7.2016

Moj poslednji komentar „Večitom šahu“

Poštovani gospodine Vladice,

Vaš sajt čitam (posećujem) redovno. Prvo što pogledam su „rođendani“, jer predstavljaju pouzdan podsetnik za čestitke prijateljima i poznanicima. Ono što je takođe predmet moje pažnje su rezultati sa aktuelnih turnira – sa ažurnom korekcijom rejting-lista. Nema sumnje da Vi, kao doktor matematike, to činite na veoma dobar način. Čitam i komentare, kojima posvećujem različitu pažnju – zavisno od teme, ali i od načina na koji su pisani.

I ja sam bio autor nekoliko tekstova, a poslednjih dana bio sam neuobičajno „aktivan“. Pišući ih trudio sam se da, bez obzira na uvek prisutnu „dozu kritičnosti“, to činim na korektan način i, pre svega, sa istinitim činjenicama. U suprotnom ne bi bio dosledan sebi i želji da ne učinim bilo kakvu štetu „ugledu šahista“ – naprotiv. Oni sa kojima sam u kontaktu smatraju da u tome uspevam.

Naravno, pročitam i Vaše komentare, od koji neki predstavljaju „komentar na komentar“. Po mom mišljenju, ponekad to radite na neprikladan način. Bilo da to činite „grubim izrazima“ ili komentarima kojim na proizvoljan (pa i uvredljiv) način tumačite objavljene tekstove. A to ste učinili i u uvodu komentara „Šahovski cirkus“, objavljenog 04.07.2016. godine.

Prvo, mislim da je izraz „njuške“ neprimeren, bez obzira što sam saglasan da je rad u šahovskim savezima daleko od dobrog. Ako taj epitet (uz mnogo tolerancije) prihvatimo kao slobodu izražavanja i stavimo u drugi plan, veći deo teksta zaslužuje posebnu pažnju. To se, pre svega, odnosi na Vaše tumačenje pojmova forme i suštine. Mislim da bih mnoge razočarao ako ne bih uočio da je to neposredno vezano na moje tekstove koji su nedavno objavljeni na Vašem sajtu.

Poštovani gospodine Vladice,

Teško mi je da poverujem da Vi niste razumeli kakvu razliku pravim između forme i suštine?! I zašto to vezujete za one kojima se drmaju fotelje? Iz mojih tekstova je sasvim jasno, ali da ukratko ponovim. Svi dosadašnji predsednici ispunjavali su (pravnu) formu – imali su dovoljan broj glasova na izbornim skupštinama. S druge strane, „rezultati“ njihovog rada kao posledicu imaju sadašnje stanje u ŠS Beograda. Dakle, zar nije suština da nisu bili kompetentni za obavljanje te funkcije? A svi oni, po pravilu, bili su neki „novi“ ljudi – počev od „biznismena“ iz devedesetih godina do danas.

Pa, ako Vaše neslaganje sa ovakvim tumačenjem forme i suštine prihvatim kao „pravo na sopstveno mišljenje“, onda se to nikako ne može odnositi na podsmešljivo korišćenje ovih pojmova u kontekstu falsifikovanja spiska delegata iz ŠS Beograda. Vladice, forma je što na takvom spisku stoji pečat ŠS Beograda, a suština je da su ispravke činjene na nelegalan način!

I na kraju, neću Vam više pružiti priliku da se tako odnosite prema onome što radim i pišem. Dakle, ubuduće nećete biti u prilici da objavljujete moje tekstove. Za objavljivanje prethodnih – hvala.

Miloš JovičićPošto smo pročitali ovaj, kao i prethodne tekstove, da dopunim sa par rečenica, jer za više nemam vremena. Gospodinu Jovičiću sam objavio nekoliko tekstova u poslednje vreme iako se ne slažem sa nekim stvarima u njima. Da vidimo, najpre su "predstavnici nekoliko šahovskih klubova sa dugom tradicijom, značajnim takmičarskim rezultatima, ali i vrednim aktivnostima u drugim oblastima šahovskog angažovanja" inicirali održavanje skupa da bi prevazišli kriznu situaciju o čemu smo čitali u Da se krene u dobrom pravcu. Postavlja se pitanje zašto se oni nisu sastali prošle godine ili preprošle, kao da je tad situacija u savezu bila dobra? Naravno, razlog je taj što je tek sad neko drugi ozbiljno zapretio da postane predsednik šahovskog saveza Beograda.

Čitamo demagogiju o tome kako druge treba sprečiti jer sad treba da postoji neka suština i forma, te da li su kandidati dorasli zadacima, zbog čega ćemo verovatno čekati godinama da neka komisija napiše elaborat o kandidatima, jer bezveze je glasati pre toga... Tako dolazimo do bojkotovanja drugog kruga izbora i propuštamo da izaberemo bilo kakvog kandidata (koga kasnije lako možemo smeniti izglasavanjem nepoverenja, ukoliko loše radi). Za to vreme, onaj što se i dalje lažno predstavlja kao predsednik Šahovskog saveza Beograda, počeo je da falsifikuje dokumenta i narušava ugled ŠSB u okviru ŠS Srbije!

Samo vi zavlačite narod pričom o suštini i formi, dok se ekspredsednik bahati, svaka vam čast...