Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Zagreb 2016 - dan 1

Zagreb 2016 - dan 1

13.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241)

Прва репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара

EVROPSKE UNIVERZITETSKE IGRE 2016

Zagreb, 11-15. jul 2016.

Dolazni i prvi takmičarski dan u Zagrebu (12. jul 2016.)


Zagreb i Rijeka će u narednih 15 dana biti domaćini evropskih univerzitetskih igara. Oko 5500 sportista sa evropskih univerziteta će se takmičiti u 23 sportske discipline. Među njima se nalazi i šah koji se igra u Zagrebu.

Ukratko o jednom događaju iz naše zajedničke istorije... Domaćini su posebno ponosni na organizaciju Univerzijade 1987. godine kada je tadašnja država (SFRJ) i glavni grad SR Hrvatske bio domaćin najboljim svetskim studentima. Tada je univerzitetski plamen na stadionu „Maksimir“ zapalio Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša sa naših prostora koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, davne 1993. godine u Nemačkoj.

Ovogodišnje univerzitetske igre, mogu slobodno reći, podsećaju na neka velika takmičenja, samo po motivima organizacije i donekle atmosferom u univerzitetskom selu. Ukoliko uporedimo organizaciju svetske Univerzijade u Kini (2011) i Rusiji (2013) sa ovim evropskim univerzitetskim igrama utisak je da naši domaćini daleko zaostaju za velesilama Kinom i Rusijom (Skoro 48 sati od dolaska i dalje imamo privremene akreditacije sa kojima nije moguć pristup internetu. Naravno, to je generalan utisak). Pozitivnih pojedinačnih primera koji se trude da izađu u susret svim učesnicima je na pretek. U to smo i mi imali priliku da se uverimo i zaista im se zahvaljujemo na tome.

Kako će Beograd organizovati ove igre 2020. godine? Ukoliko se po jutru dan poznaje, možda budemo u istoj situaciji kao naši susedi. Naime, Beogradu je pre tri meseca ukazano poverenje da 2020 godine ugosti najbolje evropske studente-sportiste. Umesto da Zagreb bude prva prilika za promociju našeg glavnog grada, ovde su jedva primetni tragovi Beograda i Srbije. Nedopustivo mali broj sportista, sa veoma lošom centralnom organizacijom, doputovao je ili treba da doputuje u Hrvatsku. Od prvobitno planiranih 200 vrlo je verovatno da će taj broj biti i do pet puta manji. Znamo da je kod nas finansijska situacija loša, da je politička situacija takva da se čeka formiranje Vlade RS... ali sve to ne može da bude opravdanje za trenutno stanje u našem univerzitetskom sportu. Srećom, članovi naše šahovske ekipe su posvećeni samo šahu i ovde završavamo svaku priču o problemima u univerzitetskom sportu Srbije.

Veliku čast imaju naši najbolji šahisti iz Beograda da predstavljaju svoju državu i svoj Univerzitet. Zahvaljujući svojim ranijim rezultatima i organizacijom šah se našao među probranima. Nadamo se da ćemo to svojim igrama i opravdati.

Našu delegaciju sačinjavaju i članovi „A“ reprezentacije Srbije koja će u septembru nastupiti na Šahovskoj Olimpijadi u Bakuu, tako da se ovo takmičenje može smatrati i delom priprema. Sastav ekipe u Zagrebu je sledeći: Muškarci: velemajstor Nikola Nestorović, internacionalni majstor Vladimir Luković i internacionalni majstor Miloš Stanković. Žene: Adela Velikić, ženski internacionalni majstori Jovana Erić i Mila Žarković. Vođa naše delegacije je Nebojša Baralić.

Po prvi put u univerzitetskoj ekipi su Adela Velikić i Vladimir Luković. Nekoliko dana pre početka takmičenja Adela je upisala Elektrotehnički fakultet, dok je Vlada student druge godine Matematičkog fakulteta.

Naravno, naš put i učestvovanje ne bi bilo moguće bez naših šahovskih prijatelja (donatora, sponzora...). Veliku zahvalnost dugujemo njima (redosled nije bitan):
Univerzitetski sportski savez Beograda (prof. dr Vladimir Koprivica i mr Stevan Šegrt),
Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (prof. dr Branko Kovačević, bivši rektor Univerziteta u Beogradu),
Unikredit Banka Srbija (Radoje Radovanović),
Energoprojekt Entel iz Dubaija (Neđeljko Magazin),
Energoprojekt Konsalting iz Abu Dabija (Vladimir Milošević),
Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda (Dušan Cogoljević),
BAS (Miodrag Vukotić),
Kaissa Investment (Ivana Vučićević),
Ivan Vučković,
Kaisa Komerc (Dušan Sekulić)

Naravno, medijima na dosadašnjem i budućem izveštavanju (Vladica Andrejić – Večiti šah, Marjan Kovačević – Politika, Ivan Radojević i Igor Mraović – Sportski žurnal, Igor – Pravda, Nenad Ružić – Sport Indeks, Nebojša Radosavljević...).

Malo tehničkih podataka o samom takmičenju. Igraju se dva pojedinačna turnira u ubrzanom i brzopoteznom šahu u konkurenciji studentkinja i studenata kojoi se računaju za pojedinačni plasman. Postoji i ekipni plasman u ekipnoj konkurenciji. Računaju se dva najbolja rezultata iz ekipe.

Ubrzani turniri se igraju sa 25 minuta plus 10 sekundi bonifikacije za svaki odigrani potez. Brzopotezni turnir je sa tempom igre od 3 minuta plus 2 sekunde. Igra se 9 kola na svim turnirima.

Zvaničan sajt Igara (šah) je: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Parovi, rezultati, statistika za ubrzane turnire mogu se pratiti na sledećim linkovima: studenti - studentikinje

Naše ambicije su uvek bile i biće pobedničke. Cilj su medalje.

Prvi takmičarski dan naši reprezentativci su završili sa sledećim brojem poena: Miloš Stanković 2,5, Vladimir Luković 2 i Nikola Nestorović 1,5. Jovana Erić 2,5, Adela Velikić 2 i Mila Žarković 1,5.

Večernji sati su iskorišćeni za obilazak grada. Na moje veliko iznenađenje u nekoliko kafića se gledala prva utakmica kvalifikacija za Ligu Šampiona Valeta - Crvena Zvezda. Taj „ugođaj“ nisam mogao propustiti, ne zbog utakmice, koliko zbog ambijenta. Zauzeli smo pozicije ispred zgrade u kojoj je 1911. godine formiran prvi hrvatski građanski športski klub koji je 1945. promenio ime u NK „Dinamo“. Ispod table koja podseća na taj trenutak, na TV ekranu utakmica Crvene Zvezde. Uz ožujsko pivo u centru Zagreba se gledala Zvezda! Srećom, samo drugo poluvreme! Šah... Sutra su na programu tri kola.

Nebojša Baralić