Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Zagreb 2016 - dan 2

Zagreb 2016 - dan 2

14.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241)

Друга репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара из пера БумБума

13.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241) : Zagreb 2016 - dan 1

EVROPSKE UNIVERZITETSKE IGRE 2016

Zagreb, 11-15. jul 2016.

Drugi takmičarski dan i ceremonija svečanog otvaranja u Zagrebu (13. jul 2016.)


Veoma sadržajan i može se reći uspešan dan za naše studente na evropskim univerzitetskim igrama u Zagrebu. Danas su odigrana tri kola, a u večernjih satima je na obližnjem stadionu održano svečano otvaranje igara.

Par reči o svečanom otvaranju, tačnije o onome što smo mogli da vidimo. Dok je trajao umetnički program svečanog otvaranja svi takmičari su se nalazili na pomoćnom stadionu i mogli su samo da čuju šta se dešava na glavnom stadionu tako da o kvalitetu programa ne možemo ništa reći. A na mestu okupljanja studenata pravo šarenilo boja, kultura, jezika... Jedina zajednička stvar za sve njih je mladost, dobro raspoloženje, želja za takmičenjem, druženjem, upoznavanjem... Ni kiša koja je počela da pada nije mogla da pokvari slavljeničku atmosferu. Jedino što je uspela je samo da ceo događaj podigne na još viši, veseliji nivo. Posle skoro dva sata čekanja krenuo je i svečani defile i to po velikom pljusku. Čast da predvodi srpsku delegaciju pripala je šahovskoj ekipi Univerziteta u Beogradu (trenutno nemamo reprezentativne fotografije ali verujemo da ćemo ih dobiti). Moram da priznam da nisam znao na kakav ćemo prijem naići po ulasku na glavni stadion. Odmah nakon što je zvanični spiker najavio da je red na Srbiju i njene univerzitetske ekipe stadionom se prolomio glomoglasan aplauz koji nije prestajao dok i svi sportisti nisu zauzeli svoje mesto na centralnom terenu. Zaista nešto nezaboravno. Siguran sam da će naši mladi sportisti dugo pamtiti tu sliku. Pored nas u defileu su se nalazile košarkaške ekipe iz Niša i Beograda i veslači iz Novog Sada. Koliki značaj u Hrvatskoj se pridaje ovog takmičenju govori i podatak da je uživo išao prenos na hrvatskoj nacionalnoj televiziji koja redovno prati sva dešavanja na takmičenjima.

Ovim je zaokružen i uspešan takmičarski dan naših šahista. Na kraju drugog takmičarskog dana, nakon šest odigranih kola, naše studentkinje se nalaze na prvom mestu, sa 1,5 poen više od drugoplasirane Rusije. Studenti su isto dobro plasirani. Drugi su iza neprikosnovene Jermenije, a ispred Rusije, Litvanije, Hrvatske...

Posle dve trećine turnira neka ocena je da se naši dobro bore, ozbiljno pristupaju svim partijama i zaista svojim ponašanjem i pristupom opravdavaju svoje prisustvo na Igrama. Sve male krize u kojima su se našli uspešno su prebrođene i svi se nalaze u gornjem delu tabele. Svesni su blizine pobedničkog postolja i rešeni su da ovoga puta budu deo završne ceremonije svečanog zatvaranja i dodele nagrada. Istina je da prave borbe za medalje tek predstoje ali ukoliko naši nastave da igraju na dosadašnjem nivou u uspeh ne treba sumnjati.

Sutra se igra samo jedno kolo na ubrzanom turniru, a u popodnevnim satima će se odigrati brzopotezni turniri.

Pojedinačni učinak naših posle šest kola: Miloš Stanković i Nikola Nestorović po 4,5, Vladimir Luković 3,5 poena kod studenata i Adela Velikić 5, Jovana Erić 4,5, i Mila Žarković 3,5 kod studentkinja. Adela je trenutno na drugom, Jovana na trećem, a Mila na deobi sedmog mesta. U konkurenciji studenata Miloš i Nikola dele od drugog do šesto, a Vlada je na deobi desetog mesta. Ekipno studentkinje trenutno prve, studenti drugi.

Zvaničan sajt Igara (šah) je: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Parovi, rezultati, statistika za ubrzane turnire mogu se pratiti na sledećim linkovima: studenti - studentikinje

Nebojša Baralić

Zanimljivost drugog dana: Iznenadna poseta Rodžera Federera u našem štabu Za trenutak našu delegaciju je posetio i Rodžer Federer. Poželeo je uspeh našim reprezentativcima u današnjim partijama, ispratio početne poteze i otišao na svoje redovne aktivnosti.