Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Zagreb 2016 - dan 3

Zagreb 2016 - dan 3

15.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241)

Трећа репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара ...

13.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241) : Zagreb 2016 - dan 1
14.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241) : Zagreb 2016 - dan 2

EVROPSKE UNIVERZITETSKE IGRE 2016

Zagreb, 11-15. jul 2016.

Treći takmičarski dan – Prve medalje za Srbiju (14. jul 2016.)


Danas su osvojene i prve medalje za Srbiju na 3. evropskim univerzitetskim igrama. Na našu veliku radost to su uradili šahisti, tačnije šahistkinje.

Na brzopoteznom prvenstvu odigranom u popodnevnim satima, u konkurenciji studentkinja, srebrna medalja je pripala Adeli Velikić, a bronzana Mili Žarković. Treća naša predstavnica, Jovana Erić je podelila četvrto i peto mesto. Zlatna medalja odlazi u Rusiju, a za to je najzaslužnija Anastasija Travkina (Link na tabelu).

Kod studenata, sva tri predstavnika su plasirana u gornji deo tabele ali nedovoljno za neko od odličja. Miloš Stanković sa 5,5 poena deli 6-9. mesto, Nikola Nestorović i Vladimir Luković sa 5 poena su se našli na deobi 10-14. mesta. Prvo mesto osvojio je velemajstor iz Jermenije Andriasijan Zaven sa 8 poena, drugo ruski velemajstor Pavel Ponkratov sa 7,5 poena, a treće Maksim Čigajev sa 7 poena, takođe iz Rusije (Link na tabelu).

Svečana dodela medalja obaviće se sutra od 18 sati na zajedničkoj ceremoniji za sva šahovska takmičenja.

Na glavnom turniru, po ubrzanom tempu igre danas je odigrano samo jedno kolo (sedmo), a naši su zadržali svoje pozicije. Studentkinje suvereno drže prvo mesto, a studenti su na deobi drugog mesta sa Rusijom.

U pojedinačnoj konkurenciji Adela Velikić je kao crna savladala do ovog kola vodeću ruskinju Bairu Kovanovu i preuzela prvu poziciju i u pojedinačnoj konkurenciji. Jovana Erić je remizirala sa Anom Iveković iz Hrvatske, a Mila Žarković je zabeležila još jednu pobedu i priključila se gornjem delu tabele. Tabela posle 7. kola: 1. Adela Velikić 6, 2. Kovanova Baira 5,5, 3. Jovana Erić 5, 4-6. mesta četiri takmičarke među kojima je i Mila Žarković.

Kod studenata poraz Nikole Nestorovića od Zavena Andriasijana na drugom stolu turnira, remi Miloša Stankovića sa hrvatskim velemajstorom Sašom Martinovićem i pobeda Vladimira Lukovića nad drugim hrvatskim šahistom Filipom Cvitkovićem obeležila su sedmo kolo na muškom turniru. Ovim rezultatima je zadržano drugo mesto u ekipnom plasmanu. Zadržana je prednost u odnosu na selekcije Litvanije i Hrvatske ali je Rusija osvojila maksimalno poena i izjednačila se sa nama na tabeli. Pojedinačno, Miloš Stanković je na deobi trećeg mesta sa 5 poena, Nestorović Nikola i Vladimir Luković su sa 4,5 poena na deobi 6-10. mesta.

Sutra od 10.00 sati se igra osmo kolo, a deveto je na programu od 15.00 sati.

Predstoje velike borbe za nove medalje. Sva trojica studenata igraju na prva četiri stola, a za protivnike imaju velemajstore iz Jermenije, Rusije i Hrvatske.

Zvaničan sajt Igara (šah) je: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Parovi, rezultati, statistika za ubrzane turnire mogu se pratiti na sledećim linkovima: studenti - studentikinje

Nebojša Baralić