Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Zagreb 2016 - dan 4

Zagreb 2016 - dan 4

16.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241)

Четврта репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара из пера БумБума

13.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241) : Zagreb 2016 - dan 1
14.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241) : Zagreb 2016 - dan 2
15.07.2016 /   Baralić, Nebojša (2241) : Zagreb 2016 - dan 3

EVROPSKE UNIVERZITETSKE IGRE 2016

Zagreb, 11-15. jul 2016.

Četvrti takmičarski dan – Dva zlata i dve bronze za Srbiju (15. jul 2016.)

U Zagrebu šahisti osvojili šest medalja


Prava žetva šahovskih medalja od strane naših studenata nastavila se i danas. Posle juče osvojenih srebrne i zlatne na brzopoteznom turniru danas su osvojene još četiri medalje – dve zlatne i dve brzonzane. Ukupno šest medalja!

Šahistkinje Univerziteta u Beogradu u sastavu Adela Velikić i Jovana Erić postale su univerzitetske prvakinje Evrope pošto su na 3. Evropskim univerzitetskim igrama u Zagrebu osvojile prvo mesto. Druga je ekipa ruskog državnog Univerziteta Ural, a treće mesto je pripalo Univerzitetu u LJubljani.

Šahisti Univerziteta u Beogradu su u poslednjem kolu ipak smogli snage da zaigraju na svom nivou i osvoje ekipnu bronzanu medalju. Zlato je pripalo Jermeniji, a srebro Rusiji. Za ekipni plasman bodovali su se rezultati Vladimira Lukovića (6 poena) i Miloša Stankovića (5,5 poena). Isti broj poena kao Miloš je osvojio i Nikola Nestorović ali je imao lošiji Buholc.

Pored ekipne Adela Velikić je osvojila i zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Ona je osvojila 7,5 poena. Ako ovim dvema zlatnim medaljama pridodamo juče osvojenu srebrnu na brzopoteznom turniru Adela će sa tri osvojene medalje sigurno biti najuspešniji srpski sportista na Igrama u Zagrebu.

Apsolutni primat našeg ženskog šaha na ovim Igrama potvrdila je Jovana Erić koja je osvojila brzonzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Ona je osvojila 6,5 poena koliko je imala i Mila Žarković ali i bolje dodatne kriterijume u odnovu na Milu.

Kako je izgledao današnji takmičarski dan?

U osmom kolu naše studentkinje su zabeležile maksimalan učinak od tri pobede i zadržale bodovnu razliku u odnosu na šahistkinje iz Rusije. Matematika pred zadnje kolo je govorila da je Adeli dovoljan remi protiv Špele Orahek iz Slovenije kako bi obezbedila sebi pojedinačnu zlatnu i ekipi Srbije zlatnu medalju. Nakon nekoliko uvodnih poteza sklopljen je remi i slavlje je moglo da počne. Jovana Erić je sigurnom igrom remizirala sa ruskinjom Travkinom i time osigurala treće mesto. Treća naša predstavnica Mila Žarković je pobedila domaću takmičarku Ivonu Purgor i bodovno se izjednačila sa Jovanom Erić na deobi trećeg mesta.

Pre poslednjeg kola Jermeni su bili ubedljivo prvi, Rusi drugi, na deobi trećeg mesta Srbija i Hrvatska, a samo pola poena malje Litvanija. Kao što se i očekivalo bilo je velike borba za treće mesto, do poslednjih poteza na turniru. Od naših Stanković je remizirao sa Tomasom Laurusasom iz Litvanije koja je pre zadnjeg kola zaostajala pola poena. Vladimir Luković i Nikola Nestorović su u tom trenutku imali izvesnije pozicije koje su uspeli da realizuju i donesu dragocene poene našem timu. Sada su se samo čekali rezultati hrvatskih i ruskih šahista. U tom trenutku smo u slučaju kiksa Rusije mogli i do srebra. Na kraju, Setkauskas dobija Cvitkovića, a Čigajev Martinovića. Sa ta dva poraza Hrvatska je pala čak na šestu poziciju. Pretekli su ih Mikolas Romeris Univerzitet (Litvanija) i Univerzitet Kembridž (Engleska). Raspodela medalja: Jermenija, Rusija i Srbija. Po onome što su šahisti prikazali tokom trajanja turniri možda i najrealniji plasman u vrhu.

Da među srpskim sportistima u Zagrebu vlada sjajna atmosfera dokaz je dolazak obe košarkaške ekipe, ženske iz Beograda i muške iz Niša, da čestitaju uspeh i požele srećan put šahistima. Usledilo je zajedničko slikanje za istoriju univerzitetskog sporta u Srbiji. Šahisti su košarkašima poželeli sreću u nastavku njihovih takmičenja i poželeli osvajanje novih medalja za Srbiju.

Još jedno univerzitetsko takmičenje je uspešno završeno. Univerzitetska reprezentacija Srbije i Beograda pokazala je da spada u sam vrh univerzitetskog šaha u Evropi i svetu, u svakom pogledu. Ambicije iz godine u godinu rastu, dogovaraju se novi turniri, mečevi... Već na jesen nas očekuje dvostruko druženje sa kolegama iz Mađarske (septembar u Beogradu, oktobar u Budimpešti). Nakon toga dolazi 11. Transatlantski kup Svetozara Gligorića (Mašinski fakultet, 4.11.2016.) na kome će naši studenti još jednom odmeriti snagu sa prestižnim američkim Univerzitetom Teksas iz Dalasa. U planu je i organizacija najznačajnijih međunarodnih univerzitetskih takmičenja u Srbiji.

Sve to nije moglo proći nezapaženo. Broj naših šahovskih prijatelja, donatara i sponzora pred svako takmičenje raste. Bez njih mi ne bismo mogli da organizujemo odlazak na takmičenja. Veliku zahvalnost dugujemo njima (redosled nije bitan):
Univerzitetski sportski savez Beograda (prof. dr Vladimir Koprivica i mr Stevan Šegrt),
Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (prof. dr Branko Kovačević, bivši rektor Univerziteta u Beogradu),
Unikredit Banka Srbija (Radoje Radovanović),
Energoprojekt Entel iz Dubaija (Neđeljko Magazin),
Energoprojekt Konsalting iz Abu Dabija (Vladimir Milošević),
Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda (Dušan Cogoljević),
BAS (Miodrag Vukotić),
Kaissa Investment (Ivana Vučićević),
Ivan Vučković,
Kaisa Komerc (Dušan Sekulić)

Naravno, hvala medijima na dosadašnjem i budućem izveštavanju (Vladica Andrejić – Večiti šah, Marjan Kovačević – Politika, Ivan Radojević i Igor Mraović – Sportski žurnal, Igor – Pravda, Nenad Ružić – Sport Indeks, Nebojša Radosavljević...).

Zvaničan sajt Igara (šah) je: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Konačne tabele mogu se pronaći na sledećim linkovima:: studenti - studentikinje

Napomena: Organizator nije dodeljivao medalje za brzopotezni turnir. Samo je pobednik dobio pehar. Do sledećeg takmičenja, srdačan pozdrav,

Nebojša Baralić