Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Problem vremenske kontrole

Problem vremenske kontrole

05.10.2016 /   Andrejić, Vladica (2287)

Standardni tempo igre od 90 minuta sa 30 sekundi inkrementa i dodatkom od 30 minuta posle 40. poteza nosi mnoge opasnosti. Ovde želim da sa čitaocima Perpetuala podelim neka svoja razmišljanja na tu temu.

Prvo pitanje koje se postavlja je kako treba namestiti digitalni sat za ovaj tempo. Duboko verujem da je podešavanje gde sat automatski dodaje pola sata posle četrdesetog klika, a koje (skoro) svi upotrebljavaju, veoma pogrešno. Po Članu 12.6 sudija ne sme ukazivati na broj odigranih poteza, osim kada jedna zastavica padne, te je moje mišljenje da to ne sme raditi ni sat. Zato bi sat trebalo nameštati sa kontrolom na 00 poteza umesto 40, a u tom slučaju sat će vreme dodati nakon pada zastavice. Ako je izvučeno 40 poteza, partija će se normalno nastaviti, dok se u suprotnom partija završava porazom igrača kome je zastavica pala.

Jedina mana ovakvog načina podešavanja je ta da protivnik igrača kome je pala zastavica to ne primeti, kao ni sudija, te ako se neprimećeno odigra 41. potez, onda će se partija normalno nastaviti. Naravno u tom slučaju prvo treba ukoriti sudiju jer to nije video, ali opet i sam protivnik je kriv što to nije primetio, tako da mislim da je ovo u redu. Ako mislite da nije, onda alternativno možete staviti normalan tempo igre bez dodatka na kontroli, koji biste dodavali manuelno nakon pada zastavice. Naravno, ovo poslednje je analogija na stara vremena kada su se koristili analogni satovi.

Razmotrimo sada koje posledice ima standardno i po meni pogrešno štelovanje sata. Ukoliko zaista sat doda vreme na 40. potezu sve je fino i krasno, ali problemi nastaju kada to uradi na 39. ili nekom ranijem potezu. Razlog može biti taj što je neko uradio jedan klik klak više na satu. Na primer, Šolak je na upravo završenoj Prvoj ligi uspeo da pritisne sat tako da mu se poluga sama vrati, te je morao da sat pritisne ponovo, ali je sat registrovao potez više i samim tim dodao vreme na 39. potezu. Može se desiti da vam protivnik, dok ste na primer u toaletu, odradi klik klak na satu i poremeti brojač, a može se desiti i da sat sam od sebe prolupa i pogrešno radi.

Kada sat doda vreme ranije sudija mora odmah da se umeša, iako u cajtnotu ne bi trebalo da ima konverzacije. Po meni sudija je dužan da prekine igru tako što će zaustaviti sat i ispravno namestiti sat ne računajući da je u prekidu igrač na potezu razmišljao. Jednostavno, igrač ima pravo da zna koliko tačno vremena ima na raspolaganju (i to vidi na displeju) pre negoli povuče potez, a na sudiji je da mu to omogući. Na primer, to se desilo Milanoviću protiv Lajthajma na već pomenutoj Prvoj ligi, bio je privilegovan da ima više vremena da razmisli (od tridesetak sekundi) za četrdeseti potez, ali to jednostavno nije njegova krivica.

Naravno uvek će se naći neki eminentni kreten koji se pita poput onog na Evropskom prvenstvu u Budvi 2009. U partiji D.Stojanović - Tivjakov sat je dodao na 39. potezu, beli to nije konstatovao dok je crni pokvareno (neko bi rekao lukavo) sačekao neko vreme i onda počeo da viče kako je dobio partiju na vreme. Gospodin eminentni je došao, uzeo sat u ruke i čudesno ustanovio da beli ipak na raspolaganju ima tačno pet (5) sekundi! Pitam se, ako je sat dodao ranije to znači da je neispravan, a prilično je licemerno da je za druge stvari taj isti sat precizan do na broj sekundi. Ako sudija nije bio tu, kako može da tvrdi da je sat dodao baš 30 minuta (ili ako više volite 1800 sekundi), a ne nešto manje? Ako crni tvrdi da je sat dodao baš toliko, zašto onda odmah nije zaustavio sat i to reklamirao? Eminentni, umesto da normalno namesti sat, on je da l zbog toga što ga mrzi ili što ne zna da namesti sat, odbrojao do 5 Daciju koji nije u odbrojavanju ništa povukao, a onda proglasio da je beli izgubio partiju! Kasnije je isti patent primenio u Rijeci kad je hteo da broji do jedan (1)!

Ako je sat neispravan kako možemo tu nešto pouzdano da tvrdimo? Ako je na satu bio klik klak, onda su obojica igrača neregularno dobila po 30 sekdundi više u nekom momentu, ali da li je ispravno to vreme (sa kojim su se oni odavno srodili) oduzeti upravo tad kad su obojica u teškom cajntnotu? Naravno da nije! Ako mislite da jeste, onda se upitajte da li ste 100% sigurni da je na satu bio klik klak, a da nije sat malo prolupao zbog recimo slabih baterija. U svakom slučaju imamo ozbiljne razloge da ne koristimo početna podešavanja sata na ovakav način!

Da stvar bude gora, gospoda eminentni, a koliko vidim i (skoro) sve naše sudije imaju stav da ukoliko (čudesno) ustanove da igrač na satu ima manje od 30 minuta (posle neregularnog dodavanja) proglašavaju gubitak partije. Koliko se sećam počelo je kontumacijom neke devojčice na kadetskom Evrope u Herceg Novom pre desetak godina, a te kontumacije se uporno ponavljaju i dan danas. Ja se sa tim ne slažem i smatram da igrač ne sme izgubiti na vreme ukoliko ima vremena na satu.

Napravimo još jednu analogiju sa analognim satom. Vi ste sudija, pogledate i vidite kako jednom igraču sat ne radi. Preračunate koliko je partija trajala (trenutno vreme minus vreme početka partije) i uporedite sa sumom vremena proteklih na satovima. Da li ćete reći jednom od igrača, koji na satu ima tri minuta, da je izgubio partiju zato što da je njegov sat radio kako treba zastavica bi mu pala pre 4 minuta? Naravno da nećete! Kako uopšte možete biti sigurni da je njegov sat u potpunosti stao dok ovaj drugi sat jako jako precizno radi? Slična priča se dešava i sa digitalnim satovima, gde tek ne možete biti sugurni šta satovi zaista rade.

U svakom slučaju, moja preporuka je da ukoliko verujete da je igrač iskoristio svoje vreme, a na displeju zastavica nije pala, onda jednostavno namestite sat tako da dotični igrač ima 30 sekundi (koliko i sleduje za svaki potez), što će biti dovoljno da se sabere i povuče potez. Uostalom, sudija ne sme da utiče na rezultat partije! Naravno, kao što sam naveo na početku, mnogo je bolje postaviti kontrolu na 00 i tako izbeći sve ove komplikacije. Toliko za sada, a vi slobodno šaljite komentare na ovu temu.