Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Finansijska situacija u ŠS Srbije

Finansijska situacija u ŠS Srbije

09.12.2016

Преносимо информацију са сајта ШС Србије и питамо се шта неко треба да уради у овој земљи да би заслужио пругасто одело...

Informacija o finansijskoj situaciji u Šahovskom savezu Srbije

ŠS Srbije, Beograd, 9.12.2016.

Zastupnici Šahovskog saveza Srbije deponovali su potpise i izvršili uvid u račune Šahovskog saveza Srbije na dan 2. decembra. Uzimajući u obzir nepotpune informacije o trenutnim finansijskim obavezama, može se reći da je Šahovski savez Srbije u ovom trenutku u ozbiljnom finansijskom problemu i dugovima.

Agencija za privredne registre izvršila je upis novih zastupnika Šahovskog saveza Srbije 30. novembra, a 2. decembra po odluci IO ŠSS, oni su deponovali potpise u bankama u kojima Šahovski savez Srbije ima otvorene račune. Stanje po računima 2. decembra bilo je sledeće:

Banka Intesa: 742.326 dinara
Unicredit banka: 44.483 dinara
Trezor: 510.000 dinara
UKUPNO: 1.296.809 dinara

Od tog iznosa, 320.000 dinara na računu u Trezoru, namenski je opredeljeno za organizaciju Prvenstva Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, pa je na raspolaganju ukupno 976.809 dinara. Treba napomenuti da je 180.000 dinara namenskih sredstava za pomenuto prvenstvo već potrošeno (nezvanično - za šahovske rekvizite). Takođe, na deviznom računu u Banci Intesa zatečeno je nešto manje od 2.000 Evra, ali to su sredstva od uplate učesnika prvenstva u Novom Sadu.

S druge strane, poznato je da su obaveze koje treba izmiriti prema FIDE do 31. decembra 9.000 Evra, a predočene su neizmirene obaveze sa nedavno završenog Evropskog kupa klubova u Novom Sadu blizu 8.000 Evra. Kada se u obzir uzme da zakup prostorija nije plaćen nekoliko meseci, da nisu izmireni telefonski računi i novembarske zarade zaposlenih, dolazi se do podatka da su u ovom trenutku minimalne finansijske obaveze Šahovskog saveza Srbije 2.500.000 dinara.

To znači da je Šahovski savez Srbije u finansijskom minusu (dugu) od najmanje 1.500.000 dinara. Strahuje se da je stanje znatno lošije, a cela ova situacija zatečena je dve sedmice posle završetka visoko profitabilnog takmičenja - Evropskog kupa klubova u Novom Sadu. Jasno je da i informacije plasirane u dnevnoj štampi o dobiti od 50.000 Evra sa ovog takmičenje ni izbliza ne odgovaraju istini.

Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije formirao je komisiju (Nenad Đokić, Irena Nestorović, Mihajlo Savić), koja na bazi dostupnih dokumenata treba da utvrdi činjenice u vezi poslovanja Šahovskog saveza Srbije na Evropskom kupu klubova. Sve do konačnog izveštaja komisije, Izvršni odbor uzdržaće se od kvalifikacija i optužbi, ali već danas je jasno da mora biti utvrđena pojedinačna odgovornost za kritičnu finansijsku situaciju u kojoj se Šahovski savez Srbije danas nalazi. Javnost će o tome biti obaveštena.