Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  O statutima, ne o ljudima

O statutima, ne o ljudima

23.12.2016 /   Kovačević, Marjan (2175)

Из данашње Политике преносимо текст Марјана Ковачевића...

O statutima, ne o ljudima

Različiti predlozi upravljanja u Šahovskom savezu Srbije zaslužuju mnogo više pažnje nego sukobi i interesi pojedinaca

Možda je nabliže istini da trenutno postoje dva potencijalna šahovska saveza Srbije, čija prava treba da reše arbitražne komisije, pravosudni i policijski organi... Daleko smo od prognoze pobednika u toj dugoj i neizvesnoj borbi, ali hronični gubitnik se zna – naš posrnuli šah.

Obe „ekipe” zakazale su za ovu sedmicu svoju „vanrednu skupštinu ŠSS”, sa samo jednim zadatkom, da – po sili zakona – usvoje novi statut ŠSS. Sa dva različita nacrta na stolu – umesto da trošimo reči na pojedince i objašnjenja ko je u kojoj ekipi – možemo da iznesemo neke bitne razlike u njihovim viđenjima budućeg rada državne šahovske organizacije.

„Ekipa A” je održala svoju skupštinu u Kragujevcu, tri dana pre zakazanog roka, usvojivši nekoliko krupnijih izmena u načinu rukovođenja. Po tom nacrtu, umesto dosadašnje dominacije predstavnika udruženih saveza, koji su se međusobno udruživali i nadglasavali, njihov broj u Upravnom odboru je sveden na manje od trećine. Pored predsednika i petorice članova koje on predloži, UO bi činili po jedan predstavnik saveza Centralne Srbije, Vojvodine, Beograda i Kosova i Metohije, te po jedan predstavnik pridruženih članova: Udruženja muških prvoligaša, Udruženja ženskih prvoligaša, Udruženja velemajstora, Udruženja sudija i Društva šahovskih problemista. Na kraju svog nacrta, „Ekipa A” zakazuje opšte izbore u roku od 60 dana.

„Ekipa B” svoju verziju usvaja sutra, u prostorijama ŠK Radničkog u Beogradu, bez značajnijih izmena u sastavu Upravnog odbora, gde bi, pored predsednika, ŠSCS imao četiri člana, ŠSV i ŠSB po tri, a ŠSKiM jednog.

Iako je „Ekipa B” početkom godine izašla na scenu sa zahtevima za izbore i promene, njihov nacrt UO to ne potvrđuje, kao ni završne reči: „Udruženi savez Vojvodine je nosilac mandata za funkciju predsednika ŠSS do decembra 2017. godine”…

Statut, kao najvažnija odrednica budućnosti naše šahovske organizacije, treba da obezbedi promenljivost u upravljanju, a ne da fiksira trenutne lične interese i dogovore.

Marjan Kovačević