Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam: LJubomir Protić

In memoriam: LJubomir Protić

26.12.2016 /   Baralić, Nebojša (2235)

Љубо, легендо, почивај у миру!

IN MEMORIAM Prof. dr LJubomir Protić

Borac za mesto drevne igre u našoj kulturi, jedan od najzaslužnijih za ulazak šaha u redovno školstvo


U večernjim satima ovog 18. decembra, u svom domu u Beogradu, preminuo je prof. dr LJubomir Protić, istinski ljubitelj i poklonik šaha.


Profesor Protić je rođen 25. januara 1943. u LJuboviji (Azbukovica). U bogatoj profesionalnoj karijeri obavljao je veliki broj značajnih dužnosti. Bio je redovni profesor i prodekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor i direktor Matematičke gimnazije, pomoćnik ministra prosvete, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, član Saveta Eparhije Beogradsko-karlovačke Srpske Pravoslavne Crkve.


Kao direktor Zavoda odlučujuće je uticao na razvoj šaha u Srbiji. Pod njegovim budnim okom, šah je kao izborni predmet našao mesto u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Korisnim savetima i smišljenim predlozima usmeravao je i na kraju doveo do cilja tim koji je radio na tom poslu. Bilo je sasvim prirodno da mu 4. septembra 2007. pripadne čast da simbolično povuče prvi potez u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Vršcu (koju je pohađao i prvi srpski velemajstor Bora Kostić), čime je i zvanično započela nastava šaha u školama u Srbiji, što su mediji preneli kao vest istorijskog značaja.


Tih godina, Zavod je, na čelu sa profesorom LJubom, pokušavao da šah vrati na mesto u društvu koje mu po značaju i pripada. Organizovao je, pomagao ili inicirao brojne šahovske manifestacije: Univerzitetske šahovske mečeve na daljinu Beograd – Dalas, prijateljske mečeve ŠK „Bogoslov” – Zavod, okrugle stolove, tribine i šahovske obuke vaspitača, nastavnika i profesora širom Srbije, simultanke naših istaknutih velemajstora po školama... Još i danas se na našem Kosovu prepričava gostovanje Zavoda u Osnovnoj školi „Kralj Milutin” u Gračanici, 24. juna 2009, kada je velemajstor Aleksandar Matanović odigrao simultanku posle dugo zamrlog šahovskog života. U Zavodu su organizovane i proslave međunarodnih medalja koje su osvajali naši šahovski problemisti.


Velika je bila ljubav profesora LJube Protića prema šahu. Gde god se nalazio i gde god radio, šahovska tabla i figure su bile deo njegovog ambijenta. Uvek je nalazio vremena da odigra partiju i popriča o aktuelnim šahovskim dešavanjima u svetu i kod nas. Igrao je sa decom, studentima, kolegama profesorima, penzionerima... Bio je redovni učesnik svih studentsko-profesorskih turnira na Univerzitetu, redovan posetilac šahovskih događaja u gradu... Za tablom, ili kao kapiten, predvodio je na brojnim takmičenjima ekipe Matematičke gimnazije, Matematičkog fakulteta i Zavoda.

Bio je čovek, kako se nekada govorilo: „pun dobrovolje starog kova”. Naše društvo i šahovska Srbija odlaskom profesora LJube trpe veliki gubitak, ali svi koji smo od njega učili i sa njim radili dobro smo upamtili za kakvu se Srbiju borio. Hvala mu, u ime šahovske Srbije, na svemu!

Nebojša Baralić