Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Obraćanje javnosti - drugi deo

Obraćanje javnosti - drugi deo

15.01.2017

Обраћање јавности Ивана Маринковића, Дејана Несторовића и Бранка Тадића, раније најављени други део

11.01.2017 /   Večiti šah info : Obraćanje javnosti - prvi deo
13.01.2017 / FM Andrejić, Vladica (2262) : Obraćanje javnosti - komentari

OBRAĆANJE ŠAHOVSKOJ JAVNOSTI IVANA MARINKOVIĆA, DEJANA NESTOROVIĆA I BRANKA TADIĆA (DRUGI DEO)

KOME SLUŽI, A KOME JE POTREBAN ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE?

Ulazeći u borbu za promene u šahovskoj organizaciji Beograda, bez naše volje i želje nametnuta nam je priča o Šahovskom savezu Srbije. Način na koji se to desilo objasnili smo u prethodnom nastavku i nije potrebno vraćati se na istu temu. Posle Skupštine ŠSS 27.11. prošle godine, kada je APR upisao nove zastupnike, počeli smo dolaziti u posed dokumentacije o radu i poslovanju ŠSS. Ni do danas (a prošlo je ozbiljno vreme), mi i dalje ne možemo reći da posedujemo više od polovine informacija o poslovanju saveza u 2016. godini. Najveću zaslugu za to svakako snose zaposleni, koji (samoinicijativno ili pomognuti instrukcijama) i dalje drže kancelariju zaključanu i u nju povremeno ulaze i zaključavaju se, ponašajući se kao vlasnici Šahovskog saveza Srbije.

OSNOVNE INFORMACIJE O POSLOVANJU ŠSS

U normalnim okolnostima, sa odgovornim rukovodstvom i stručnim zaposlenim osobama, Šahovski savez Srbije bi zaista mogao da učini mnogo za dobrobit šaha u Srbiji. Zašto to kažemo? Pre svega, jer Ministarstvo omladine i sporta (čitaj: država) ima odličan odnos prema šahu – na račun ŠSS u 2016. godini uplaćeno je 10 miliona dinara, počev od sredine februara, pa do kraja oktobra. Uplate se vrše u u razmacima od po mesec – dva, iznosi su od pola miliona do dva miliona dinara i ozbiljna organizacija sa finansijskim planom i stručnim i principijelnim naredbodavcem ima odličan osnov da izvršava svoje obaveze.

Takođe, od taksi za titule i rejting, taksi za inostrane igrače, kotizacija za prvu saveznu ligu, prikupi se blizu tri miliona dinara – drugi ozbiljan izvor prihoda.

Treći izvor prihoda trebala bi da budu sponzorstva i donacije. Uz početni sjajan osnov od 13 miliona dinara, Šahovskom savezu Srbije bilo bi dovoljno sponzorskih 3 – 4 miliona dinara da odlično funkcioniše. U 2016. godini, bez obzira što je bio domaćin dva međunarodna takmičenja, od kojih je Kup klubova pod ogromnom pažnjom svetske šahovske javnosti, članovi Izvršnog odbora i zaposleni zadužen za marketing obezbedili su „0” (slovima NULA) dinara sponzorstva za ŠSS.

Prethodno rukovodstvo podnelo je Ministarstvu omladine i sporta projekat, kojim je za nedavno održano Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, Ministarstvo odobrilo dodatnih 500.000 dinara. Srbija je u 2017. domaćin Amaterskog prvenstva Evrope u Nišu i Ekipnog veteranskog prvenstva Evrope. Sličnim projektima, mogla su se obezbediti dodatna sredstva, ali ti projekti NISU podneti.

ZAPOSLENI U ŠAHOVSKOM SAVEZU SRBIJE

Šahovski savez Srbije ima troje zaposlenih. Milivoje Milivojević i LJiljana LJubić su stalno zaposleni, Dušan Radovanović je od marta primljen sa produžavanjem ugovora od po tri meseca (mada se u neformalnim razgovorima tvrdi da je i on sada stalno zaposleni). Petar Katanić-Vujić je rejting administator sa mesečnim honorarom, a Nebojša Baralić veb-master u istom statusu.

Tokom 2016. godine za plate, doprinose i honorare, Šahovski savez Srbije potrošio je gotovo tri miliona dinara! Poređenja radi, fond za plate i honorare u 2015. godini bio je manji od 1.600.000 dinara! Kako je (i pored jednog zaposlenog više) potrošena tolika razlika?

Da bi neupućeni shvatili kolika je razlika u pitanju, preračunata „šahovskim rečnikom”:
- navedenim novcem može se organizovati „open” turnir sa najvećim nagradnim fondom u Srbiji (sličan recimo „Karpoš” openu), ili
- navedenim novcem mogu se organizovati jedan muški i jedan ženski velemastorski turnir, ili
- navedenim novcem može se organizovati muški Šampionat države na takvom nivou da se ne bi postavljalo pitanje učešća ni jednog od najboljih igrača

A kako su zaposleni „pojeli” ovakve manifestacije?
- Prvo im je Izvršni odbor povećao zarade 15 – 20% (kao znak zahvalnosti za lojalnost)
- Onda su odlučili da sami sebi isplaćuju topli obrok (!) i prevoz, pa čak i regres (!) za godišnji odmor
- Pošto su se svega „setili” u septembru, onda su odlučili da sve to isplate retroaktivno (!) od početka godine
- Na kraju (da ne bude malo) setili su se da isplate sebi i jubilarne nagrade (!)

Na kraju, pogledajte kako to izgleda u ciframa. U oktobru 2016. godine, zaposleni su, umesto dve plate (za septembar i oktobar), koje su trebali da dobiju (u neto iznosu od 244.000 dinara, Milivojević i Radovanović imaju po 46.000, a LJubić 30.000 dinara), sebi isplatili sledeće NETO iznose:

  • Milivoje Milivojević 342.696 dinara
  • LJiljana LJubić 246.677 dinara
  • Dušan Radovanović 170.850 dinara

Dakle, umesto 244.000 dinara za dva lična dohotka – isplaćeno je 760.223 dinara ili 516.223 dinara više!!! Što bi rekao Pantelija Topalović: „Sve svoje ostavljam sebi”.

Posle ovih podataka, da li se iko čudi falsifikovanim zapisnicima? Da li se iko čudi kada “naš Mićko” kao predsednik Verifikacione komisije prepoznaje “Rakićevu delegaciju” kao “potpuno regularnu” delegaciju Šahovskog saveza Beograda?

Kao vrhunac ironije, treba videti kako izgledaju takve odluke o isplati: potpisuje ih Ćetković (ako je uopšte on) a parafira LJiljana LJubić (!).

Prisetimo se svi – koliko puta Savez nije bio u mogućnosti da plati nekih 20, 30 ili 50.000 dinara, jer nema novca? Koliko puta je izostao prenos partija, kvalifikovan sudija, koliko puta je nešto rađeno amateraski i na brzinu, a sve to jer nema novca? Sada znamo i zašto ga nema.

RASPOLAGANJE GOTOVINOM

Iako ne raspolažemo svim izvodima bankovnih računa, ono što upada u oči je enormno podizanje gotovine sa računa Šahovskog saveza Srbije. Pri tome se ne misli na kupoprodaju i isplatu deviznih dnevnica, već na gotovinu uglavnom podizanu kao „akontacija dnevnica”.

Kada se pouzdano zna da je u periodu septembar – novembar podignut iznos blizu pola miliona, opravdano sumnjamo da je ukupno sa računa Šahovskog saveza Srbije u 2016. godini u gotovini podignuto oko milion dinara!

U dosada dostupnoj dokumentaciji nismo pronašli pravdanje ni za jedan jedini dinar!

UOPŠTENO O EVROPSKOM KUPU KLUBOVA ILI „ČIJI SU NAŠI NOVCI?”

Na dan Vanredne skupštine ŠSS 27.11.2016. i u danima posle toga, vodili smo nekoliko razgovora sa nekima od zaposlenih u Šahovskom savezu Srbije, kao i osobama koje su vodile poslovanje Kupa Evropskog klubova u Novom Sadu. Poruke koje smo dobili u tim razgovorima bile su sledeće:


- Izveštaj iz Novog Sada samo što nije gotov, samo da Dule (misli se na Radovanovića) dotera neke stvari i biće predat.
- Drago nam je što je formirana tročlana komisija koja treba da pogleda podatke iz Novog Sada, rado ćemo sarađivati sa njom.
- Dobit iz Novog Sada jeste veća od 50.000 Evra, ali je unapred potrošena.

Takođe, u medijskim nastupima čelnog čoveka turnira Gorana Uroševića provejavale su dve teze:
- Evropski kup klubova biće najtransparentniji do sada, a finansijski izveštaj će biti objavljen na sajtu (nije rekao .com ili .net)
- Najodgovornija lica radiće bez honorara.

Za sada – izveštaja nema. Poslali smo i dopis Radovanoviću i Uroševiću i službeno tražili izveštaje, nismo dobili odgovor. O honorarima će biti reći malo kasnije. Sada o nekim konkretnim podacima.

a) Prema podacima kojima raspolažemo, na račun ŠSS su uplaćeni gotovinski prihodi u iznosu od 31.000 Evra, ali se opravdano postavlja pitanje da li su gotovinske uplate bile znatno veće od navedenog iznosa. Naime, jedan broj izvoda nismo uspeli da pronađemo u dokumentaciji.

b) Tvrdnja da je Šahovski savez Srbije iskoristio 5,5 miliona dobiti iz Novog Sada za dobrobit šaha notorna je neistina. Samo jednom – 30.08.2016. godine, sa deviznog računa prebačeno je na dinarski račun oko 1.800.000 dinara kako bi se isplatio deo naknada za reprezentativce, selektore i vođstvo puta. Sve ostale obaveze u 2016. godini (uključujući takse i avio-karte za Baku), ŠSS je servisirao iz sredstava dobijenih od Ministarstva sporta i od sopstvenih prihoda. Kada se utvrdi cela istina, doći će se do podataka da je dobit ŠSS od ovog takmičenja i manja, jer je ŠSS od sopstvenih sredstava u aprilu 2016. godine finansirao uplatu depozita ECU u iznmosu od 5.000 Evra, a kasnije je taj depozit korišten za isplatu honorara sudijama i Apelacionom komitetu.

c) Veoma sporna je i priča o dobiti od 50.000 Evra, čak i ako je ona ostvarena, bez obzira gde je završila. Prvobitne procene bile su neuporedivo veće. Jer, svi se sećamo da smo nebrojeno puta u toku predhodnih godinu dana prozivani kako nam je jedini cilj da omogućimo Šakotiću da kroz organizaciju ovog takmičenja ukrade iznos 300.000 Evra i podeli ga sa nama. Tu se nešto ne uklapa.

Opet malo podataka:

Od pansiona u hotelu „Park”, organizator je ostvarivao prihod od 40 Evra u jednokrevetnim i 20 Evra u dvokrevetnim sobama. U ovom hotelu učesnici su ostvarili oko 1800 pansiona, dominantno u jednokrevetnim sobama.

Od pansiona u hotelu „Novi Sad”, organizator je ostvarivao 40 Evra u jednokrevetnim sobama i 30 Evra u dvokrevetnim sobama. U ovom hotelu učesnici su ostvarili oko 1100 pansiona, dominantno u dvokrevetnim sobama.

U ostalim hotelima učesnici su ostvarili minimalno 1200 pansiona i prosečna zarada po pansionu iznosila je najmanje 15 – 20 Evra.

Svi učesnici bili su u obavezi da plate taksu za učešće od 100 Evra (domaći klubovi plaćali su po 50), pa je i na ovaj način ostvaren prihod od oko 60.000 Evra.

Čitaocima ostavljamo da računicu izvode do kraja, ali najbolje bi bilo da sami organizatori u javnost izađu sa preciznim finansijskim izveštajem, kojeg ćemo onda svi moći objektivno komentarisati i tumačiti. Dakle, gospodo – podnesite izveštaj za ono što ste radili u Šahovskom savezu Srbije, jer niko nema nameru da vam kalja obraz, osim ukoliko ga niste ukaljali sami.

Ili što bi rekao jedan političar – da vidimo „ČIJI SU NAŠI NOVCI?”

NEKA PITANJA BEZ ODGOVORA

Na samom kraju, želimo da javnosti skrenemo pažnju na još neke pojave u vezi finansija ŠSS u formi pitanja na koje ili nemamo odgovor ili ga samo slutimo.

1) Vanredna skupština ŠSS održana je 27. novembra i na njoj su promenjeni zastupnici Saveza. Zašto je bilo neophodno još 29. novembra žurno potrošiti 746.000 dinara sa računa i, između ostalog, u toj „hitnosti” isplatiti honorare sebi – Goranu Uroševiću i Dušanu Radovanoviću po 150.000 dinara neto?

2) Zašto je na brzinu smišljeno Otvoreno međunarodno prvenstvo Srbije, kojim se hvalite, a koje uopšte nije u kalendaru Šahovskog saveza Srbije (čak ni na vašem lažnom sajtu)? Napali ste klubove iz Novog Sada kako apliciraju za nepostojeća takmičenja, a vi ste uradili to isto – aplicirali ste za sredstva kod Grada Novog Sada za nepostojeće takmičenje.

3) U kakvom su finansijskom odnosu ŠSS i Gradski ŠS Novog sada, kada je po „hitnom” postupku, takođe posle vanredne skupštine ŠSS, 28.11.2016. GŠS Novog Sada uplatio na račun ŠSS 396.000 dinara? Ko je dobio i koliki novac za turnir koji nije bio u kalendaru i kako je taj novac potrošen?

4) Kada je već ostvarena dobit veća od 5 miliona dinara od Evropskog kupa klubova, zašto nisu izmireni svi računi? Zašto nije plaćen špediter, hotel, zašto nisu plaćeni baneri, honorari, zašto nije izvršen povrat novca klubovima, kada je takmičenje finansijski uspešno?

5) Zašto dobit od Novog Sada nije iskorištena da se izmire obaveze Šahovskog saveza Srbije? Zašto od 20 miliona dinara, koji su prošli kroz račun u oktobru, nije izmiren zakup prostora u septembru i oktobru, ili troškovi struje i telefona za taj mesec?

6) Zašto od dobiti iz Novog Sada nisu plaćene godišnje obaveze prema FIDE ili depozit ECU za Veteransko prvenstvo?

7) Kakvo je to osvetljenje čije je rentiranje plaćeno 5.000 Evra?

8) Čime se prevoze DGT table do Atine, kada to košta 3.000 Evra?

9) Zašto je u zemlju sa više desetina međunarodnih i FIDE sudija neophodno dovesti 8 meč sudija iz Grčke i uz sve to smestiti ih u hotel “Park” i njihov smeštaj, kao i smeštaj VIP lica (Ćetković, Radičević, Jakovljević, Rakić, Milivojević i društvo...) platiti 10.000 Evra, dok za ostale troškove i ne znamo koliki su?

10) Kakva je zasluga međunarodnog sudije iz Grčke za srpski šah kada se njegova tri noćenja u Beogradu plaćaju 500 Evra, a u Novom Sadu se sa partnerkom baškari u “Titovoj rezidenciji” hotela “Park”?

11) Zbog čega se za turnir u Novom Sadu radi 1500 hemijski olovaka i to plaća 400 Evra? Jel se pre svakog kola igra pikado sa njima?

12) Da li su na ručkovima u restoranu „Lovac” učestvovali takmičari sa nekog Berger turnira, kada su računi 14.150, 10.900 i 7.140 dinara ili ukupno nešto više od 32.000 dinara za tri ručka?

13) Da li je jedini značajan dečji turnir u zemlji upravo turnir ŠK „Vidikovac” pa se on pomaže finansijski, ili je to nagrada za podršku?

14) Poznato je da je LJiljana LJubić, u znak protesta, plate isplaćene u 2015. godini vraćala na račun ŠSS. Koga je prevarila, a koga oštetila da bi sebi u maju ipak isplatila „protestnih” 200.000 dinara?Na kraju, šta nam preostaje: ukoliko do 25. januara ne bude objavljen detaljan finansijski izveštaj sa Evropskog kupa klubova, imenovana tročlana komisija ŠSS uradiće analizu od dostupnih podataka i do kraja meseca prezentirati je javnosti. Dakle – sledi i četvrti nastavak obraćanja javnosti.

A odgovor na naše pitanje iz naslova? Ovakav Šahovski savez Srbije potreban je odabranima i zaposlenima. Šahu i šahistima nije. Ali, barem nam je postalo jasno, zašto se ŠSS brani rukama, nogama, advokatima Mitrovićima, raznim falsifikatima, lažnim sajtovima, pamfletima, neistinama... Razlozi se pišu sa više nula.

(U trećem delu: informacija o podnetoj krivičnoj prijavi Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu)