Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Odgovor na Obraćanje javnosti dva

Odgovor na Obraćanje javnosti dva

21.01.2017 /   Urošević, Goran (2267)

Горан Урошевић је написао и потписао одговор на други део Обраћања јавности...

15.01.2017 /   Večiti šah info : Obraćanje javnosti - drugi deo

Poštovani svi,

Odlučio sam da se obratim javnosti povodom teksta koji su napisali Marinković, Nestorović i Tadić. Napomenuću da me maliciozni pokušaji kaljanja mog ugleda nisu uznemirili, te jedino želim da predočim činjenice i omogućim ljudima koji se interesuju za šah da imaju objektivan i jedini istiniti uvid povodom cele situacije.

Izveštaj sa kupa šampiona je usvojen na sednici Organizacionog odbora i Izvršnog odbora ŠSS 23.novembra 2016. Ne pada mi na pamet da odgovaram na mejlove koje sa adrese ŠSS šalje "veliki bos". Dodajem i da nikakva komisija nije nadležna za kup šampiona.

Prošlo je dovoljno vremena od završetka Evropskog kadetskog šampionata u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Ja nemam ovlašćenje IO ŠSS da objavljujem izveštaj sa kupa šampiona ali hoću samoinicijativno da ga pošaljem Šah-Mat Listi da bude objavljen istovremeno sa vašim izveštajem.

A zamolite vaše saveznike Miroslava Kopanju, Danka Bokana i "velikog bosa" da objave izveštaje sa istog takmičenja iz 2015.godine, Evropskog prvenstva za žene 2013. i Evropskog ekipnog prvenstva 2009. godine.

Taktika "držite lopova" neće doneti rezultate. Gotovinske uplate za kup šampiona su primane komisijski, držane u sefu hotela, i novac je uplaćen na račun ŠSS.

Isti savet sam dobronamerno dao Branku Tadiću kada sam se dobrovoljno povukao sa mesta direktora evropskog kadetskog prvenstva. Povukao sam se jer nisam želeo da budem doveden u poziciju da moram da radim sa Kopanjom i Šakotićem. Šta je Šakotić radio u Novom Sadu za vreme prvenstva i zašto je u njegovim rukama završio fajl sa podacima o registrovanim učesnicima? - To je pitanje za "grupu za promene", a uskoro i za Etičku Komisiju FIDE.

Srećom, po tom fajlu se može uraditi jako dobra projekcija pa će se podaci uporediti kad naši izveštaji budu objavljeni na ŠML.

Pošto se u tekstu koji su napisali Tadić, Marinković i Nestorović, već karikira razgovor sa Tadićem, želeo bih da istaknem deo razgovora i citiram jednog od potpisnika pisma: "Iskoristite vaš uticaj (Dušan Radovanović i ja) na Zorana Bojovića da ŠS Centralne Srbije prizna legitimitet Skupštine od 27.11. da biste zadržali svoja mesta (Dušan u kancelariji, ja kao delegat u FIDE)." Moj odgovor je jasan.

Honorar nikada nisam tražio i ne mogu ga ni isplatiti sebi jer to je odluka koju jedino može da donese IO ŠSS. Nije tajna ni da sam bio u lošem odnosu sa Obrenom Ćetkovićem za vreme turnira. I pored toga, on je na sednici IO insistirao da dobar rad bude nagrađen i ja taj njegov gest cenim.

Tako za pet meseci danonoćnog rada moja dnevnica izlazi oko 1000 dinara. Dnevnice Dejana Nestorovića i Branka Tadića kao omladinskih selektora ŠSS su bile najmanje 40 evra, puta ne znam koliko dana, na ne znam koliko takmičenja.

Ja sam svejedno u minusu jer sam potrošio 170.000 dinara ličnog novca za različite troškove oko dva takmičenja. LJudi iz lobija hotela su bili svedoci koliko puta sam trčao do bankomata kod recepcije.

Kakva je to bila sala za igru koju su bez ičijeg znanja i odobrenja dogovorili veliki bos i Kopanja a ugovor sakrili? Goli zidovi i pod, sve je trebalo doneti sa strane. Beoled je odlično odradio posao sa osvetljenjem po pravilniku FIDE za broj lumena. Firmu koja je odradila ovaj posao, preporučio je vaš prijatelj, tako da ne razumem užasne opaske na ovaj račun.

Napomenuću da mi ne pada na pamet da odgovaram na gluposti navedene u vezi sa Grcima koji su svoj posao odradili vrlo profesionalno, da ne spominjem da Srbija i nema kadrove koji bi im u tome "mogli prići". A znam i da te priče plasiraju moji "prijatelji" koji mi se inače smeškaju u lice.

Domaće sudije su po prvi put delegirali udruženi savezi preko svojih komisija, i ni najmanju intervenciju nisam napravio. Da li je trebalo da izbacim ženu koja je tokom celog turnira držala tribine o tome kako ću pokrasti novac? Ili jednog dobrog čoveka samo zato što je u glasačkoj mašineriji ŠS Vojvodine? Nije mi padalo na pamet.

Da ne pomognem ŠK "Itaka" da ne plati 2500 evra taksu za Seturamana samo zato što je u vašem glasačkom bloku?

Olovke? Ne blesavite se, već pročitajte pravila FIDE i ECU.

Nekoliko zaostalih računa nije plaćeno jer ste na nezakonit način preoteli ŠSS i odbijali(te) da platite Hotel Planeta Inn, rentiranje tabli FIDE i povraćaj klubovima. Za honorar sudiji koji je greškom ispušten, ne brinite, uplatio sam čoveku 50.000 dinara.

Inače, na računu ŠSS je bilo dovoljno novca da se isplate sva dugovanja u momentu kad su upisane promene u APR. Nisu to uradili da bi mogli da podmeću neistine ionako razočaranoj šahovskoj javnosti.

Ponosan sam na Otvoreno prvenstvo Srbije i na tehničke organizatore iz Šahovskog saveza Novog Sada. Nadam se da će imati više prilika da rade za dobrobit šaha. Neću dozvoliti da te vredne i prepoštene ljude uvlačite u vaše blato.

Goran Urošević