Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Reakcija na Obraćanje javnosti dva

Reakcija na Obraćanje javnosti dva

24.01.2017 / IM Radovanović, Dušan (2345)

Душан Радовановић је написао и потписао одговор на други део Обраћања јавности...

15.01.2017 /   Večiti šah info : Obraćanje javnosti - drugi deo

Poštovani šahovski i nešahovski prijatelji,

Tekst koji sledi inspirisan je sramnim obraćanjem javnosti mojih bivših prijatelja/poznanika (bar sam tako naivno mislio), a koji je objavljen u Šah-mat listi i na Perpetualu 15. Januara 2017. (baš na godišnjicu smene “vaskrslog” kaćkog mešetara).

Odmah da kažem, ovo što pišem, ne pišem zbog njih, već zbog svih vas koji me poznajete i ne poznajete. Ovo nije forma pravdanja (značilo bi da sam za nešto kriv), već iznošenje pravih informacija što smatram svojom obavezom prema vama, ne prema Šakotiću i Kopanji.

Kao što većina vas zna, Evropski klupski kup je održan u Novom Sadu, u periodu 5.-13. novembra. Siguran sam da pretpostavljate koliko veliki i važan posao je u pitanju koji je iziskivao osamnaestočasovno radno vreme (pre svih, kolega i prijatelj Goran Urošević i ja) u periodu od pet meseci, uključujući i vikende. Mnogo je svedoka koji će ovo potvrditi.

Finansijski izveštaj sa ovog turnira je urađen. Usvojen je na sednici IO ŠSS 23.11.2016. i nalazi se u kancelariji ŠSS. Lično ću se potruditi da ga pošaljem na sve dostupne e-mail adrese šahovskih klubova i šahista, čim budem bio u mogućnosti da to tehnički izvedem. Inače, prema tvrdnjama upućenih ljudi, samo postojanje takvog dokumenta je retka pojava u šahovskom svetu u našoj zemlji.

Naravno, uredno su izvršeni i svi drugi poslovi kancelarije, uključujući završni izveštaj za Ministarstvo omladine i sporta i autorizovanog revizora. Interesantno je da je ovaj izveštaj, pečatom saveza, overavao gospodin Šakotić lično, pre nekoliko dana.

Neprikladno i preobimno bi bilo da pišem o svim “čudnim” dešavanjima u ŠSS od 1. aprila kada sam počeo da radim u kancelariji, pa ću skrenuti pažnju na svega nekoliko bitnih događaja, uglavnom vezanih za organizaciju Kupa evropskih klubova.

Važno je imati u vidu da ŠSS do kraja avgusta nije znao da li će se ovo takmičenje održati ili ne. Naime, Kopanja i Šahovski savez Vojvodine su pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, (tužili su Evropsku šahovsku uniju) zahtevali da se Kup evropskih klubova ODUZME Srbiji kao i da im se isplati 30 000 švajcarskih franaka odštete. Zar bi osoba koja nema nikakav lični interes, već samo šahovski, mogla da dozvoli oduzimanje jednog ovakvog turnira Srbiji i Šahovskom savezu?

Ugovor sa zvaničnim hotelom potpisao je upravo Miroslav Kopanja i to bez odluke i znanja tadašnjeg IO ŠSS. Ovaj ugovor nije zaveden u knjige Šahovskog saveza Srbije. Verujem da će neki drugi, odgovorni ljudi, o ovome pisati mnogo detaljnije.

Kada vam se u lobiju hotela konstantno ponavlja rečenica “sledeći put dolazim sa motkom ili advokatom”, verujte da nije lako raditi.

Potpisnici pisma nemaju problem što su rehabilitovali ovakve ljude, a pitaju se kako u takvoj situaciji nije bilo finansijskih sponzora Kupa evropskih klubova. Robnih sponzora je bilo. Ne želim da ih pominjem u ovom kontekstu jer nije etički iako smo im svima veoma zahvalni i njihova vrata za ŠSS su otvorena za neka buduća, šahovski pitomija vremena.

Pisanje o trošku za osvetljenje je uvredljivo, iako je gospodin Tadić, tadašnji zastupnik ŠSS, do detalja informisan o svakoj sitnici koja je pratila ovaj posao. Da ne pričam da je firma koja je izvršila ovaj posao besprekorno, izabrana na preporuku našeg zajedničkog prijatelja i siguran sam da i on zna da nismo pogrešili. U krajnjem slučaju, nije postojala nijedna jedina žalba učesnika na rasvetu, što je, ako se samo vratimo u Skoplje jednu godinu unazad, pozitivni presedan.

Slično je i sa prevozom DGT tabli. Potpisnici teksta su potpuno upoznati sa svim problemima koji su pratili proces povratka tabli u Atinu. Naime, bili su uključeni na “mejling” listu i znaju svaku reč.

Valja pomenuti i Evropsko kadetsko prvenstvo, održano u Novom Sadu, od 26.-30.decembra. Prema raspisu turnira, koji je objavljen 4 meseca pre početka, Goran Urošević je bio direktor turnira, dok sam ja bio kontakt osoba. Sve podatke smo predali kako bi turnir mogao da se održi i da savez ostvari profit. Nezvanično, profit od ove manifestacije je oko 3 miliona dinara. Podsećam da je prethodne godine za isti turnir u Novom Sadu prijavljeno 200 000 dinara dobiti. Izveštaj ne postoji.

Okrivili su zaposlene u kancelariji za “propast” šaha u Srbiji. Sramota.

Sve iznose koje su naveli da su primili zaposleni su tačni. Ono što ih karakteriše kao ljude je način na koji su predstavili te iznose.

Kolege su primile jubilarne nagrade za 20 i 10 godina radnog staža. Svi smo dobili tople obroke i to ne za “lojalnost”, kako tvrde. Takvo razmišljanje je mentalni sklop i tu se ništa ne može.

Bilo bi korektno da su, na primer, napisali i koliko je savez potrošio novca za Dejana Nestorovića i to baš u oktobru mesecu, pa da precizni službenik iznos od oko 200 000 dinara pretvori u broj turnira koji se mogu organizovati ili da citira “Maratonce”. Ja to neću raditi. Naprotiv, smatram to opravdanim troškom, kao i da svaki rad treba nagraditi.

Da li treba javno reći koliko novca je savez potrošio za dva potpisnika teksta u periodu 2015-2016 na ime honorara i prevoza za omladinske selektore? Treba li preračunati koliko “Karpoša” ili nekih drugih turnira je moglo biti organizovano tim novcem? Ja mislim da ne, i lično bi me bilo sramota da to uradim.

Bar jednom od potpisnika pisma (lično mi je rekao), prihvatljiv trošak saveza bi bio isplata “honorara” na ime lobiranja da se Evropski klupski kup održi u Srbiji. Svi znate kome. Iznos ne smem ni da napišem.

Da li treba javno da pišem detalje privatnih razgovora (s obzirom na tendenciju prethodnih pisama) sa gospodinom Tadićem?

Da li treba javno da prepričavam detalje telefonskih razgovora i nepristojnih ponuda uoči Skupštine na kojoj je smenjen Kopanja?

Da li treba otvarati temu finansiranja šahovskih klubova, npr. opštine Voždovac?

Da li treba pisati o “dobronamernim” savetima kako uticati na ŠSCS kako bih ostao na radnom mestu ili kako bi saradnik i prijatelj Goran Urošević ostao na mestu delegata u FIDE i ECU?

Ja mislim da ne treba, ali ako bude moralo, neću se uzdržavati. Mada smatram da je dovoljno i ovo jedno “šahovsko blato” Srbije.

Pisali su da su zaposleni “samoinicijativno” isplaćivali novac sebi. Ako je u pitanju samo neznanje, dobro je. Voleo bih da grešim ako kažem da kroz tekst “provejava” ogoljena mržnja, frustracija i poziv na linč.

Pitam se kako bi izgledalo “Obraćanje javnosti 2” da smo pristali na “dobronamerne savete”. Da li bi tekst bio isti ili bi pisali hvalospeve?

Meni je jasno zašto to rade. Već nekoliko puta su se uverili da ne prihvatam autoritet ucene ali ni nepristojne ponude. Potrebno je kancelariju staviti na “stub srama” i kod javnosti otvoriti put za nove “promene”. Promene za neke druge, “prekaljene asove”, koji uvek znaju kada jedno oko treba da zažmuri.

S poštovanjem, Dušan Radovanović