Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Obraćanje javnosti - treći deo

Obraćanje javnosti - treći deo

03.02.2017

Обраћање јавности Ивана Маринковића, Дејана Несторовића и Бранка Тадића, трећи део

11.01.2017 /   Večiti šah info : Obraćanje javnosti - prvi deo
15.01.2017 /   Večiti šah info : Obraćanje javnosti - drugi deo

OBRAĆANJE ŠAHOVSKOJ JAVNOSTI IVANA MARINKOVIĆA, DEJANA NESTOROVIĆA I BRANKA TADIĆA (TREĆI DEO)

INFORMACIJA O PODNESENOJ KRIVIČNOJ PRIJAVI

Posle obavljenih konsultacija u nadležnom tužilaštvu, pravni zastupnik Šahovskog saveza Beograda, ADVOKAT RASTKO SVIČEVIĆ, podneo je istom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv D. R. i LJ. LJ. zbog učinjenih radnji u vezi nelegalne tzv. "Vanredne skupštine ŠSS”, održane u Kragujevcu 21. decembra 2016. godine. Tokom prikupljanja informacija postupajući tužilac će odlučiti o krivičnoj odgovornosti ostalih lica povezanih sa ovim događajem.

Podnosilac prijave ohrabren je brzom reakcijom Tužilaštva u ovom slučaju i iskreno se nadamo da posle okončanja ovog procesa više nikom nikada neće pasti na pamet da organizuje Skupštine sa lažnim delegacijama i da u Agenciju za privredne registre predaje falsifikovanu dokumentaciju.

INFORMACIJA IZ RAČUNOVODSTVENOG SERVISA

Delegacija Šahovskog saveza Srbije posetila je Računovodstveni servis, koji vodi knjigovodstvo za ŠSS. Zatečeno je prilično haotično stanje u dokumentaciji, posebno u delu ugovora o radu i aneksa istih. Takođe, nedostaje većina računa (faktura) za usluge plaćene tokom organizacije Evropskog kupa klubova.

Pored svega navedenog, osnovni problem je činjenica da je sa računa ŠSS u 2016. godini podignuto 1.860.330 dinara! Ako se ima u vidu da su honorari službenih lica isplaćeni preko računa, devize za put u inostranstvo takođe kupovane preko računa, fakture plaćane na isti način, jasno je da nije postojala nikakva potreba za raspolaganjem ovolikim iznosom u gotovinskom obliku.

Naravno, iz navedenog iznosa treba izuzeti 540.000 dinara podignutih za nagrade na muškom i ženskom šampionatu države. Do sada je od 1.860.330 dinara opravdano oko 450.000 dinara, a poslednji put gotovina je podignuta 10.11.2016. godine, dakle pre nešto manje od 3 meseca!Cilj našeg obraćanja javnosti (što nameravamo da činimo i u narednom periodu) nipošto nije da bilo koga vređamo, klevetamo ili da paušalnim i neproverenim tvrdnjama kaljamo nečiji obraz. Istovremeno, ne želimo da polemišemo sa bilo kime, ko je do sada nalazio za shodno da odgovara na naše navode.

Želimo da naglasimo samo jedno - niti jedna brojka i niti jedna činjenica koju smo prethodno naveli nije do sada demantovana, i ni na jedno suštinsko pitanje nije pružen zadovoljavajući odgovor. Finansije nemaju emocije, a da bi se dao kredibilan i verodostojan odgovor u vezi poslovanja ŠSS potrebni su finansijski izveštaji i finansijska dokumentacija. Ocene nečijih ljudskih kvaliteta i pokušaji dezavuisanja javnosti skretanjem pažnje sa bitnih pitanja nikako neće pomoći da se do takvih odgovora dođe.

Na bazi izvršenog uvida u do sada dostupnu finansijsku i drugu dokumentaciju bojimo se da je tokom poslovanja u 2016. godini, Šahovski savez Srbije ozbiljno finansijski oštećen (da ne upotrebimo težu reč) i potrudićemo se da upoznamo nadležne državne organe sa svim relevantnim podacima, a njima prepuštamo da rade svoj posao.

IVAN MARINKOVIĆ
BRANKO TADIĆ
DEJAN NESTOROVIĆ