Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Komentar otvorenog prvenstva Paraćina

Komentar otvorenog prvenstva Paraćina

07.02.2017 / IM Zlatanović, Boroljub (2408)

KOMENTAR OTVORENOG PRVENSTVA PARAĆINA ZA 2017. GODINU

(POZITIVNE I NEGATIVNE STRANE)

Ovim želim da šahovskoj javnosti pružim komentar na upravo završeno Otvoreno prvenstvo Paraćina za 2017. Turnir je održan na istom mestu u „Dnevnom centru“ . Domaćini zaslužuju pohvale za ambijent i usluge. Još dve svetle tačke turnira su međunarodni karakter i prisustvo brojnih mladih talenata iz zemlje i inostranstva. U današnje vreme svi znamo koliko je teško obezbediti međunarodni karakter turniru i stoga organizatorima treba čestitati. Poseban pečat daju mladi šahisti, talentovana dečica iz zemlje i inostranstva, nekima od njih je ovo možda i prvi ozbiljniji šahovski turnir. Vrlo verovatno se među njima krije neki budući šampion.

Pre nego dam osvrt na negativne strane turnira želim da čestitam svim boljeplasiranim, svim borbenijim i svim poštenijim igračima na turniru. Razloge svog fijaska poslednjeg dana nikako ne želim da tražim u delu teksta koji sledi.

Što se tiče tamnih strana turnira i propusta u organizaciji – oni nadmašuju navedene pozitivne strane.

Kao prvo, publika. Znam da se publika ne može birati, znam da se ne može edukovati, znam da bez nje šah nema smisla. Znam i da je organizator lepo zamislio da publika kruži oko stolova i da ne ulazi i ne pravi gužvu u centralnom delu sale za igru. Ali, nedopustivo je da u svakom kolu nekome iz publike zazvoni telefon i neretko da se taj neko javi i objašnjava nekome naglas kad se vraća kući i zašto tad! Nedopustivo je da se osobama koje nisu danima posetile kupatilo dopusti da sate provode igračima nad glavom (najčešće nad piscem ovih redova). Nedopustivo je da par osoba na svakom turniru stoji iznad glave i rukom konstantno premešta metalne kovanice u džepu proizvodeći nesnosno iritirajući zvuk (najčešće nad piscem ovih redova). Nedopustivo je da u završnim trenucima poslednjeg kola fotograf koji nikad pre toga nije posećivao salu za igru, kad se lomi partija, sa uključenim blicem prilazi igraču toliko blizu, sa strane, maltene unoseći mu se u lice, i fotografiše igrače, publiku, tablu, sve vreme sa uključenim blicem i uključenim zvukom okidača. U samom finalu partije nameštao se iza mojih leđa boreći se da nađe dobar ugao. Šta sam drugo mogao da uradim nego da se (dok sam na potezu) pomerim u stranu i dozvolim mu da neometano fotografiše poziciju? Izvinjavam se ako je nekome zasmetao taj moj gest. Ali, gde je fotograf bio ranije da fotografiše prvu i drugu tablu? Pobednik turnira je mogao biti samo neko ko je u poslednjem kolu igrao na prvom ili drugom stolu… Ali, dobro, ima fotograf pravo da fotografiše baš treću, jer se u tom momentu na trećoj tabli dešavao pravi raritet…

Kao drugo, parovi. Ovde neću komentarisati turnir i parove. Ima dovoljno stručnjaka koji će ovo pročitati i kojima će biti zanimljivo da uoče neke interesantne detalje. Jedino što ću o parovima pisati je da verujem da su u redu, ali da u tom slučaju ovakav Swiss Manager treba da ide u zaborav!

Kao treće, dodatni kriterijumi. Od 2012.godine na ovom turniru se dodatni kriterijumi raspodeljuju u tri kombinacije sa po tri kriterijuma, kombinacije se stavljaju u koverte od kojih se jedna žrebom određuje na početku turnira. Naravno da ne želim da pravim zavere i da bilo koga okrivljujem za bilo šta, ali očigledno je da neko blizak organizatoru uvek može imati uvid u izabranu kombinaciju. Naravno, javnost ne zna šta je u koverti, ali određen broj osoba lako može znati. Ako su koverte put da turnir dobije na regularnosti, onda organizator treba da ih uvede i na Međunarodni festival „Sportsko leto“. To se naravno neće desiti, jer bi odziv igrača drastično opao. Sa druge strane organizator se zavarava ako misli će se uvođenjem bilo kakvih koverti bilo kako uticati na regularnost… Nije problem što za sve ove godine kriterijumi nisu bili normalni. Nije problem što nekako za sve te godine raznorazni bezvezni kriterijumi idu nekome drugome u prilog, nikako meni. Nije problem ni što možda ostale dve kombinacije imaju u sebi normalne kriterijume. Sledi fotografija izvučene kombinacije:

Po meni ovo je van pameti. Buholc i srednji buholc su najnormalniji kriterijumi, kao i performans. Progres bi mi išao u prilog, ali ni progres ne smatram realnim.

Neka neko drugi dogodine razmišlja o tome šta može biti u koverti, ja više ne želim da budem deo toga. Ne želim da me neko za vreme partije 4 (četiri!) puta šutne (doduše, blago, ali sigurno ne nenamerno) i da čeka moju reakciju. Ne želim da nos držim u rukama dok se senka pomenutog člana publike nadvija nada mnom. Ne želim da sa lakoćom unapred znam ishode više od polovine partija na tablama na vrhu. Ne želim da dolazim u situaciju da polovina publike nakon poraza čestita meni (zbog korektnog ophođenja, valjda). Ne želim da slušam zveket kovanica u svakom kolu. Ne želim…

Koristim priliku da se zahvalim delu publike koji me podržavao za ulivanu snagu. Koristim priliku da se zahvalim i onom delu publike koji me iritirao – ulivali su mi snagu i oni. Koristim priliku da se izvinim i organizatorima, i publici, i Baćku, i Urošu Diniću što više neću dolaziti kao takmičar. Dosta sam zabave pružao publici, koja u globalu to ne zaslužuje.

Sa željom da turniri u svakom pogledu napreduju,
Srdačan sportski pozdrav,
Bivši učesnik paraćinskih turnira,
IM / FT Boroljub Zlatanović