Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In Memoriam Bogosav Mašović

In Memoriam Bogosav Mašović

25.05.2017 /   Daković, Marko

Bogosav Mašović (1938-2017).

Sa dubokim žaljenjem primio sam vest o smrti velikog šahovskog entuzijaste Bogosava Mašovića. On je iznenada preminuo 18. maja u Beogradu.

Bogosav Mašović rođen je 14. januara 1938. u mestu Trešnjevo, opština Andrijevica, u Crnoj Gori. Šah je zavoleo kao mladić i ostao mu veran čitav svoj život. Bio je član mnogih šahovskih klubova, posebno u Beogradu u kome je proveo veći deo života. Istakao se i kao šahovski radnik, u jednom periodu bio je funkcioner šahovskog saveza Beograda. Takođe je imao i zvanje šahovskog sudije.

Imao sam tu čast da upoznam gospodina Mašovića tek u njegovom poznijem životnom dobu, kada je već bio penzioner. Uvek skroman i uljudan, raspolagao je šahovskom i opštom kulturom. Bio je čest gost amaterskih turnira koji su se održavali u Beogradu. Posebno je voleo da igra brzopotezne turnire, kao i one sa ubrzanim tempom. NJegova ćerka Slobodanka pošla je očevim stopama i postala jaka igračica, poštovana u šahovskim krugovima.

Kao igrač, gospodin Mašović imao je snagu majstorskog kandidata, posebno u svojim mlađim danima. Igrao je opreznim pozicionim stilom i preferirao odbrambene sisteme. Uvek korektan prema protivniku i organizatoru turnira, ponekad malo temperamentan, ljubitelj prave šahovske veštine i fer pleja. Do kraja života u njemu je plamteo žar za šahovskom borbom i ljubav prema kraljevskoj igri.

Gospodin Bogosav Mašović sahranjen je u utorak 23. maja na beogradskom groblju Lešće. Neka mi bude dopušteno da u ime svih ljubitelja šaha koji su ga poznavali izrazim iskreno saučešće njegovim najmilijima.