Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Više ne bi bilo lepo ćutati

Više ne bi bilo lepo ćutati

25.05.2017 /   Živković, Ivan R (2040)

Иван Живковић нас је замолио да објавимо текст...

Više ne bi bilo lepo ćutati

Prihvatio sam se uloge člana Upravnog odbora i zastupnika u ŠSS, sa jednom jedinom idejom - da pomognem da se stanje u našem šahu u ovim teškim vremenima poboljša, onoliko koliko je to moguće. Na žalost, pokazalo se da to nije baš tako jednostavno, jer uvek postoji neko ko bi da zadrži status quo, da se ništa ne promeni iz razloga koje naslućujem. NJihova maksima-vodilja je “ili sam ja na vlasti ili nam ŠSS i ne treba”. Bio je to prvi šok za mene. Dok sam igrao šah, kao amater ili ljubitelj, nisam ni sanjao da među onima koji vode saveze, postoji veliki broj osoba koje bi rađe da savez ne postoji, nego da postoji bez njih.

Biti fin nije teško. Naša finoća i naše neoglašavanje, a sve u cilju zaštite ugleda šaha i šahovske organizacije, nisu nam mnogo koristili.

Kada sam došao u savez, mnogo pominjani „profit” od 50.000 evra od Kupa klubova, ni na jednom računu saveza nije postojao. Zatekli smo samo dugove, neisplaćene plate zaposlenima, neplaćeni računi za zakup prostorija, struje, telefona, mobilnih telefona, interneta, neplaćeni hotelski računi iz Novog Sada, sudska zabrana za kupljene majice i dukserice sa Kupa Šampiona, kao i dug prema FIDE. Našli su se tu i kafanski računi, mezilo se vredno, nema šta.

Stiže sledeći šok. Kandidati za krivične prijave, tužbe, javno žigosanje, ohrabreni našim ćutanjem, ionako mutnu vodu mute arbitražnim sporovima, prijavama sportskim inspekcijama, inspekcijama rada, stalnim oglašavanjima sa čuvenim “držte lopova“. Pokušali smo da ne dolivamo ulje na vatru, ako već moramo da se dogovaramo kako da nastavimo zajedno, međutim situacija sve više liči na razvod braka bez pomirenja.

Na lažnom sajtu ŠSS (www.serbiachess.com), uporno izlaze neka nepotpisana bljutava obaveštenja. Bilo bi to itekako kažnjivo u nekoj drugoj evropskoj zemlji da zvanični sajt državne sportske organizacije (www.serbiachess.net) bude sa identičnom matricom na drugoj adresi (pomislite na Real Madrid, Olimpijski komitet...), ali mi ipak živimo u Srbiji.

Stigla nas je i nova nevolja – Ministarstvo omladine i sporta, privremeno je zaustavilo finansiranje Saveza, jer je 2 miliona budžetskih dinara iz 2014. godine pogrešno opravdano. Ko će odgovarati ukoliko Savez izgubi taj novac? Da li je iko odgovarao za podignutih u gotovini, a neopravdanih desetak miliona dinara u proteklih nekoliko godina?

Ponašamo se odgovorno, jer ponekad i u nemogućim uslovima, redovno i na zavidnom nivou organizujemo takmičenja iz nacionalnog kalendara. Znači li uopšte to što ćemo mi održati sva takmičenja, a prošle godine nisu održana dva veoma važna?

Uvereni smo da smo prava i jedina strana – strana šaha i šahista.

Član Upravnog odbora i zastupnik ŠSS
Ivan Živković