Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In Memoriam Tomislav Nešić (1943 – 2017)

In Memoriam Tomislav Nešić (1943 – 2017)

03.08.2017 /   Daković, Marko

Tomislav Nešić (1943 – 2017).

Sa tugom i dubokim žaljenjem primio sam vest da je 1. avgusta 2017. u Beogradu prestalo da kuca srce mog šahovskog prijatelja, majstorskog kandidata Tomislava Nešića. Mada sam znao da se zbog lošeg zdravstvenog stanja povukao i da dugo nije bio viđan na turnirima, ova tužna vest mnogo je me pogodila.

Gospodin Nešić je rođen 23. decembra 1943. godine u Ćupriji. Od rane mladosti postao je privrženik šahovske igre, ali je bio i politički angažovan. Oni koji ga poznaju, pamtiće ga kao čoveka vedrog duha i veoma aktivnog, o čemu govori i podatak da se ceo svoj radni vek bavio privatnim preduzetništvom. Kao što se u šahu borio sa suparnicima za tablom na 64 polja, tako se borio i u životu. Deo svog radnog veka proveo je u Grčkoj, koju je mnogo voleo.

Što se tiče šahovske karijere, Tomislav Nešić bio je član mnogih klubova u Srbiji. Između ostalog, branio je boje Crvene zvezde i beogradskog kluba Železničar. Sedamsesetih godina prošlog veka bio je angažovan u šahovskom savezu Beograda, gde je sarađivao sa gospodinom Zoranom Pekovićem. Svesrdno se zalagao za uvođenje šaha u osnovnim školama.

Kao igrač, Tomislav Nešić bio je dobar taktičar i odlikovao se napadačkim stilom pa je umeo da iznenadi i mnoge poznate majstore. Često je nastupao na brzopoteznim turnirima. Voleo je šah, a bio i porodični čovek. Iza sebe je ostavio sinove Elija i Leona, ćerku Elu i suprugu Gordanu.

Sahrana Tomislava Nešića biće obavljena u petak 4. avgusta u 12 časova na beogradskom groblju Lešće.