Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Reagovanje na saopštenja

Reagovanje na saopštenja

09.08.2017 / ŽFM Vujić-Katanić, Branka (2063)

Коначно се огласила и Бранкица...

04.08.2017 /   Večiti šah info : Saopštenje ŠSS o blokadi od strane FIDE
06.08.2017 /   Urošević, Goran (2267) : Odgovor na saopštenje

Reagovanje na saopštenje ŠS Srbije i tekst Gorana Uroševića

Ja, Branka Vujić-Katanić, šahistkinja već 42 godine i šahovski sudija već više od 20, ne umem da se bavim šahovskom politikom. Previše emotivno reagujem, a to je nepoželjna osobina za to. Baš iz tog razloga nisam do sada javno pisala bilo šta o zbivanjima u našoj šahovskoj organizaciji.

Svako društvo i organizacija može da se vodi ovako i onako, cilj je napredovati, ali naša šahovska organizacija je već skoro dve godine u ćorsokaku. Šahisti i šahovski radnici su se izdelili, pozamerali, posvađali, idu saopštenja, tužbe, arbitraže i u takvoj atmosferi nemoguće je baviti se konstruktivnim stvarima i ići napred. Već je skoro dve godine tako, rešenje se ne nazire, naprotiv. U tami takvog stanja htela bih da pokušam da rekapituliram činjenice spoticanja i sukoba, možda to pomogne da se naš šahovski svet trgne i krene napred. Radi preglednosti podeliću činjenice u dva bloka:

1. O FINANSIJAMA ŠS SRBIJE U 2016. GODINI I KUPU EVROPSKIH KLUBOVA 2016

1. činjenica - Počelo je (ne)zakonitom smenom predsednika ŠSS Miroslava Kopanje. NJegovo predsedavanje se tokom vremena pokazalo bar u finansijskom smislu manje diskutabilno od predsedavanja vd predsednika i rukovodstva koje je preuzelo rukovođenje Savezom. Kako god da je upravljao, treba reći da je od svog prethodnika, kada je došao na čelo Saveza na kraju 2013. godine, nasledio kasu Saveza sa više od 1.500.000 dinara duga potpisano zapisnički i oko 15.000 evra obaveza prema FIDE za plaćanje u junu 2014. Kada je smenjen, krajem januara 2016. godine, kasa Saveza je bila na nuli sa obavezom od 12.000 evra prema FIDE u junu 2016.

Svi oni koji se ne slažu sa ovom činjenicom, ili imaju drugačija saznanja, neka objave odgovarajuće suprotne podatke i navedu taksativno dugove i iznose koje je rukovodstvo koje je vodilo ŠS Srbije od januara 2016. platilo, a odnosi se na period predsedavanja Miroslava Kopanje.

2. činjenica – Kompletna šahovska javnost zna da Vojvođani nisu učestvovali u upravljanju ŠSS od kako je krajem januara 2016. smenjen Miroslav Kopanja. U međuvremenu (jul 2016.) je (ne)zakonito promenjeno rukovodstvo ŠS Beograda. Iako je novo rukovodstvo ŠSB preuzelo vlast, ono nije moglo da se uključi u rad ŠSS, jer je staro rukovodstvo odbijalo da se povuče iz organa ŠSS, a ŠS Centralne Srbije mu je u tome pomagao. Tako kompletnu odgovornost za finansije za 2016. godinu i Kup evropskih klubova leži na njima.

3. činjenica - Savez je preuzet da bi bilo bolje i da Kopanja i Šakotić ne bi pokrali novac od Kupa evropskih klubova (KEK) – tako je objavila nova vlast. Spekulisalo se tada, kako se pročulo, sa laganih 130.000 evra dobiti od tog takmičenja, ali složićete se da bi svi šahisti bili presrećni sa 100.000 evra dobiti u kasi Saveza. U tu svrhu, privremeno je zaposlen Dušan Radovanović za marketing menadžera u Savezu i angažovan je Goran Urošević kao menadžer KEK. NJih dvojicu je za ove pozicije verovatno kvalifikovalo to što pre toga nisu organizovali ni takmičenje veće od opštinskog ranga.

4. činjenica - Mislim da se možemo složiti da je i za organizovanje klupskog blic turnira potrebno napraviti budžet – tj. troškove sale, sudija, ručka, nagrada... prihodi i rashodi. Za organizovanje složenog takmičenja kao KEK, potrebno je napraviti pre svega ugovore sa hotelima u kojima će takmičari biti smešteni. Kada se naprave ugovori sa hotelima, prilično lako je projektovati prihode takmičenja u zavisnosti da li će biti 400, 500, 550 učesnika... na osnovu uobičajene za to takmičenje statistike broja jednokrevetnih i dvokrevetnih soba puta broj dana plus upisnina od 100 evra po takmičaru (za domaće 50 evra) lako se projektuje ukupan prihod (još lakše je projektovati čistu dobit po osnovu razlike ugovorene cene hotela i one koje učesnici plaćaju pa puta broj dana pansiona i puta broj učesnika). Rashodi su prilično fiksni i odnose se na plaćanje ugovorenih cena hotela, nagradni fond, trošak sale za igru (besplatna u ovom slučaju), transport učesnika, honorari službenih lica, angažovanje DGT tabli za prenos preko interneta i drugi manji troškovi. Kada je rukovodstvo koje je počelo raditi za dobrobit srpskog šaha smenilo Kopanju, najmanje što je šahovska javnost očekivala je projekcija dobiti ŠSS od Kupa evropskih klubova. Da šahovska javnost čuje šta će se oprihodovati. I da se počnu praviti dugoročniji planovi u korist šahista.

5. činjenica - Nesporno je da projekciju dobiti ŠS Srbije od KEK šahovska javnost nije dobila, ali moglo se očekivati, što su obećali svojevremeno Goran Urošević i Dušan Radovanović, menadžeri KEK, da će redovno kačiti izveštaje rashoda i prihoda takmičenja na sajtu ŠSS. Javnost zna da toga nije bilo. Takođe je Goran Urošević obećao u nekom od mnogih svojih javnih saopštenja da će sam na jednoj mejling listi objaviti finansijski izveštaj sa KEK kada bude objavljen finansijski izveštaj sa Evropskog kadetskog rapida u Novom Sadu. Taj izveštaj već više od pola godine stoji na sajtu ŠSS, a do današnjeg dana Goran Urošević nije ispunio obećanje i šahovskoj javnosti prezentovao obećani finansijski izveštaj sa Kupa evropskih klubova.

Javni poziv - U ime šahovske javnosti, da bi se rasčistile sve sumnje, pozivam Gorana Uroševića da izvrši svoje obećanje i objavi šahovskoj javnosti finansijski izveštaj sa Kupa evropskih klubova. Takav gde će se videti broj takmičara po hotelima i strukturi soba, ukupni prihodi na osnovu pansiona po svakom hotelu, prihodi na osnovu taksi, zbirnu cifru uplata i sve rashode. I, naravno, sve ugovore vezane za Kup evropskih klubova – naročito ugovore sa hotelima.

6. činjenica - U kasi Saveza posle završetka Kupa evropskih klubova (kako sam pročitala u iznesenom zvaničnom podataku), nađeno je slobodnih (znači nećemo pričati o 500.000 dinara budžetskih para opredeljenih za revizora i Evropski kadetski rapid i novca koji su kadeti već počeli uplaćivati za to takmičenje) nešto više od 700.000 dinara ili oko 6.000 evra. Sa tih 6.000 evra, kako smo već pročitali u jednom od saopštenja Saveza, trebalo je platiti zaostale kirije od avgusta meseca, neplaćene telefone, struju, 9.000 evra računa za FIDE (što je plaćeno na kraju decembra) da ne bi bili skinuti već januarskom listom i sad tek pročitah - gomilu neplaćenih računa od Kupa evropskih klubova (da citiram Gorana Uroševića ’’Naravno, sve su morali platiti kasnije uz zakonske kamate i provizije trećim licima’’. I još 10.000 evra neplaćenih za korišćenje DGT tabli!?

Zaključak - mnogo širokih tih nekih 6.000 evra koje su ostale u kasi ŠSS posle KEK!

7. činjenica – Svako rukovodstvo ŠSS ima već nekoliko godina unazad na raspolaganju budžetska sredstva od države u iznosu od 10.000.000 dinara i 3-4 miliona dinara od klubova i igrača na ime raznih taksi za titule, rejtingovanje, angažovanje stranaca i drugo – ukupno ne više od 14.000.000 dinara. Sa tim sredstvima se plaćaju sve obaveze u tekućoj godini i plaća se junski i decembarski račun FIDE (počev od junskog). Kada se pogleda učinak rukovodstva ŠSS u 2016. godini, ispostavlja se da su oni od 31. januara (kada su preuzeli upravljanje Savezom od Kopanje) do 30. novembra 2016. godine, za 10 meseci potrošili oko 20.000.000 dinara pri tome plativši samo junski račun FIDE. Tu spadaju sva budžetska sredstva (10 miliona), sve naplaćene takse (3-4 miliona) plus dobit od Kupa evropskih klubova u iznosu od 50.000 evra (oko 6.000.000 dinara) kako su sami objavili na konferenciji za štampu.

Ako pogledate podatke, 30. novembra 2016. na računu ŠSS je bilo samo nedovoljnih 6.000 evra da bi se platio račun FIDE od 9.000 evra koji su bili dužni da plate ili da na računu Saveza ostave novac za tu namenu. A gde su još račun za DGT table od 10.000 evra i razni neplaćeni računi trećim licima koji su direktno povezani sa KEK (po Goranu Uroševiću), neplaćene kirije, računi za struju, telefone i ko zna šta još neplaćeno, a što je verovatno stizalo u narednim mesecima. I onda dolazimo do toga da nije potrošeno samo tih 20.000.000 dinara za 10 meseci već i novac za plaćanje svih navedenih računa... što iznosi 9.000 evra + 10.000 evra + kirije, struja, telefoni + računi trećim licima od KEK... najmanje još 26.000 evra dodatnih računa za koje su pare potrošene i za čije je plaćanje ostavljeno samo 6.000 evra pa to iznosi 26.000-6.000=20.000 evra koji su postali dug sa kojim se novo rukovodstvo suočilo. Ukupno potrošeno oko 22.400.000 dinara. Pri tome je još žalosnija činjenica da su sve te pare potrošene u ''laganoj olimpijskoj godini''. Da pojasnim ovo – u ''olimpijskim godinama'' kakva je 2016. godina, ŠSS nema trošak plaćanja pansiona za učešće reprezentacije na Olimpijadi (Baku 2016), a u ''godinama evropskih prvenstava'' (kakva je ova 2017-a), Savez mora platiti pansione reprezentaciji što iznosi oko 2.000.000 dinara dodatnih troškova (svi izneseni podaci se mogu ''pokupiti'' i napraviti ovakav pregled iz mnogobrojnih javnih saopštenja i tekstova koji se objavljuju od početka krize u radu ŠSS).

Da li posle ovih iznetih činjenica iko može da podržava period upravljanja rukovodstva ŠS Srbije od 31.01-30.11.2016. godine?

8. činjenica - Htela bih da na ovom mestu podsetim sve one koji su već zaboravili, da su menadžeri KEK Goran Urošević i Dušan Radovanović svojevremeno (kad su postavljeni) govorili kako DGT table za Kup evropskih klubova (preko 200 kompleta) dobijamo od FIDE za ukupno 2.000 evra.

Pitanje za Gorana i Dušana - kako sad da iznajmljivanje DGT tabli od FIDE košta neverovatnih 13.000 evra kada ste svima govorili da treba da košta 2.000 evra? Možete li šahovskoj javnosti pojasniti kakve veze ima neplaćanje 5.000 evra FIDE (a plaćeno je 9.000 evra krajem decembra) sa taksama za špediciju od 4.780 evra? Da li je moguće da je Goranu Uroševiću kao čoveku najbitnije da se predstavi poštenijim u odnosu na Evropsko žensko 2013. godine? Ipak, da ga podsetim - od tog takmičenja zaslugom tadašnjeg predsednika ŠSS Miodraga Vukotića, ŠS Srbije je dobio 1.000.000 dinara, a ŠS Beograda 500.000 dinara i nisu plaćali nikakve zaostale dugove ni FIDE ni provizije trećim licima!

9. činjenica - ŠSS je imao u prošloj godini organizaciju još jednog takmičenja iz Evropskog kalendara - Evropskog kadetskog rapida. Goran Urošević i Dušan Radovanović su postavljeni od strane rukovodstva ŠSS za menadžere i tog takmičenja.

Kada su postavljeni za menadžere tog takmičenja, govorili su da će to takmičenje biti finansijski minus za Savez i da će taj minus ''peglati'' dobit od Kupa evropskih klubova.

Kada su smenjeni sa funkcije menadžera tog takmičenja (ili podneli ostavke kako tvrdi Goran Urošević), počeli su da pričaju i javno pišu da novo rukovodstvo treba da pokaže dobit od 3.000.000 dinara sa tog takmičenja!

Postavila bih pitanje Goranu – kako je moguće da sa takvom lakoćom pravi projekcije za takmičenja koja drugi organizuju, uvek spreman da od njih zahteva maksimalnu moguću dobit, ali ni u jednom momentu šahovskoj javnosti nije napravio prezentaciju moguće dobiti Kupa evropskih klubova koje je on organizovao? Mislim da bi to svima nama bilo jako interesantno – da nam sada pored finansijskog izveštaja sa KEK predstavi projekciju moguće maksimalne dobiti koju bi on zahtevao da je to takmičenje organizovao Miroslav Kopanja.

10. činjenica - Bila sam glavni sudija Evropskog kadetskog rapida i znam da 15 dana pred početak takmičenja, u danu kad su smenjeni (ili podneli ostavke po sopstvenoj tvrdnji) - Goran Urošević i Dušan Radovanović nisu imali obezbeđenu salu za igru za to takmičenje kao ni ugovoren hotel za polovinu prijavljenih učesnika.

Ja se ne slažem i ne mogu se slagati u mnogo čemu sa Miroslavom Kopanjom, ali kao svedok svega što se događalo oko tog takmičenja, mogu samo da ''skinem kapu'' Miroslavu Kopanji za sve ugovore koje je sklopio oko hotela, sale za igru i prevoza šahista na tom takmičenju. Tvrdim odgovorno da je ŠS Vojvodine čiji je on predsednik tada bio, zaslužio svaki dinar od 800.000 dinara koje su im prebačene, jer je ŠS Srbije zaradio još mnogo preko toga na osnovu ugovora koje je on sklopio. Takođe, ŠSV je pružio veliku logističku podršku tokom održavanja takmičenja.

2. O SKUPŠTINI I STATUTU ŠS SRBIJE

1. činjenica - Nova skupština ŠSS omogućena promenom sastava delegata konačnim plasmanom u Prvoj ligi Srbije 2016 je na Skupštini krajem novembra 2016. izabrala novog predsednika Skupštine ŠSS Darka Božića. Skupštinu su bojkotovali delegati ŠS Centralne Srbije (navodno zbog nepravilnog zakazivanja) osim delegata ŠK Sveti Nikolaj iz Valjeva. Zbog bojkota Skupštine od strane CS i mogućeg bojkota budućih Skupština ŠSS od strane ŠS CS (kao što se i dogodilo), delegati su svesni mogućnosti prestanka rada ŠS Srbije ukoliko se u zakonskom roku (do 12. februara 2017.) ne uskladi postojeći Statut sa novim Zakonom o sportu, odlučili da krovni Savez može odrediti delegate Skupštine CS za naredne Skupštine ŠSS.

Šahovska javnost treba da bude upoznata da ŠS Centralne Srbije od maja 2014. godine nije održao nijednu redovnu skupštinu svog Saveza i nije podneo članstvu redovni finansijski izveštaj što je po Zakonu dužan da čini najmanje jednom godišnje. Zaista se postavlja pitanje o njihovom pravu da pričaju o propisima kad sami ne poštuju osnovna načela Zakona o sportu.

2. činjenica – Kao što šahovska javnost zna, jedna od najvećih obaveza ŠSS je bila da do 12. februara 2017. godine uskladi svoj Statut sa najnovijim Zakonom o sportu. To je, do današnjeg dana, osim potpuno narušenih međuljudskih odnosa, najveći kamen spoticanja.

Pojašnjenje - u većini granskih sportskih saveza su narušeni međuljudski odnosi pa je većina izbegla bilo kakve značajne promene u svojim Statutima i samo postojeće Statute uskladila sa novim Zakonom o sportu.

Međutim, rukovodstvo ŠS Centralne Srbije je, svesno da će takvim načinom usklađivanja Statuta, u novom rasporedu snaga, postati opet samo jedan od udruženih Saveza, insistiralo na preuređenju Statuta na način koji njima odgovara da bi zadržali apsolutnu vlast. Tražili su da ŠS Kosovo i Metohija ima 5 delegata u Skupštini ŠS Srbije kao i tri ostala saveza. ŠS KiM ima samo jedan klub sa dvadesetak članova koji se takmiči u ligi CS! Praktično se svodi da ŠS CS dobije sa tim jednim klubom sa Kosova 50% delegata nove Skupštine ŠSS koje delegiraju udruženi Savezi, odnosno 10 od 20 delegata (ŠSB i ŠSV po 5).

Koliko je ovo nerealan zahtev, predlažem šahovskoj javnosti da nađe makar jedan Statut nekog nacionalnog sportskog saveza gde savez KiM ima neku sličnu proporciju u Skupštini nacionalnog saveza.

Takođe, u Statutu ŠSS kakav su delegati ŠS CS i delegati starog rukovodstva ŠSB usvojili na izmišljenoj Skupštini ŠS Srbije krajem decembra 2016. godine može se pročitati da su proširili Upravni odbor ŠSS na 15 članova (valjda da bi se još više šahovskih para trošilo na bespotrebne dnevnice i prazne priče). Verujem da šahovska javnost misli da je i 11, koliko sada broji UO mnogo, a tek 15… APR ovaj Statut naravno nije prihvatio.

I ni makac. Do današnjeg dana. Ili da ŠS Centralne Srbije pojačan jednim klubom sa KiM ima 10 delegata, a ŠSV i ŠSB po 5, ili NIKAKO.

3. činjenica - u takvoj situaciji, rukovodstva ŠSV i ŠSB su sazvali Skupštinu za usvajanje novog zapravo samo usklađenog starog Statuta ŠSS. ŠS Centralne Srbije je bio upoznat sa održavanjem Skupštine, ali su odbili da učestvuju. Time su (ne)odgovorno namenili - SMRT ŠAHOVSKOM SAVEZU SRBIJE! Jer - nema Statuta - nema finansiranja Saveza od strane države, nema postojanja Saveza.

Sadašnji čelnici ŠSS su pozvali u pomoć prijatelje, tj. dobronamerne šahiste širom CS, uglavnom amatere pojačane IM Sredojevićem i IO Sašom Jeftićem. Šta reći? Da li je ispravno? Nije?! Ali je korisno. Usvojen je isti stari Statut sa kojim se isto to tadašnje i sadašnje rukovodstvo ŠS Centralne Srbije slagalo dok mu je odgovaralo, samo usklađen sa Zakonom o sportu. ŠS Srbije je ''ostao živ''! Zahvaljujući toj činjenici organizovani su pojedinačni Šampionati u obe konkurencije, Kadetsko prvenstvo, Republičko pojedinačno i ekipno prvenstvo osnovnih škola Srbije, Kup Svetozara Gligorića, omladinski šampionati u obe konkurencije. Na sva takmičenja su se odazvali svi vodeći šahisti Srbije. Kup Svetozara Gligorića i omladinski šampionati nisu uopšte održani 2016. godine.

Zaključak – LJudi treba da sednu, da se dogovore – koliko za 5 dana, može se zakazati Skupština i ponovo promeniti Statut. Može – ako se i kada ljudi dogovore. Ne treba ići na sudove i tamo godinama gubiti energiju i novac.

A do tada – Savez ''živi'', organizuju se sva takmičenja po kalendaru, deca idu na Evropska i Svetska takmičenja, profesionalni šahisti takođe, primaju se stipendije… I čekaju da se ljudi dogovore.

4. činjenica - Umesto da rukovodstvo ŠS CS bude stid što nisu poslali delegate na Skupštinu i time hteli (ne)odgovorno da ukinu finansiranje ŠS Srbije, samim tim i njegovo postojanje, gle čuda, na sram mene kao šahiste, čak i neki moji prijatelji , članovi UO ŠS CS, glasali su za dugogodišnje suspenzije amaterima šahistima koji su pokazali ne samo da više vole šah i svet šaha već i odgovornost omogućivši svojim učešćem i glasanjem na Skupštini ŠS Srbije da ŠS Srbije ''živi''. I nazvali ih izdajnicima! Čega i koga? Ja ne poznajem mnoge od njih, ali sam sigurna da Dragan Paja Živković iz Niša, za koga znam koliko voli da igra šah, sa tugom ''gricka nokte'' kad dođe na cuger, a zbog problematične suspenzije ne može da igra.

NA KRAJU - NEKA RAZMIŠLJANJA I PREDLOZI:

Umesto da se rukovodstvo ŠSS 31.01-30.11.2016. uključujući i menadžere Kupa evropskih klubova, Gorana Uroševića i Dušana Radovanovića, zapitaju i šahovskoj javnosti objasne nespornu ogromnu finasijsku potrošnju za 10 meseci u 2016. godini i dugove koje su ostavili, oni i dalje hoće da diktiraju. Umesto da priznaju da se nisu pokazali sposobnim rukovodstvom, oni i dalje napadaju.

Gospodo, umesto da analizirate nesporne finansijske rezultate i potrošnju za samo 10 meseci svoje nekontrolisane vladavine i objasnite javnosti gde ste za istih tih 10 meseci potrošili, kako sam izračunala, oko 22.400.000 dinara, Vi visoko uzdignutih čela podmećete noge, odbijate poziv za saradnju, pravite se ispravnima, radujete se problemima što ne vidim samo ja već i šahisti širom Srbije, kao što je to uočio i o tome pričao velemajstor Branko Damljanović u nedavnom intervjuu listu ''Politika''.

Vi, koji rukovodite ŠS Centalne Srbije, a bili ste i na čelu ŠS Srbije u problematičnih 10 meseci 2016. godine, ste prvi koji ste za više decenija postojanja ŠS Srbije uspeli da ga zatvorite nateravši SVE zaposlene da odu u isto vreme (decembrar 2016. godine) na godišnji odmor, a posle ste im, kako se čulo, uzeli ključeve i niste dozvolili da dolaze na posao. U Savez Srbije, prvi put za više decenija ne dolazi ni jedan šahista.

Sadašnje rukovodstvo ŠS Srbije Vas ''mazi'' i ''tetoši''. Pruža Vam ruku, ''neguje'', pokušava da makar sa svoje strane ne ''pređe granice''. Ne ''udara'' Vas. Trpi sva podmetanja. Krije od javnosti razmere podmetanja koje im pravite i lošeg finansijskog stanja koje ste ostavili za sobom. Za razliku od Vas, oni ne dovode u pitanje Vaš legitimitet zato što niste držali redovnu Skupštinu ŠS CS duže od 3 godine.

Potpuno sam sigurna da ovim tekstom neće ni oni biti srećni. Da bi Vas što pre vratili nazad. Kao da ste sada uvređene nerazumne pubertetlije. Previše su naivni i to im baš zameram. Vi to koristite tako što ih još jače ''udarate''. Umesto da su Vas od početka suočili sa svim činjenicama vezanim za period Vašeg upravljanja ŠSS.

Ne žalim ih. To je njihova odluka. I neka trpe ako hoće tako. Nije prilično sada iznositi primedbe na njihov rad, jer imaju nikad više problema. Da li će uspeti na njima da stasaju, pokazaće vreme.

Mene ne zanima ko piše pisma. Zaposlenima, Vi, rukovodstvo ŠSS od 31.1-30.11.2016. godine i rukovodstvo ŠS CS, ne dozvoljavate da rade, a čak i da im dozvoljavate, oni nisu, pokazalo se, kvalifikovani za više poslova. Ne znaju engleski jezik da bi mogli da komuniciraju sa FIDE i ECU, ne služe se dovoljno kompjuterima, ne čitaju propise pa su zbog toga nastali problemi sa pravdanjem budžetskih sredstava. Šahovskoj javnosti je poznato da je pre par godina zbog lošeg pravdanja budžetskih sredstava, ŠSS vratio državi 1.600.000 dinara. Nadam se da je novo rukovodstvo uspelo da ''spasi'' ovih skoro 3 miliona dinara.

Ali, ako su tačni podaci koje je rukovodstvo ŠS Srbije iznelo u saopštenju, u neverici sam da je Savez finansijski još ''živ''. Sa samo 2.830.000 dinara ''povučenih para'' iz budžeta za 7 meseci, organizovana su sva takmičenja sa povećanim nagradnim fondom, isplaćene sve plate zaposlenima koji (ni)su radili i ne rade, isplaćeni svi dugovi od KEK trećim licima i ostalima, račun FIDE od 9.000 evra koji ste Vi zaboravili da platite...

Mene kao šahistu ne zanima ko drži Savez ''iznad vode'' ako se drži propisa i ograničenja.

I DA PODSETIM - ŠAHOVSKA JAVNOST JE JOŠ UVEK USKRAĆENA ZA ODGOVOR NA PITANJE UPUĆENO GORANU UROŠEVIĆU I DUŠANU RADOVANOVIĆU – GDE JE 20 KOMPLETA DGT TABLI? ŠTA TREBA DA PLATIMO FIDE KAD SE TABLE NE NALAZE U KANCELARIJI SAVEZA, A ZAPOSLENI NEMAJU POJMA GDE SU?

Moja namera ovim tekstom nije da blatim bilo koga nego da rekapitulacijom suštinski važnih činjenica (od kojih mnoge traže ozbiljnu analizu i odgovore) koje već drugu godinu RAZARAJU našu šahovsku organizaciju i ubijaju svaku konstruktivnost, podstaknem sve šahiste i šahovske radnike dobre volje da priđu jedni drugima - GENS UNA SUMUS.

Možda će me zbog ovog teksta neko optužiti da sam na ''ovoj sada rukovodećoj strani''. Da, ali samo srcem, jer su ljudi kojima je stalo do šaha i među njima ima meni dragih ljudi. Ali to ne znači da sam nekritična u odnosu na njih. Samo, šta sada da im kažem kada znam sa kakvim se problemima suočavaju?

To ne znači ni da sam protiv Vas, šahista i rukovodstva CS, jer i među Vama ima meni dragih ljudi i onda kad Vas srećem, pričamo o svemu drugom, izbegavajući mesecima da pomenemo temu o problemima šahovske organizacije.

Međutim, kao šahistkinja kojoj je stalo do naše organizacije, odvojila sam vreme da ''skupim'' činjenice koje sam ovde prezentovala neupućenom delu šahovske javnosti, jer sam izgubila svaku nadu da će uzdržavanje sadašnjeg rukovodstva ŠS Srbije od iznošenja ove pune tužne istine o problemima koji su im ostavljeni i koje im dodatno stvaraju neki ljudi iz ŠS CS i starog rukovodstva ŠSS, uz svu zluradost ponekih u javnosti – uroditi plodom i ponukati Vas na dogovor i povratak u šahovsku organizaciju Srbije.

Apelujem - hajde, svi oni koji pročitaju ovaj tekst, neka daju, ako imaju saznanja, primedbe na istinitost svih iznetih činjenica. Pričajmo o konkretnim ciframa. Hajde da sednemo (kao šahovska organizacija), da pretresemo probleme i činjenice i nađemo rešenja bez sudova.

Apelujem na naše istaknute šahovske novinare da takođe ispitaju navedene konkretne činjenice i pomognu u rešavanju problema angažovanim tekstovima.

Apelujem na Gorana Uroševića da sagleda realno sve iznete činjenice i sa svoje pozicije u FIDE pomogne uspostavljanju komunikacije sadašnjeg rukovodstva ŠSS i FIDE. Kod njega je ključ (ne) rešenja tog problema.

I najvažnije:

DELEGATI I FUNKCIONERI ŠS CS,

VRATITE SE U ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE I UKLJUČITE U REŠAVANJE PROBLEMA U ŠAHOVSKOJ ORGANIZACIJI. BEZ UKOPAVANJA NA SOPSTVENE POZICIJE, NA MOGUĆE I REALNE NAČINE. TRANSPARENTNO.

KRAJNJE JE VREME.