Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Rešenje problema postoji

Rešenje problema postoji

11.08.2017 / FM Dena, Branislav (2292)

Osvrnuo bih se na prethodne komentare i gde vidim rešenje problema.

Pojedini sebe u vašim komentarima nazivaju amaterima, iako primaju redovne plate kao zaposleni u nekom od brojnih šahovskih saveza (Bg, Vojvodine, Srbije, Centralne Srbije itd), te isti ti očekuju da neko drugi (šahovska javnost), a ne oni kao profesionalni sekretari imenuje one koji "mešetare u svoju ličnu korist za račun šahista" !? Isti ti plaćeni profesionalni sekretari šahovskog saveza se nadaju da će se ponovo probuditi "ljudi iz senke" tj. amateri, a koji će entuzijastički raditi u interesu svih šahista, ali i usput uredno puniti kase brojnih šahovskih saveza u Srbiji sa još brojnijom profesionalnom administracijom koju treba nahraniti i napojiti i obezbediti im platu.

Pitam se ko još može u ovakvoj ekonomskoj krizi da nešto radi iz entuzijazma i volonterski samo zbog ljubavi prema ovoj drevnoj igri ? Zar je vašnije da li je neki organizator turnira ostvario ličnu materijalnu dobit od organizacije nekog turnira ili je važnije kvalitet organizacije i visina nagrada na tom takmičenju koji su imali takmičari tj. šahisti? Besmisleno je tražiti da se neko ukloni iz šaha zauvek, ako je on imao odličnu organizaciju nekog turnira i visoke nagrade na njemu, zar ne ? Sem toga "izvlačenje lične materijalne koristi" je krivično delo koje mora da rešava policija i sudstvo, a ne da bude samo disciplinski sankcionisano odstranjenjem iz šahovske organizacije i to na zahtev nekakve "šahovske javnosti" !?

Rešenje postoji. A to je ukidanje svih šahovskih saveza u Srbiji i momentalno ukidanje plaćanja profesionalne administracije u njima, a ostaviti samo rejting administratora i možda još jednog sekretara koji bi svoju platu (nonorar) zaradili po svakom obračunatom rejting turniru ili od unosa partija u baze turnira, pa bi onda njih nekoliko zaista i bili motivisani da se takmičenja organizuju, a oni ostvare neki honorar za obračun rejtinga i administrativnih poslova, više. Dakle, turnire treba prepustiti privatnicima i apsolutno liberalnoj privatnoj inicijativi, a savezi moraju da budu amaterizovani, odnosno trebaju se svesti na dva tri čoveka koji bi to radili amaterski za neki honorar od svakog organizovanog turnira, kakva je inače praksa u pojedinim zapadnim zemaljama.