Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ženska repka skandal 2017

Ženska repka skandal 2017

17.08.2017 / FM Andrejić, Vladica (2236)

Браво селекторе, само бахато, ти си ипак важнији од играча!

Selektor ženske reprezentacije Srbije, Branko Damljanović, 15. avgusta odredio je konačan sastav za predstojeće evropsko prvenstvo. Na spisku su: Jovana Raport, Teodora Injac, Marina Gajčin, Jovana Erić i Mila Žarković. Zabrinjava to što u sastavu nije aktuelna šampionka Srbije, Adela Velikić, koja je standardna reprezentativka od 2014. godine. Preko našeg i vašeg Perpetuala, obratila nam se šampionka države.

Obraćanje javnosti, Adela Velikić, 17.08.2017

Obraćam se javnosti zbog nepravedne odluke koja nije povredila samo mene lično, već i degradirala instituciju šampiona države.

U nacionalni šahovski tim sam ušla 2014. godine kao najmlađa reprezentativka Republike Srbije, uz podršku selektora Branka Damljanovića čija je vizija bila da tim treba da se osveži mladim i perspektivnim igračicama. Na šansi koju mi je pružio sam mu neizmerno zahvalna jer je to imalo veliki značaj u mojoj daljoj šahovskoj karijeri. Politika podmlađivanja je nastavljena i narednih godina: u tim je uvek ulazila jedna perspektivna igračica, a ostale su postignutim rezultatima morale da zasluže poziv u nacionalni tim, pri čemu je šampionka imala zagarantovano mesto. U zvaničnom intervjuu za vreme "Pojedinačnog prvenstva Srbije za muškarce", krajem marta ove godine, odnosno neposredno pred početak "Pojedinačnog prvenstva Srbije za žene", selektor Branko Damljanović je razgovarao sa novinarom između ostalog i o kriterijumima za učešće u nacionalnom timu. U navedenom intervjuu nedvosmisleno govori o značaju osvajanja Šampionata Srbije kao i da taj turnir predstavlja osnovni kriterijum za biranje članova reprezentacije. Takođe navodi da šampion mora da ima određene benefite i mora da igra u reprezentaciji bez obzira na jačinu samog Šampionata i da će mu taj turnir razrešiti eventualne nedoumice u izboru članova nacionalnog tima.

Posle debitovanja, narednih godina svoje mesto u timu sam zaslužila napornim radom i rezultatima na nacionalnom i međunarodnom nivou. U tom periodu moj rejting je konstantno iznosio preko 2300 poena sa vrhuncem od 2402 na "live" rejtingu.

Imajući u vidu da sam ove godine osvojila titulu seniorskog prvaka Srbije očekivala sam poziv u reprezentaciju. Na moje veliko iznenađenje na sajtu Šahovskog saveza Srbije konačna lista nije sadržala moje ime.

Nisam mogla da shvatim po kom kriterijumu je sastavljen tim. Ove godine u tim ulaze tri debitantkinje (dve potpuno nove i jedna nova-stara), a mesta za šampiona države nema! Na osnovu ukupnih rezultata 4 od 5 igračica nikako ne mogu da budu ispred aktuelne šampionke države.

S obzirom da selektor nije našao za shodno da me kao aktuelnu šampionku pozove i obrazloži svoju odluku koja se suprotstavlja njegovom dugogodišnjem principu, pozvala sam ga i u razgovoru dobila neadekvatan i neargumentovan odgovor. Naime, osnovna stvar kojom se rukovodio je bio generalni utisak što se nikako ne sme smatrati kriterijumom.

Kada sam ga pitala šta se podrazumeva pod "generalnim utiskom" naveo je nedovoljan napredak protekle godine, nedovoljne rezultate pored Šampionata, da nisam iskoristila svoje šanse nastupajući za nacionalni tim i da je vreme da druge igračice dobiju svoju šansu. Kritiku da nisam ostvarila dovoljan napredak ne mogu u celosti da prihvatim imajući u vidu da sam pored Šampionata osvojila i titulu Evropskog univerzitetskog prvaka kao i da sam ove godine na open turniru "Srebrno jezero" imala rejting performans preko 2400.

Jednostavan uvid u rezultate mojih nastupa za reprezentaciju pokazuje da sam ostvarila solidan rezultatski plus i jako dobar rejting performans. Kao kritiku prihvatam oscilacije u igri i pad u rejtingu. Prethodni period mog života nosio je niz teških okolonosti i odluka a pri tome sam davala sve od sebe da moja šahovska karijera i nivo igre ne trpe.

Odluku da se uvedu nove igračice u tim podržavam ali ne na štetu aktuelnog šampiona države. Želim da naglasim da sam sa svim članicama tima trenutne reprezentacije igrala dosta partija i imam pozitivan skor sa tri a nerešen sa dve. Pri tome samo jedna od svih članica je uspevala da mi nanese poraz ali moj ukupuan plus sa njih pet je veoma osetan.

Sve navedeno, razlog je mog obraćanja javnosti od koje očekujem podršku ne koliko za sebe koliko za instituciju šampiona države.

S poštovanjem,

Adela Velikić

Branko Damljanović se poslednjih decenija kleo u šampionate, a nekoliko dana pred početak Ženskog šampionata Srbije 2017, eksplicitno je izjavio da državni prvak mora da igra za reprezentaciju i da on to poštuje. Šta je tačno rekao možete pogledati na video snimku, a za vas smo izvukli nekoliko relevantnih rečenica.

Intervju sa Brankom Damljanovićem, 26.03.2017

Branko Damljanović: ... E, sad je bilo tu problema, ovaj, sa šampionatima, zato što su šampionati bili malo slabiji pa smo imali neke prvake koji jednostavno nisu dovoljno uigrani da bi igrali za reprezentaciju. Onda, ovaj, a selektor Marjanović, kao i ja, poštuje državno prvenstvo i za nas obadvojicu državni prvak mora da igra.

Svetislav Savić: Taj kriterijum se poštuje, je l’ tako?

Branko Damljanović: Pa mislim da je to osnovno, vi morate da ustanovite neki sistem vrednosti. Ma kakav da je šampionat, ali to je prvenstvo zemlje i mora da se... mora da postoje neki benefiti od toga ako ste prvi. Sad, zašto neko ne igra, najbolji nisu zainteresovani, to je sad stvar i organizacije i ličnih ambicija...

Čovek se drži za reč, a vo za rogove. Mogao bih da pišem i o kriterijumima, upoređujem kandidatkinje, ali koliko vidim naš selektor i nema kriterijume, jer jedini nagoveštaj istih je bio da šampionka mora da igra, al gle čuda to sad nije na stolu. Raznorazne statističke tabele na zadatu temu možete pogledati na Perpetual Selektoru, sa napomenom da matrice za račun nisu menjane godinama, a da se tabele same ažuriraju na osnovu aktuelnih podataka.

Prilično mi je muka od ovakvih bahatih selektora koji smatraju da su bitniji od samih takmičara i da mogu da biraju po principu eci peci pec. Zašto da takmičari koji su ogromno vreme uložili u svoje karijere ne znaju koje stvari su selektoru važne i kako to slektor meri i seče? Prošla su vremena kada ćemo jednom čoveku verovati na reč bez ikakvih obrazloženja...

U svakom slučaju, Branko Damljanović je pokazao da je licemer i jasno je da njegova reč više nema nikakav kredibilitet. Zbog toga ga javno pozivam da odmah podnese neopozivu ostavku na mesto ženskog selektora. Kako ne verujem da će pravda nadvladati lični interes, pozivam Upravni odbor ŠSS da dotičnog razreši dužnosti čim pre.