Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Selektorske priče komentar

Selektorske priče komentar

27.08.2017 / FM Andrejić, Vladica (2236)

Милан Божић је пре неколико дана коментарисао ситуацију у вези селектора, а како се не слажем са текстом морао сам и ја да напишем коју...

17.08.2017 / FM Andrejić, Vladica (2236) : Ženska repka skandal 2017
20.08.2017 /   Večiti šah info : Saopštenje klubova Beograd i Jelica PEP
24.08.2017 / FM Andrejić, Vladica (2236) : Selektorske priče

Milan Božić, 24.08.2017

Lepo, nema šta

Dobri moji šahisti (ja to nisam, samo igram šah ponekad), poslednjih nekoliko komentara ovde kod maestra šahovske informacije probudili su u meni želju davnašnju da se ponašam kao da sam normalan.

U vremenu kada se naš šah raspada i svi se pravimo kao da smo ludi , jedva čekajući neki motiv za lično satanizovanje svake dobre namere pojedinaca da nešto učine u spasenju onoga što mi zovemo privilegovanom profesijom, dozvoljavamo sebi luksuz da zluradim komentarima pomognemo da nam propadanje ide tečno.

Licemerno je komentarisati izbor Branka Damljanovića za selektora, u stilu nema jasne kriterijume za izbor kandidata ili rekao je ovako a uradio nešto drugo. Voleo bih da mi objasne šta drugo ti treba za selektora već da imaš ogromno šahovsko znanje, iskustvo (ne na cugerima u selu Ba kod LJiga) sa najvećih takmičenja u svetu i pre svega dobru nameru da uradiš najbolje za svoju selekciju. Branko Damljanović je odavno sebi odredio mesto u istoriji šaha i najmanje mi imamo prava da cenimo njegove, isključivo šahovske odluke kao selektora. Ovoga puta je on smatrao da je ovaj izbor najbolji u ovom trenutku i nemam nikakve dileme u njegov izbor. Uostalom, ovim komentarima zadnjih dana, mi, sem reči kritike nemamo nikakav materijalni dokaz da on greši.

Ono što me brine više od "zaštite" neizabrane šahistkinje je neprofesionalno komentarisanje. Da li se tokom pisanja kritičkih komentara iko zapitao kako to utiče na ostale članice naše selekcije koje pred značajno takmičenje treba da razmišljaju zašto su one tu a neka druga nije. Koliko komentari utiču na raspoloženje u ekipi, koliko vremena će izabrane devojke provesti u diskusijama oko svega a time umanjiti i energiju potrebnu za pripreme. Ima tu još detalja koje nisam nabrojao a proizvod su ovakvog odnosa i prema reprezentaciji i prema selektoru.

Sve ovo nam najmanje treba, ajde da vidimo šta mi kao šahisti možemo uraditi za sebe i šah kod nas a nismo , povucimo ručnu u pucanju salvi napada čak i na one poput Branka, kome svi (zbog njegovog odnosa prema šahu) možemo samo da prokometarišemo : SVAKA ČAST LEGENDO, SAMO NAPRED UZ TEBE SMO

Svim mojim kolegama šahistima se izvinjavam što sam pokušao da budem normalan, brzo se vraćam na svoje mesto budale.

Milan Božić, intermajstor

Jako zanimljivo štivo, ali prvo bih zamolio uvaženog Božića da otvori vokabular i potraži reč licemerje jer mi se čini da je koristi, a da najbolje ne razume njeno značenje. To što je Branko Damljanović odavno sebi odredio mesto u istoriji šaha kao igrač uopšte nije sporno. Međutim, kao što se sam Branko u vezi Adelinog napuštanja turnira u Paraćinu pita: "Kakav je to primer aktuelne prvakinje?", tako se i ja pitam: "Kakav je ovo primer selektora reprezentacije Srbije?" Ponašanje na nivou uzgajivača na nekoj farmi, gde nikome sa strane niti samim životinjkama ne mora da se pravda zašto je neka od njih poslata pod mač (bato), nije baš reprezentativno. A kada dođe do pravdanja, onda se naslušamo laži jer će tako sama odluka među slabije informisanim ljudima izgledati pristojnije.

Što se Božićeve zabrinutosti tiče kako će ovo komentarisanje uticati na ostale članice naše selekcije, mislim da je ona neosnovana. Da li će Perpetual objavljivati neke članke na ovu temu ili neće prilično je minorno u odnosu na realnu situaciju sa kojom se svakako suočavaju. One zasigurno same znaju da se jedno mesto u repki, predviđeno za šampionku države, širom otvorilo zbog nekih nešahovskih razloga koje selektor ne žele da podeli sa nama. Takođe znaju da su se druga mesta otvorila zato što Nataša Bojković, Marija Rakić i Anđelija Stojanović ne žele (zapravo nisam siguran ni da ih je selektor pitao) da igraju...