Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In Memoriam Dragan Rodić (1949-2017)

In Memoriam Dragan Rodić (1949-2017)

03.09.2017 /   Daković, Marko

IN MEMORIAM Dragan Rodić (1949-2017).

Sa dubokim žaljenjem primio sam vest o smrti FIDE majstora Dragana Rodića. Koliko juče, sretali smo se na šahovskim turnirima i, mada sam znao da je ozbiljno narušenog zdravlja, vest da ga više nema došla je iznenada i mnogo me je pogodila.

Dragan Rodić je bio rođen 26. juna 1949. godine u Bukovači kod Bosanskog Petrovca. U toku svoje bogate šahovske karijere nastupao je za mnogo klubova kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji. Spomenimo samo neke od njegovih klubova: „Šahmatik“, „Grocka“, Omladinac“ - Banovci, „Petar Trifunović“, „Dunavski venac“, „Borča“... Gde god je igrao ostavio je traga, ne samo po šahovskom umeću, nego i kao čovek, dobrodušan, skroman i omiljen.

Kao igrač, Rodić se odlikovao pozicionim stilom, bio je vrstan strateg. Posebno je voleo da igra na brzopoteznim turnirima. Valja spomenuti i njegovo učešće na pozivnom šampionatu SR Jugoslavije u Kladovu, koje je početkom devedesetih godina održano po švajcarskom sistemu.

Pored toga što je bio majstor u šahu, gospodin Rodić odlikovao se i kulinarskim umećem. Bio je dobar kuvar, dugogodišnji upravnik vojnih restorana. Radio je u ugostiteljstvu, a svaki slobodan čas posvećivao voljenoj igri na 64 polja, u kojoj se osećao kao riba u vodi.

Dragan Rodić preminuo je u subotu 2. septembra 2017. godine, od komplikacija izazvanih upalom pluća. Iza sebe je ostavio suprugu Svetlanu, ćerke Milku i Desanku.

Datum i mesto sahrane gospodina Rodića biće naknadno saopšteni. Neka mu je večita slava i hvala za sve što je pružio šahu, a mi koji smo ga poznavali ponosni smo što smo ga imali za prijatelja.