Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Lekcija za mlade

Lekcija za mlade

16.09.2017 / IM Ratković, Milovan (2398)

Браћа Милован и Милоје Ратковић су уредно доставили текст за објаву...

U pretposlednjem kolu ekipnog prvenstva Srbije, igrali su ekipe "Crvene Zvezde" i "Naftagasa" Elemir. Elemiru je bila potrebna pobeda da bi sa sigurnošću ostao u ligi, a Zvezda je samo branila čast, s obzirom da nije imala teoretske šanse da ostane u ligi. Zvezda je uložila izuzetne napore da bi pobedila, i upravo se to i desilo. Pošteno!

Ali, u poslednjem kolu ta ista ekipa je igrala sa Valjevom, kome je bila potrebna pobeda da bi ostao u ligi, uz očekivani poraz ili nerešen ishod Elemira protiv mnogo jače ekipe "Jugović" iz Kaća. Naravno, Elemir je izgubio sa 6:0 ne samo zbog razlike u kvalitetu. U toku partija, više su obraćali pažnju na herojsku borbu za čast i čist obraz šahovskog giganta Crvene Zvezde. Dva poraza, zbog kojih je Zvezda izgubila postigli su Stefan Đurić i Saša Veličković. Verovatno su se umorili prethodnog dana dajući maksimum da pobede. I ostvarili su to, jedini u ekipi.

I na kraju, u prevelikoj želji da naprave reprizu, Stefan Đurić je u meču s Valjevom, "prevideo" damu, ​

a nedugo zatim i Saša Veličković je "prevideo" topa.

Time je stavljena tačka na epilog statusa u Prvoj ligi. Mladoj ekipi Elemira su na kratko potkresana krila, ali oni će se posle svega uz još veći motiv, već sledeće sezone vratiti u elitno društvo. Ali, pošteno. I nikada nećemo zaboraviti te ljude, Mi, a možda i Vi, koji ćete ovo pročitati.

Braća Ratković