Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Fuenhirola 2017 - dan 2

Fuenhirola 2017 - dan 2

23.09.2017 /   Baralić, Nebojša (2235)

UNIVERZITETSKO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU

Fuenhirola (Španija), 20-24. septembar 2017.

Drugi takmičarski dan (22. septembar 2017.)

ŽENSKOJ EKIPI SREBRO. MUŠKARCI U VOĐSTVU.

Uspešno je završen drugi takmičarski dan na univerzitetskom prvenstvu Evrope u Fuenhiroli za obe naše ekipe. Ženska ekipa Univerziteta u Beogradu, u sastavu Adela Velikić i Jovana Erić osvojila je drugo mesto i srebrnu medalju, a muškarci su zadržali vodeću poziciju koju su imali i sinoć.Dan je počeo sa dva poraza. Obe ekipe su u prvim današnjim mečevima poražene od prvih favorita, ekipa Univerziteta Ural iz Rusije, identičnim rezultatom 1,5:0,5. Kod devojaka Jovana Erić je pretrpela poraz u veoma uzbudljivoj partiji od Ane Stražkine, dok je Adela Velikić remizirala sa pešakom više protiv Darie Vojt. Dugo je pokušavala je Adela da remi završnicu sa pešakom više nekako dobije i tako izjednači rezultat u meču ali više od remija u partiji se nije moglo. Dva ruska velemajstora su odigrala miran i siguran meč protiv naših igrača. Marko Nenezić je u središnjici odigrao malo neprecizno što je Pavel Ponkratov iskoristio, preuzeo inicijativu i sigurno doveo partiju do kraja. Na tabli pored, u duelu Vlade Lukovića i Igora Lusija viđena je rovovska borba od samog početka. Očigledno da se u ovoj partiji više od remija nije moglo ostvariti i tako su obe naše ekipe pretrpele minilane poraze.Na sreću, uvodni porazi nisu ostavili traga na našim igračima koji su u preostala dva kola bili na visini zadatka. Devojke su pobedile odličnu ekipu iz Mađarske 2:0 i u odlučujućem meču bile bolje od Poljske, takođe maksimalnim rezultatom.

Nenezić i Luković su igrali u stilu „dvocevke“, kako sami kažu. Pucaju istovremno iz obe cevi. Pobedili su Univerzitet iz Poznanja (Poljska) 2:0, a odmah zatim i veoma nezgodnu ekipu Otvorenog Univerziteta iz Izraela 1,5:0,5. Tako je na najbolji način ikorišćen kiks Rusije koja je u petom kolu odigrala nerešeno protiv, već pomenutih Izraelaca.


Pojedinačno, Marko Nenezić je na prvoj tabli osvojio pet poena iz šest partija, Vladimir Luković 4,5, dok kod studentkinja Adela Velikić 3,5 poena iz 5 partija i Jovana Erić 4 poena iz isto toliko partija. Verovatno su obe naše šahistkinje osvojile i pojedinačne medalje za rezultate na svojim tablama. Očekujemo da organizator objavi zvanične rezultate pa ćemo tek onda znati kakvog su sjaja.

Sutra, u sedmom kolu Univerzitet u Beogradu igra protiv prve ekipe Univerziteta Oksford. Bolji motiv ne postoji za dokazivanje. Partije počinju u 15:30 i sutra će se odigrati sve preostale partije. Studentkinje imaju dan odmora.

Zvaničan sajt Prvenstva je: http://chess2017.eusa.eu

Parovi, rezultati, statistika za ubrzane turnire mogu se pratiti na sledećim linkovima:
studenti: http://chess-results.com/tnr301800.aspx?lan=1&art=63&turdet=YES&wi=984
studentikinje: http://chess-results.com/tnr301801.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&wi=984

Postoji i prenos 8 partija (4 meča) uživo koje se mogu gledati na sledećoj adresi:
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-university-team-championship-2017-rapid/3/1/1

Nebojša Baralić