Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kako sam proveo nepune dve nedelje u Montevideu

Kako sam proveo nepune dve nedelje u Montevideu

28.09.2017 /   Savić, Mihailo S (2168)

Утиске на чланак са сајта ШСС (који можете прочитати на крају текста) изнео је омладинац Михаило Савић

"Propuštena prilika za bolji plasman u Montevideu" ili "Iskorišćena prilika za pljuvanje svojih omladinaca"!

Draga gospodo iz Šahovskog Saveza Srbije ili ko god da je napisao poslednji članak na stranici, po mom mišljenju, a najverovatnije i svačijem (u većini slučajeva kod normalnih obrazovanih ljudi) nemate prava na to da tako nešto pišete, ili da pišete svaki detalj koji vam se nije svideo i koji ste našli kao statistiku na sajtu "Chess Results".

Nastup nam je bio solidan, kao što ste i nagovestili u članku, ali isto tako ste i nagovestili previše nepotrebnih stvari koje se vas ne tiču, a i ne trebaju da vas se tiču. Tokom ovog dugačkog "romana" ili članka, koji ste objavili, niste uputili nijednu pohvalu. Ali, vi ste neobrazovani i nezahvalni ljudi, što biste vi nas hvalili kad ste Srbi i možete da pljujete svakoga ukoliko vam se nešto ne sviđa. Što vi ne biste napisali da je prema statistikama izgubljeno 250 rejting poena od strane vaših omladinaca tačnije Ivić -47, Budisavljević -104 i Savić -40 rejting poena (kao što ste i napisali). Ako već želite neke rezultate, pošto vas samo to zanima u celom životu, mogli biste nešto i da uradite po pitanju srpskog šaha.

Put u Montevideo je do sada, a imajući u vidu koliko sam do sada putovao sa vama, NAJGORE ORGANIZOVAN PUT IKADA. Stigli smo u hotel 16. uveče, dok je prvo kolo počinjalo u 3 popodne sutradan, a otišli smo iz hotela u 2 popodne 26. i nismo mogli čak ni da stignemo na zatvaranje, iako su nam obe devojke uzele po medalju (jer medalje nisu samo za prva 3 mesta, već za prvih 10 za vašu informaciju). Isto tako ste se baš puno otvorili, jer ste nam platili čak kotizaciju za turnir. Selektor nam je bio Josip Dekić, kao što i sami znate, ali on iskreno nije postojao za nas. Bio je posvećen samo Marini Gajčin i po malo meni koji sam bio sa njim u sobi, jer smo ipak bili cimeri. Ali ne samo to što nije postojao za nas u šahu, nego isto tako nije postojao za nas ni kao takozvani vođa puta, što je trebao biti, jer ne zna engleski jezik, koji je jedini potreban da bi vodio nekog ako se putuje u Urugvaj. On se i kao odrastao čovek oslanjao na mene, šta god da je u pitanju sa planom grada ili aerodromima, jer smo se izgubili veoma gadno u više navrata. Hajde to što smo se izgubili u gradu, jer smo omašili smer autobusa kojim smo trebali da idemo, nego i to što smo zamalo omašili let za Beograd iz Frankfurta na koji smo čekali 7 sati, jer isti taj selektor nije mario za okolinu i nije mu ni u jednom trenutku palo na pamet da smo gejt možda omašili, iako pola sata pre leta nije bilo ni aviona, niti ijednog čoveka na istom tom gejtu. Sva sreća pa sam ja kao "vođa puta" skapirao i tako smo uspeli da stignemo u Beograd, gde nas je čekalo baš dosta ljudi iz ŠSS koliko sam video (naše mame i tate)!

Kao što ste rekli, nisam ni razočarao ni oduševio uspehom na takmičenju na koje sam išao kao DRUGOPLASIRANI sa državnog - da ne zaboravim da spomenem (to što je na državnom Buholc odlučio prvo mesto nema veze). Statistike kažu da sam u Montevideu bio 34. nosilac, a na kraju sam bio 38. (opet statistike koje su najbitnije u svakom segmentu).

Mihailo Savić

Sajt ŠS Srbije, 26.09.2017

PROPUŠTENA PRILIKA ZA BOLJI PLASMAN U MONTEVIDEU

Na prvi pogled, plasman predstavnika Srbije na upravo završenom Prvenstvu sveta za mlade (u kategorijama do 14, 16 i 18 godina) u Montevideu mogao bi se nazvati solidnim. Međutim, činjenica da je svih pet takmičara izgubilo ozbiljan broj rejting poena (ukupno oko 250 poena) ipak nas upućuje na oprez i dublju analizu.

Moguće da bi ovi redovi bili sasvim drugačiji, da nisu ostvareni izuzetni rezultati u Poljskoj i Rumuniji, pa smo pre polaska u Montevideo očekivali uspeh, možda i medalju. I početni rang naših šahista na startnim listama ukazivao je da je uspeh moguć. Ipak, izgleda da je dug turnir (11 kola) sa dva "dupla kola", uz veliki broj jakih protivnika, predstavljao nepremostiv problem za naše šahiste i da se ponovila "brazilska" priča.

Potpuno drugačija situacija bila je posle 9. kola. Dve naše takmičarke - Marina Gajčin (do 16 godina) i Teodora Injac (do 18 godina) bile su u poziciji da se bore za medalje. Međutim, 10. kolo je bilo fatalno. Isuviše lako izgubljene partije odnele su svaku nadu. Konačan plasman ipak je mogao biti znatno bolji. Obe su pobedama u poslednjem kolu mogle doći na deobu trćeg mesta (ali ne i do medalje).

Gajčinova je prihvatila ponudu remija u trenutku kada je to svakako bio maksimum u poziciji, dok je Injac pretrpela i drugi uzastopni poraz. Na kraju, Gajčin je zauzela 9. mesto, a Injac 10.

Očekivali smo znatno više od Luke Budisavljevića (do 14 godina) i Velimira Ivića (do 16 godina). Obojica su osvojili po 6,5 poena, ali je većina poena osvojena kada je šansa za visok plasman izgubljena. Budisavljević je osvojio 25. mesto (uz minus od čak 104 rejting poena), a Ivić 19. mesto (uz gibitak 47 poena rejtinga).

Mihailo Savić je na takmičenje otputovao kao drugoplasirani na prvenstvu Srbije, umesto šampiona Janka Radovića. Ostvario je plasman (38. mesto) u skladu sa početnim rejtingom. Gubio je partije od jačih igrača, dobijao ili remizirao sa slabijima, pa otkud i minus od 40 rejting poena. Nije razočarao, ali ni oduševio.

Ovaj tekst bi imao više pozitivnih nota, da je ishod 10 (pretposlednjeg) kola bio pozitivan za Marinu Gajčin i Teodoru Injac. Ovako, ostaje da čekamo neku novu priliku za juniorske medalje.