Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam Sava Panković

In memoriam Sava Panković

22.10.2017

Новинар РТ Војводине Велимир Петрушић је написао текст...

Dugogodišnji šahovski trener, poznati lingvista i nastavnik ruskog jezika i književnosti, Sava Panković preminuo je posle kraće i teške bolesti u 91-oj godini života. Više od pola veka držao je redovnu školu šaha u rodnim Novim Karlovcima - Sasama i Inđiji i kao pouzdani igrač nastupao za legendarni tim S.K. "Železničar" iz Inđije. Pod vođstvom cuvenog jugoslovenskog šahovskog radnika Stojana Divića, Sava Panković je sa Mirsadom LJucom, Jovanom Zrnićem, Savom Živkovićem i drugovima proputovao uzduž i popreko šahovske meridijane i paralele duž čitave Evrope, pronoseći slavu Srpskog i Jugoslovenskog šaha kao tadašnje velesile drevne igre.

Iz njegove škole šaha izrastao je i donedavno svetski prvak šahista sa oštećenim sluhom Vladimir Klasan, kao i čitava plejada poznatih majstorskih kandidata: Nikolić Stevan, Aleksandar Kenig, Milan Božic i drugi. Nesebično prenoseći tajne šaha, Sava je kao intelektualac i pedagog prvog reda deci usađivao ne samo ljubav prema magičnim crno-belim poljima, već i spoznaju da su poštovanje protivnika, borbenost, istina i logičko razmišljanje sastavni deo sportskog duha i razvoja mladih ljudi.

Sava Panković će ostati upamćen kao jedan od najvećih i najpristojnijih intelektualaca modernog doba u Inđiji i široj okolini. Kao primeran porodičan čovek i vrhunski lingvista, koristio je svaki slobodan trenutak za druženje sa šahovskom tablom. Uz blagonaklonost Boginje Kaise, verujem da sa svojim drugovima u večnosti ponovo naizmenično povlači "po jedan beli dan i po jednu belu noć", ali im časovnik više ne otkucava vreme.

Velimir Petrušić, novinar Radio televizije Vojvodine