Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šta to krije Šahovski savez Crne gore?

Šta to krije Šahovski savez Crne gore?

15.11.2017 /   Prijović, Miodrag (2098)

Миодраг Пријовић је написао коментар за Перпетуал...

ŠT​A TO KRIJE​ ŠAHOVSKI SAVEZ CRNE GORE?

Šahovski savez Crne Gore ubrzano i sigurno vodi crnogorski šah ka samom dnu. Na tom putu šah je "uspješno" izbačen iz crnogorskih škola kao izborni predmet, najveći crnogorski talenat u poslednjih par decenija Tijana Blagojević "pažljivo" je usmjerena ka odlasku iz federacije, da bi ženska reprezentacija uvjerljivim osvajanjem poslednjeg mjesta na nedavno završenom Ekipnom prvenstvu Evrope, uz katastrofalan plasman muškog tima (32. mjesto od 40 ekipa), svakako cementirali najgoru godinu od kada je prije 68 godina osnovan Šahovski savez Crne Gore (1949.).

Ono što je najtužnije je što Savez nema ni glavu ni kormilara. Predsjednik ŠSCG Radojica Grba nevještim objašnjenjima u stilu netalnetovanog političara kao da kaže "nije bitno što propadamo, bitno je da se to što kasnije sazna". Uvjereni smo da članovi Upravnog odbora ŠSCG i ne znaju pravo stanje u Savezu, ali to ne umanjuje svaku vrstu njihove odgovornosti.

Međutim, razlog našeg obraćanja šahovskoj i sportskoj javnosti nijesu ovi silni promašaji, već ozbiljne sumnje u poslovanje Saveza. Naime, juna ove godine Šahovski savez je bio domaćin dva dječja takmičenja iz kalendara Evropske šahovske unije. Na tim takmičenjima ostvaren je promet od preko 300.000 Evra, a evo i pet mjeseci poslije tog događaja nema finansijskog izvjetaja sa pomenutih takmičenja. OŠK "Mladost" nije jedini klub koji je zatražio te izvještaje na kulturan način, ali do danas stizali su nevješti odgovori predsenika Grbe.

Naravno, nama je potpuno jasno zašto su izvještaji usvojeni na sjednici Upravnog odbora u septembru, a onda brže-bolje proglašeni nepotpunima. Postoje indicije da su u poslovanju tokom prvenstva napravljene radnje koje ozbiljno naginju ka krivičnim djelima. Na žalost, članovima Organizaionog odbora u tome su pomagali i neki klupski aktivisti koji sada "aktivno" učestvuju u odlaganju i prikrivanju informacija.

Na njihovu žalost, novac ima tragove i oni su jasni i dostupni. Kako bi se oglasili sa ozbiljnim optužbama, čekamo izvještaj koga nema. Nije tajna da je Šahovski savez Crne Gore odavno privatno vlasništvo tri porodice, koje kroz finansijske benefite, pozicije i putovanja ostvaruju ličnu korist na bezobziran način. Čini se da je i dobar dio prihoda sa Školskog prvenstva Evrope završio upravo u "bermudskom trouglu" između tih porodica. Zašto predsjednik Grba služi kao paravan za ove rabote? Moguća su dva odgovora - ili je saučesnik, ili je neodgovoran.

Sada je valjda jasno, zašto su upravo tri porodice, uz pomoć četvrte (u međuvremenu iščezle iz Saveza) organizovali aferu "Budva 2013" sa svojim "prijateljima" iz FIDE i ECU. Budva 2017. bila je mjesto besplatnog okupljanja svih mogućih likova iz palete "uglednih funkcionera", koji su tako naplaćivali "doprinos Šahovskom savezu Crne Gore". Neko sa suprugom, neko bez...neko s honorarom, neko sa provizijom...

​OŠK "Mladost" obratiće​ ​ se ovim povodom Ministarstvu omladine i sporta, jer je ono izdalo saglasnost za organizaciju ovog takmičenja, pa smo uvjereni da je dužno da reaguje po Zakonu o sportu. Takođe, uputićemo ŠSCG pismo i zatražiti vandrednu Skupštinu sa samo jednom tačkom Dnevnog reda: razrešenjem predsjednika i Upravnog odbora.

Predsjednik i "vlasnici" Šahovskog saveza Crne Gore imaju lak izbor - da predaju izvještaj i odmah odu. Ukoliko to ne učine, broj "organizovanih" učesnika u ovoj raboti i sporna suma ukazuju na to da će se njima baviti "specijalni" državni organ.

Obraćanje javnosti pišemo u trenucima u kojima je OŠK "Mladost", sama i bez ičije pomoći, po četvrti put uzastopno osvojila prvo mjesto u Pionirskoj ligi Crne Gore. Uvjereni smo da djeca iz našeg kluba, djeca iz ostalih klubova i svi crnogorski šahisti zaslužuju poštenije i sposobnije rukovodstvo. Za to ćemo se biriti i izboriti - bez obzira da li ćemo imati saradnju i pomoć ostalih klubova u Crnoj Gori.

​OŠK "Mladost" Nikšić,
Sportski direktor
Miodrag Prijović, FIDE instruktor​