Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Saopštenje ŠS Beograda povodom odluke APR

Saopštenje ŠS Beograda povodom odluke APR

11.12.2017

ШСБ ОБАВЕШТАВА СВОЈЕ ЧЛАНОВЕ И ШАХОВСКУ ЈАВНОСТ О ТРЕНУТНОЈ СИТУАЦИЈИ У ШСБ НАКОН ОДБИЈАЊА АПР-а ДА ИЗВШИ УПИС ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ СТАЛНОГ СПОРТСКОГ АРБИТРАЖНОГ СУДА!

AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE ODBILA DA IZVRŠI UPIS NA OSNOVUODLUKE ARBITRAŽE!!!

 • dana 29. septembra 2017. ŠSB je preko svog punomoćnika primio prvobitnu presudu Stalnog arbitražnog suda pri Sportskom savezu Srbije, donetu u arbitražnom postupku koji se više od godinu dana vodio po tužbi devet šahovskih klubova, članova ŠSB;
 • dana 5. oktobra 2017. tužioci su tražili od Arbitražnog suda da izvrši „tehničke ispravke“ presude, čime su sami usporili postupak izvršenja;
 • dana 23. novembra 2017. presuda je nakon izvršenih ispravki uručena punomoćniku ŠSB;
 • dana 30. novembra 2017. Kancelarija ŠSB je, samo sedam dana po prijemu konačne presude, podnela Agenciji za privredne registre presudu Arbitražnog suda kao i ostalu urednu prateću dokumentaciju kako bi se sprovela odluka Arbitražnog suda, izbrisao Ivan Marinković kao predsednik i zastupnik ŠSB u APR, a na njegovo mesto upisao Miodrag Rakić;
 • dana 5. decembra 2017. Agencija za privredne registre je ODBACILA navedeni zahtev zbog toga što se zasniva na presudi koju je prema pravnom tumačenju nadležnog registratora doneo NENADLEŽNI ORGAN!

APR, prema Zakonu o sportu jedini državni organ ovlašćen za upis i registraciju promene podataka o sportskim udruženjima, zauzeo je sledeći pravni stav:

 • Stalni arbitražni sud pri Sportskom savezu Srbije nije nadležan da odlučuje o konkretnoj tužbi devet klubova protiv ŠSB;
 • Presuda je samim tim nezakonita jer ju je doneo nenadležni organ;
 • Za poništaj odluka Skupštine ŠSB isključivo je nadležan redovni osnovni ili viši sud;
 • APR, pridržavajući se strogo zakona, postupa isključivo na osnovu pravosnažne odluke redovnog suda ili odluke nadležnog organa sportskog udruženja - Skupštine ŠSB.

Šta je posledica ovakve Odluke APR-a?

 • Ivan Marinković ostaje upisan u APR kao predsednik i zastupnik ŠSB;
 • Predstavljanje Miodraga Rakića u javnosti kao predsednika ŠSB je u suprotnosti sa odlukom APR–a kao nadležnog državnog organa;
 • ŠSB posebno skreće pažnju svojim članovima da nikakav UO na čijem čelu stoji Miodrag Rakić ne postoji i da samim tim ne može da donosi bilo kakve odluke! (pomenuti UO je prestao formalno da postoji još 31. januara 2016. godine podnošenjem usmenih ostavki tadašnja četiri člana tog UO na Skupštini ŠSB)

Zakonito izabrano rukovodstvo ŠSB je od samog početka ukazivalo da Arbitraža, pored očigledne pristrasnosti u korist tužilaca, ni formalno nije nadležna da odlučuje po ovoj tužbi i zato je avgusta meseca 2017. doneta odluka o izlasku iz arbitražnog postupka. Istovremeno je podneta prijava Sportskom savezu Srbije protiv predsednika Arbitražnog suda koji se povrh svega navedenog još nalazio i u sukobu interesa (predsednik Arbitražnog suda se, nakon prijave ŠSB, dana 23. avgusta 2017. naprasno sam izuzeo iz daljeg toka arbitražnog postupka!).

Kako dalje?

Šteta Savezu je već učinjena, pre svega narušavanjem njegovog ionako okrnjenog ugleda u javnosti, proizvođenjem afera tamo gde ih realno nema – po principu „što gore – to bolje!“

Ostaje pitanje kako sprečiti preteću materijalnu štetu u vidu enormnih isfabrikovanih troškova arbitražnog postupka u iznosu većem od 600.000 dinara.

Ovi troškovi su, ako se ima u vidu odluka i navedeno pravno stanovište APR-a, posledica protivzakonite odluke nenadležnog organa. Zaključak je da se ŠSB na ovaj način finansijski kažnjava zato što je Skupština ŠSB prvo u januaru 2016. smenila Miodraga Rakića, a potom u julu iste godine sa 41 glasom za, od prisutnih 64 delegata, izabrala Ivana Marinkovića za predsednika ŠSB!

Zakonito izabrano rukovodstvo ŠSB pažljivo analizira novonastalu situaciju i obavestiće članove ŠSB o koracima koji će biti preduzeti u cilju zaštite funkcionisanja Saveza kao i u cilju povratka legitimnosti organa Saveza, narušene odlukom Arbitražnog suda.

Šahovski savez Beograda
Beograd, 8. decembar 2017.