Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahovski udžbenik „Paralele 2” Bore Ivkova

Šahovski udžbenik „Paralele 2” Bore Ivkova

19.12.2017

Изашла је нова књига Боре Ивкова...

18.06.2017 /   Večiti šah info : Šahovski udžbenik Bore Ivkova

Šahovski udžbenik „Paralele 2” Bore Ivkova

Iz štampe je izašao šahovski udžbenik „Paralele 2 ” autora velemajstora Bore Ivkova. Zanimljiva i osobena knjiga jednog od naših najuspešnijih šahista svih vremena, svojevremeno omladinskog prvaka sveta koji vredno stvara i u svojoj 85. godini.

Ovo izdanje, sastavljeno iz pet poglavlja (Velike zablude, Falsifikati, Paralele, „Šahovska biografija”, u Slici i reči) sa obiljem interesantnih pozicija iz bogatog Borinog iskustva i drugih važnih mečeva, namenjeno je šahistima svih kategorija. Korisno i za ljubitelje drevne igre bez odličja, ali i nosioce šahovskih titula, veoma praktično za one koji bi drugima da prenesu znanje.

„Rodio sam se prerano da bih se uključio u igre sa Kramnikom, Anandom, Topalovom, Karlsenom i mnogim drugim zvezdama današnjice. Rodio sam se prekasno da bih se sećao partija sa Laskerom, Kapablankom, Aljehinom, Eveom... Rodio sam se u pravom trenutku da se „uhvatim u kolo” sa fenomenalnom i neponovljivom plejadom sovjetskih šahista: Botvinik, Keres, Smislov, Boleslavski, Bronštajn, Kotov, Averbah, Tajmanov, Korčnoj, Geler, Spaski, Bondarevski, Talj, Petrosijan, Štajn, Polugajevski, pa Karpov, Kasparov.

Rodio sam se u vreme nezaboravnih šahista „ostatka sveta”: Reševski, Najdorf, Sabo, Pahman, Unciker, Larsen, Olafson, Ulman, Pano, Barca, Benkö, Portiš, Hort... Pa Jugosloveni: Pirc, Trifunović, Gligorić, Puc, Rabar, Udovčić, Fuderer, Matanović, Velimirović, Ivanović, Planinc, Parma, Matulović, Ćirić... Tu su i „mladi lavovi” LJubojević, Timan, Anderson, Hibner, Meking... Najzad, odigrao sam i deset partija sa Bobijem Fišerom...'', napisao je Bora umesto predgovora ''Paralela 2''.

Moglo bi se reći da je posebna vrednost ovog šahovskog udžbenika u tome što autor, čije je iskustvo za šahovskom tablom prebogato, daje uglavnom svoje primere iz turnirske prakse (neobične pozicije, strategija, kombinacija, komentarisane partije, falsifikate, motivi...). Ima tu naravno, i partija najjačih svetskih velemajstora, u dugom vremenskom intervalu od Tajmanova do Birnova... Prepuna dijagrama, a napisana jednostavno (''U jednostavnosti je majstorstvo''), s puno duha i svima prihvatljivo, ova knjiga predstavlja osveženje u našoj šahovskoj literaturi i nastavak je priče „Paralela” izašle pre nekoliko meseci.

Udžbenici ''Paralele'' i „Paralele 2” Bore Ivkova već se rado čita među zaljubljenicima igre na 64 polja kao poučno šahovsko štivo, korisno svim generacijama. A neumorni stari as ne staje – priprema i treće izdanje knjige, kao i knjigu „Let iznad zone sumraka”...

Primerak ove jedinstvene knjige možete nabaviti direktno kod autora na telefon 063/832-04-55.