Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nalaz Komisije ŠS Srbije

Nalaz Komisije ŠS Srbije

23.12.2017

NALAZ KOMISIJE ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE U VEZI IZVEŠTAJA SA EVROPSKOG KUPA KLUBOVA

a) UVOD

Prilikom preuzimanja dužnosti u Šahovskom savezu Srbije, sadašnji menadžment suočio se sa realnošću, potpuno drugačijom od prikazanog stanja u medijima. Naime, nije bio moguć pristup kancelariji ŠSS u Nušićevoj ulici, pa ni dokumentaciji iz 2016. godine, već su dokumenti dostavljani na upit i selektivno, od strane zaposlenih u ŠSS.

Na konferenciji za štampu, održanoj krajem novembra u prostorijama ŠSS, predstavnici prethodne uprave obelodanili su da je Izveštaj sa Evropskog kupa klubova usvojen na Sednici IO ŠSS održanoj 23.11.2016. godine. Međutim, Zapisnik sa te sednice nikada nije dostavljen, kao ni izveštaj koji je na njoj navodno usvojen. Prema nekim izvorima, radilo se o izveštaju na par strana, bez jasno specificiranih stavki prihoda i rashoda.

Odgovorne osobe Evropskog kupa klubova (menadžer Goran Urošević i njegov prvi saradnik Dušan Radovanović) mesecima su odbijale bilo kakvu saradnju i dostavljanje podataka, a sadašnji menadžment očigledno nije pribegavao pravnim sredstvima koja su mu bila na raspolaganju. Tek na pismeni upit, 25.04.2017. godine, pet ipo meseci posle završetka Evropskog kupa klubova, Dušan Radovanović dostavio je pisani izveštaj o takmičenju.

Tek tada je bilo moguće pokušati da se na ozbiljan način utvrde činjenice o poslovanju i finansijskim efektima Evropskog kluba klubova održanog u novembru 2016. godine u Novom Sadu.

b) ZAKONITOST DONOŠENJA ODLUKA O PRVENSTVU

Iz dostupnih dokumenata utvrđeno je da se o Evropskom kupu klubova odluke nisu donosile na forumima, već u neformalnoj komunikaciji, što samo po sebi nosi elemente nezakonitosti, čak i da su ostvareni rezultati bili mnogo bolji.

Na 3. sednici Izvršnog odbora ŠSS, održanoj 31.03.2016. godine u Kragujevcu, formiran je Organizacioni odbor, u koji su ušla četiri člana (!): Obren Ćetković, Miodrag Rakić, Zoran Bojović i Miodrag Vukotić, sa željom da se taj sastav proširi i drugim šahovskim radnicima. Takođe, bez donošenja odluka, razgovarano je o mogućim učesnicima u realizaciji takmičenja.

Na 4. sednici Izvršnog odbora ŠSS, održanoj 14.06.2016. godine u Kragujevcu, prezentiran je „Izveštaj o realizovanim aktivnostima na Pripremi Evropskog klupskog kupa“, čiji autor nije potpisan. Uvidom u izveštaj lako je zaključiti da u njemu gotovo i da nema dodirnih tačaka sa stvarnošću koja će uslediti pet meseci kasnije, što ukazuje na potpunu nestručnost lica koja su pripremala Izveštaj, a kasnije i realizovala takmičenje.

Najveći paradoks predstavlja činjenica da je PRVA KONSTITUTIVNA sednica Organizacionog odbora Evropskog klupskog kupa održana 8. oktobra 2016. godine (u Čačku), 25 dana pre dolaska učesnika na takmičenje (!!!) Takav pristup pokazuje da je ova Sednica trebala da posluži samo da se „pokriju“ odluke donošene u privatnoj režiji, kao i da nije postojalo ozbiljnih namera i želja kada je marketing i medijska pažnja u pitanju. Sve je bilo prepušteno stihiji i neformalnom dogovaranju u malom krugu ljudi.

Tek na pomenutoj sednici formirana je direkcija i imenovani menadžeri Prvenstva, što u pravnom smislu donosi ozbiljno pitanje validnosti svih radnji i dogovora učinjenih pre tog datuma.

Na kraju ovog poglavlja, radi uvida celokupne javnosti u odgovornost za učinjeno, pominjemo imena onih koji su svojim odlukama (ili nedonošenjem odluka) učestvovali u celom poslu:

Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije (članovi koji su učestvovali u radu sednica i donošenja odluka): Obren Ćetković, Miodrag Rakić, Zoran Bojović, Gordana Radičević, Svetozar Vlahović, Branislav Šuhartović, Jovan Mitić i Momčilo Jakovljević.

Organizacioni odbor u konačnom sastavu činili su: Obren Ćetković, Miodrag Vukotić, Dušan Cogoljević, Zoran Bojović, Miodrag Rakić, Svetozar Vlahović, Gordana Radičević, Branislav Šuhartović, Aleksandar Milošev, Almir Gagić, Siniša Remecki, Biljana Kovačević Lazić i Dragan Kotevski.

Direkciju su činili: Goran Urošević, direktor EKK, Dušan Radovanović, operativni menadžer i Milivoje Milivojević, operativni menadžer.

v) OSNOVNE KARAKTERISTIKE I NEDOSTACI U IZVEŠTAJU

Posmatrajući Izveštaj, na prvi pogled mogu se uočiti sledeći nedostaci:

- Izveštaj nije izvorni (navodno usvojen 23.11.2016), već naknadno prilagođavan i prepravljan. To je posebno vidljivo iz rečenica o problemu sa povratom DGT tabli ''došlo je do problema vezanih za uvozno/izvoznu dokumentaciju,...table su stajale u carinskom skladištu 33 dana''. Takvu rečenicu moguće je bilo napisati tek u janaru 2017. godine, kada se navedeni događaj zaista i desio.

- Izveštaj ne sadrži prateću dokumentaciju, kao što su: spiskovi gostiju za hotel i transfer, ugovori sa hotelima („Aurora“, „Vojvodina“, „Planeta Inn“ i „Putnik“), specifikacija korišćenih soba sa datumima dolaska i odlaska. Samim tim, nemoguće je izvršiti bilo kakvu proveru i upoređivanje realnih i ostvarenih prihoda, što je očigledno i bio cilj autora Izveštaja.

- Problematično je to što prihod u izveštaju nije razdvojen na prihod od hotela i prihod na osnovu taksi od 100 EUR po prijavljenom članu ekipe, što ukupno iznosi preko 50.000 EUR u prihodnim stavkama

- U izveštaju na bilo kakav metodološki način nije izvedena razlika između prihoda i rashoda, pa samim tim ni finansijski rezultat takmičenja! Prihodi i rashodi su prikazivani mešovito - u dinarima i evrima umesto u jednoj valuti što otežava kontrolu.

- Prihodi od stranih klubova su prikazani u kolonama sa zaglavljima na engleskom jeziku, pa se postavlja pitanje stvarnog autora izveštaja, kao i svrhe u koju je izveštaj rađen. Sumnju u mesto izrade izveštaja pojačava podatak da se prostim posmatranjem rednih brojeva uplata klubova u tabeli prihoda vidi da su izbrisani (nedostaju) redni brojevi 1, 4, 45, 58, 59, 60, 61, 71, 73, 74, 76 i 77, što može (i ne mora) ukazivati na zloupotrebe, ali svakako ukazuje na skrivanje podataka.

- U prihodima od klubova – učesnika mogu se uočiti (po iznosima koje su uplatili), šest klubova koji nisu koristili službeni hotel, iako su na to po propozicijama takmičenja obavezni. Sumama koje su uplatili (uglavnom preko računa), oni su pokrivali tek iznos obavezne takse od 100 EUR po igraču, ili malo više. To su klubovi na pozicijama:

24. Schachfreunde Berlin, GER
33. St. Petersburg, RUS
34. SV Verder Bremen, GER
64. Valerenga Chess Club, NOR
66. Salon Shakkikerho, FIN
69. Tammer Shakki, FIN

sa ukupno više od 40 igrača i pratilaca. Upadljivo je da ni jednom rečenicom ova činjenica nije pomenuta u izveštaju. Na taj način je pričinjena šteta ŠSS zbog toga što nije ostvarena dobit po osnovu razlike u ceni hotela od najmanje 10.000 EUR.

Postoje osnovi sumnje, potkrepljeni izjavama nekih učesnika, da je u gotovini naplaćen znatno veći iznos od prikazanog, ali isti nije prikazan u tabeli prihoda.

- Primeri naplaćenih prihoda koji nisu prikazani, već su zadržani od strane osoba koje su vodile organizaciju, možemo naći i kod ekipa Chania chess academy i Ezerelio vaivorykste, kada se unakrsno uporede izdate fakture, izvršena plaćanja i spisak gostiju u hotelima iz tih klubova.

- Detektovana je uplata od kluba na poziciji 53. Bogazici University Sports Club, TUR koji nije ni nastupao na Kupu. Novac od tog kluba je naplaćen u gotovini u Novom Sadu, što se može videti u tabeli prihoda u izveštaju. Postavlja se pitanje namene ove uplate.

- U izveštaju se vidi da ŠK „Crvena Zvezda“ NIJE izmirila obaveze u iznosu 86.100 dinara, kao što su to uradili ostalu klubovi iz Srbije, koji su učestvovali na Kupu.

- Nije prikazan prihod od majica i dukserica brendiranih logom Kupa, a čija nabavka je prikazana u izveštaju sa sumom od oko 250.000,00 dinara. Osim manjeg dela poklonjenih majica službenim licima, ostale su prodavane, a postoje i dokazi o ostvarenim prihodima, no oni nisu prikazani. Takođe, u izveštaju nije prikazana plaćena faktura (04.11.2016) za dukseve i trnerke u iznosu od 157.296,00 dinara, što ulazi u rashode i umanjuje prikazanu dobit takmičenja

g) ORGANIZACIONI I FINANSIJSKI EFEKTI „OTVORENOG PRVENSTVA SRBIJE“

Sa zakonske i poslovne strane, posebno sporna je organizacija prateće manifestacije – tzv „Otvorenog prvenstva Srbije u šahu“.

Ovo takmičenje ne postoji u kalendaru Šahovskog saveza Srbije, niti u Pravilniku o takmičenjima ŠSS.

Nije donesena adekvatna odluka IO ŠSS o organizaciji takmičenja i njegovom uvršćivanju u kalendar, pa takmičenje i ne postoji u kalendaru ŠSS za 2016. godinu.

Nije potpun jasan partnerski odnos Šahovskog saveza Srbije i Šahovskog saveza Novog Sada, posebno s aspekta donacije Grada Novog Sada, i posebno se postavlja pitanje verodostojnosti dokumentacije i projekta podnesenog Gradu Novom Sadu od strane Šahovskog saveza Novog Sada.

Neverovatno je da turnir završi u velikom finansijskom minusu, pored izuzetno visoke finansijske donacije koju je Grad Novi Sad opredelio za turnir. Naime, celokupna donacija utrošena je manjim delom za nabavku rekvizita, a navećim delom (od preko milion dinara) za plaćanje sale SPENS, iako za to nije bilo realne potrebe, s obzirom da je na turniru učestvovalo 150 učesnika i da je za njegovo održavanje bila dovoljna sala od oko 200 metara kvadratnih.

Turnir je raspisan veoma kasno (na oko dva meseca pre održavanja), pa nije bilo realno očekivati veći broj učesnika od onog koji je zaista i bio, jer učesnici iz inostranstva ovakve turnire planiraju znatno ranije.

Finansijski rezultat turnira je katastrofalan po Šahovski savez Srbije.

Rashodi su najmanje 14.864 EUR:
- nagradni fond 10.000
- smeštaj za 5 učesnika u hotelu „Novi Sad“ 1.320
- smeštaj za 3 učesnice u hotelu „Vojvodina“ 612
- honorari 3 službenika – B. Kovačević Lazić, S. Remecki, A. Gagić 1.103
- honorari 6 sudija 1.177
- porez na honorare 228

U ovaj iznos nisu uračunati rashodi za smeštaj sudija, angažovanih izvan Novog Sada (!), najam stolica i stolova, izrada formulara, kao i drugi („sitni“) troškovi koji prate ovakav turnir, pa se može zaključiti da je ukupan trošak turnira najmanje 1.000 EUR veći od gore prikazanog.

S druge strane, kao JEDINI prihod, prikupljene su upisnine u iznosu od 396.000 dinara (3.245 EUR), pa se može zaključiti da je organizacijom ovog turnira, bez valjanih odluka i planiranja prihoda i rashoda, Šahovskom savezu Srbije naneta finansijska šteta u iznosu ne manjem od 12.500 EUR.

Do koje mere su šahovski funkcioneri, koji su trebali da donose odluke i usvajaju izveštaje, živeli u zabludi, pokazuje i primer iz Zapisnika sa 1. (konstitutivne) sednice Organizacionog odbora. U njemu se vidi da „je usvojen predlog predsednika Obrena Ćetkovića da se u plan prihoda dodaju i prihodi koji su planirani na Otvorenom međunarodnom prvenstvu Srbije“. Dakle, čelni čovek šahovske organizacije, na 25 dana pre turnira, raspolaže informacijom da će na open-turniru biti ostvarena zarada, umesto velikog minusa!

d) PRIMERI NESTRUČNOG I NESAVESNOG POSLOVANJA I UGOVARANJA USLUGA Cene hotela

Prilikom preuzimanja ovog posla, organizatori su preuzeli i dva već potpisana ugovora sa hotelima, i to:
- sa hotelom „Park“ po jedinstvenoj ceni od 55 EUR za puni pansion u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi, gratis pansion na svakih 25 gostiju i BESPLATNO korišćenje sale za igru i svih kancelarija uz gratis pansion na svakih 25 gostiju.
- sa hotelom „Novi Sad“, po ceni od 28 EUR u dvokrevetnoj i 33 EUR u jednokrevetnoj sobi, gratis pansion na svakih 15 (!) gostiju

Koliko su preuzeti ugovori povoljni i koliko su stvarali mogućnost za izuzetno profitabilan posao, pokazuje i sledeći podatak:
- Razlika u ceni za jednokrevetne sobe u hotelu „Park“ (takvih je bilo oko 90%) iznosila je 40 EUR po danu ili 320 EUR po jednom učesniku za vreme trajanja EKK
- Razlika u ceni za jednokrevetne sobe u hotelu „Novi Sad“ iznosila je 40 EUR ili 320 EUR po jednom učesniku za vreme trajanja EKK, a za dvokrevetne sobe iznosila je 31 EUR ili 248 EUR za vreme trajanja EKK.

Međutim, kako je odziv ekipa i njihovih članova za takmičenje bio izuzetan, trebalo je na vreme obezbediti još oko 200 mesta u hotelima, što je učinjeno prekasno, nestručno i u nedovoljnom obimu, pa je time nanesena velika finansijska šteta Šahovskom savezu Srbije. Dogodilo se da za neke ekipe nije ni obezbeđen hotelski smeštaj, pa su sa njima rađeni razni privatni aranžmani o kojima je bilo više reči u poglavlju v).

U hotelu Aurora (3*) ugovorena je nepovoljnija cena nego u mnogo bolje lociranom hotelu „Novi Sad“ (4*). Posebno negativan primer je ugovaranje cena u hotelu „Vojvodina“. Iako je u ovom hotelu boravilo više učesnika (uz dvostruko više dana) nego na Prvenstvu Evrope u ubrzanom šahu za mlade (održanom u decembru 2016. godine u Novom Sadu), prosečno ugovorena cena bila je za 12 EUR veća, što na prikazani obim posla čini štetu od oko 5.000 EUR.

DGT table

Posebno loš finansijski aranžman napravljen je u vidu najma DGT tabli. Poznato je da u našem bliskom okruženju (Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Makedonija), federacije i organizatori poseduju dovoljan broj za najam 120 DGT tabli. Prevoz bi bio izuzetno jeftin, a tehnika uvoza putem „ATA karneta“ rutinska, dok bi se najam mogao izmiriti putem besplatnih pansiona i angažovanja službenih lica.

Umesto toga, iz (ne)poznatih razloga pristupilo se poslovnom aranžmanu sa FIDE gde je dogovorena cena najma od 5.000 EUR, a cena prevoza od i do 1200 km daleke Atine iznosila je oko 3.000 EUR. Tome treba dodati da je posao uvoza urađen na neuporedivo komplikovaniji način, što je dovelo do višemesečnog kašnjenja u povratku tabli, a Šahovskom savezu Srbije pristigla je faktura u iznosu od 4.780 EUR, što znači da je celokupni aranžman najma DGT tabli koštao 12.780 EUR!

Procena komisije je da je ovim aranžmanom Šahovski savez Srbije oštećen za oko 8.000 EUR. Šteta po ovom osnovu mogla je biti ublažena da je poklonjenih 20 DGT tabli od strane FIDE (o čemu postoji pisana potvrda FIDE) stavljeno na raspolaganje Šahovskom savezu Srbije. Umesto toga, Šahovski savez Srbije je tokom cele 2017. godine plaćao najam DGT tabli za domaća i međunarodna takmičenja, a kako se pretpostavlja, table su završile u posedu direktora turnira Gorana Uroševića.

Najam osvetljenja

Ugovaranje pojačanja osvetljenja u turnirskoj sali predstavlja drastičan primer lošeg ugovaranja posla. Naime, po ovom osnovu plaćeno je 574.200 dinara ili 4.705 EUR!!! Ne ulazeći u metode ugovaranja i raspodelu ovog novca, izvesno je da je realna vrednost ovog posla uvećana najmanje dva puta.

Angažovanje službenih lica i službenih lica iz inostranstva

- Iz izveštaja se vidi da je kao menadžer turnira angažovan međunarodni sudija i organizator Sotiris Logotetis iz Grčke. NJemu je isplaćen honorar za obavljeni posao u iznosu od 2.000 EUR. Prema dostupnim podacima on je najplaćenije službeno lice turnira (veći honorar od direktora turnira i glavnog sudije). Ne postoji odluka o angažovanju dotičnog lica, kao ni ugovor sa njim, mada je jasno da je njegovo angažovanje bilo uslovljeno nedovoljnom stručnošću lica iz direkcije turnira.

- Za rad i suđenje na „Otvorenom prvenstvu Srbije“ angažovano je 9 osoba, što je veliki broj za open-turnir od 150 učesnika. Realan broj je 5 osoba, kao što je to slučaj na svim open-turnirima u zemlji.

- Za suđenje na Evropskom kupu klubova angažovan je 31 sudija. Za obim posla obavljen na takmičenju maksimalno je bilo potrebno 23 sudije, pa je Šahovski savez Srbije po ovom osnovu (honorari i smeštaj za „višak“ sudija) oštećen za oko 5.000 EUR.

- Dodatna šteta napravljena je nedopustivo malim brojem angažovanih sudija iz Novog Sada i okoline, čime bi se uštedela znatna sredstva za smeštaj. Primetno je da su čak i hostese, koje su angažovane za najjednostavnije poslove, bile sa prebivalištem izvan Novog Sada, uz to i bliski srodnici članova Organizacionog odbora i šahovskih funkcionera.

- Poseban primer neodgovornog trošenja sredstava predstavlja podatak o angažovanju 8 sudija iz Grčke, i njihovom smeštanju u hotelu „Park“. Time je učinjena velika finansijska šteta Šahovskom savezu Srbije na dva načina: prvo, jer je meč-sudijama plaćana najviša kategorija smeštaja 5*, a zamenicima vrhovnog sudije nije (što predstavlja svojevrsno ponižavanje ovih drugih), a takođe, sobe na taj način raspoređene u hotelu „Park“ nisu iskorišćene u komercijalne svrhe.

Nenaplaćene usluge

Prema prikazanoj dokumentaciji, Komisija je uočila selektivnost u naplati usluga od domaćih klubova, kao i nekih gostiju i službenih lica. Naime, vidljivo je da ŠK „Crvena zvezda“ nije platila troškove kotizacije za klub i igrače, koje su uplatili svi ostali domaći klubovi. Takođe, uočljivo je da neki domaći klubovi nisu uplatili takse za dopunske registracije inostranih igrača, dok je recimo VŠK „Nikolaj Srpski“ platio izuzetno visok iznos, pa se opravdano postavlja pitanje na osnovu čega su „deljeni“ domaći klubovi po važnosti.

Takođe, nejasan je kriterijum po kome je plaćeno učešće šahistkinja ŠK „BAS“ na otvorenom turniru. Nije vidljivo da su neka službena lica i neki gosti platili pansionske troškove za svoje bračne i ostale partnere, što nije uobičajena pojava na sličnim turnirima (obično se takvi troškovi odbiju od iznosa honorara).

Vanpansionska potrošnja

Vanpansionsku potrošnju u hotelu „Park“ tokom turnira karakteriše jedna reč – bahatost! Svim ovim postupcima nije nanesena velika finansijska šteta Šahovskom savezu Srbije, ali ostaje neverovatno ružan utisak na način potpisivanja restoranskih i kafanskih računa.

Dovoljno je istaći podatak da su za 4 dana boravka u Novom Sadu (2 dana na početku i 2 na kraju turnira) predsednik Organizacionog odbora Obren Ćetković i „operativni menadžer“ Milivoje Milivojević potpisali račune za više od 130 „viskija“ (više od 6 flaša ovog pića!).

đ) UTVRĐIVANJE KONAČNOG FINANSIJSKOG REZULTATA

Već u 4. stavu poglavlja v) konstatovano je da na bilo kakav metodološki način nije izvedena razlika između prihoda i rashoda, pa samim tim ni finansijski rezultat takmičenja. Komisija smatra da takav pristup nije slučajan, posebno ako se zna da su finansijski rezultati sa ovog takmičenja u više navrata objavljivani preko medija.

Komisija je na bazi podataka iz izveštaja i jednostavne metodologije, došla do zakljuka o finansijskom rezultatu ovog takmičenja.

PRIHODI

Tabelarnim pregledom ustanovljeno je da je ukupan prihod Evropskog kupa klubova, ostvaren od strane organizatora – 343.540, 84 EUR.

RASHODI

Rashodi koje je imao organizator, a tabelarno prikazani u iznosu od 336.505,99 EUR, pretrpeli su sledeće korekcije.

- Iznos od 37.662 EUR navodno potrošen za potrebe kancelarije ŠSS ne može biti deo rashoda, već eventualno može pripadati kategoriji „Raspored dobiti“, jer ovo nisu sredstva upotrebljeni za organizaciju takmičenja.

- Iznos od 9.282,219 EUR iz tabele prijavljenih neplaćenih ili naknadno plaćenih računa, ulazi u kategoriju „Rashodi“, jer su tim sredstvima izmireni troškovi takmičenja. Međutim, ta sredstva sabrana su pogrešno, pa umesto prikazanih 1.138.000 dinara, ona iznose 1.909.409 dinara ili 15.650,85 EUR.

- U rashode takmičenja spadaju i neprijavljeni, a naknadno ispostavljeni računi na teret Šahovskog saveza Srbije, i to:
1) Račun FIDE za carinske, špediterske i ostale usluge povrata DGT tabli u iznosu od 4.780 EUR
2) Izvršen povrat prema klubovima (ŠSS uplatio na račun EŠU) u iznosu 1.535 EUR
3) Neplaćeni porez na nagrade za „Otvoreno prvenstvo Srbije“ u iznosu od 1.100 EUR (prijavljeno je da je porez plaćen, a nije, nije poznato gde je završio taj novac)
4) Naknadno ispostavljeni računi u iznosu od 1.937 EUR (od čega najveći deo odlazi na bankovne provizije i 2 obavljene inspekcije)
5) Neprijavljena a plaćena faktura za trenerke i polo majice 1.290 EUR, kojom se povećavaju rashodi

Ukupno neprijavljene obaveze: 10.642 EUR

Dakle, rashodi su: + 336.505,99 + 15.650,85 + 10.642,00 - 37.662,00 Rashodi ukupno: 325.136,84 EUR

KONAČAN FINANSIJSKI REZULTAT EVROPSKOG KUPA KLUBOVA 2016:

Dakle, ukupan finansijski rezultat Evropskog kupa klubova je sledeći: Prihodi + 343.540,84 EUR Rashodi - 325.136,84 EUR Dobit: 18.404,00 EUR

e) ZAKLJUČAK

1) Iz svega navedenog, Komisija je ocenila da je organizacija Evropskog kupa klubova bila privatizovana i netransparentna. Odluke su donošene izvan nadležnih organa u krugu malog broja lica, što je dovelo do lošeg finansijskog rezultata.

2) Za ključne funkcije i članove Direkcije angažovana su lica koja pre toga nisu imala nikakvo iskustvo u organizaciji ovakvih takmičenja, što se vidljivo iz niza loših i zakasnelih poslovnih poteza.

3) Komisiji je bilo očigledno da je na mnoge poslovne poteze (angažovanje službenih lica, organizacija open-turnira, plaćanje pansiona partnerima službenih lica...) uticala tzv. „međunarodna i domaća šahovska politika“.

4) Na bazi dostupne dokumentacije Komisija je procenila da je realna bruto-dobit ostvarena od razlike u ceni hotela i takse od 100 EUR koju je platio svaki učesnik i pratilac, morala da bude najmanje 180.000 EUR, što predstavlja pesimistički i konzervativan način računanja.

5) Na bazi dostupne dokumentacije Komisija je procenila da realni troškovi organizacije Evropskog kupa klubova nisu smeli preći 110.000 EUR, što znači da dobit sa takmičenja nije smela biti ispod 70.000 EUR, mada se gotovo sigurno može govoriti i o šestocifrenom iznosu, što ukazuje na činjenicu da su odgovorna lica nanela štetu Šahovskom savezu Srbije u iznosu ne manjem od 50.000 EUR.

6) Postoje osnovi sumnje da sva sredstva prispela u gotovini nisu prikazana, čime je, uz više primera nesavesnog poslovanja, načinjena velika finansijska šteta Šahovskom savezu Srbije.

7) Komisija konstatuje svojevrstan paradoks da je zabeležena dobit manja od dobiti ostvarene na Prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, održanom u decembru 2016. u Novom Sadu, iako je to takmičenje imalo dvostruko manje učesnika, trajalo dvostruko manje dana, uz dvostruko manju razliku u cenama pansiona (!!!)

8) Ovaj izveštaj je potrebno tretirati kao privremeni, do dolaska u posed celokupne dokumentacije, koja će, prema našem uverenju, prikazati značajno lošiji finansijski rezultat i mnogo veće propuste odgovornih lica.

Iz svega navedenog, Komisija predlaže Upravnom odboru Šahovskog saveza Srbije:

1) Da zaduži određena lica da nastave rad na pribavljanju celokupne dokumentacije do utvrđivanja konačne istine o finansijskom poslovanju na Evropskom kupu klubova.

2) Da angažuje advokata – specijalistu za krivično-pravne stvari, koji će na bazi izveštaja i dostupne dokumentacije predložiti preduzimanje određenih mera protiv odgovornih lica pred nadležnim državnim organima.