Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam Milenko Čabarkapa

In memoriam Milenko Čabarkapa

06.01.2018 / FM Ivanović, Nikola (2142)

IM Milenko Čabarkapa (24.07.1938.-03.01.2018.)

Dana 03.01.2018. posle kraće bolesti napustio nas je slepi professor, poliglota i internacionalni majstor Milenko Čabarkapa. Rođen je 24.07.1938 u selu Krupice (kod Pljevalja). Igrajući se kao dete pronalazi bombu od čije eksplozije ostaje bez vida. Završava fakultete za Istoriju I Ruski jezik što i predaje u beogradskim gimnazijama. Tokom života puno je vremena posvećivao svom opštem obrazovanju pa tako postaje i poliglota govoreći 7 jezika (engleski, ruski, španski, nemački, esperanto, latinski, italijanski ..)

Ostvario je blistavu šahovsku karijeru. Dva puta je bio prvak sveta za slepe. Prvi put 1972 godine. kada je Robert James “Bobby” Fischer jurišao ka svetskom tronu rušeći Sovjetsku šahovsku elitu, Čabarkapa je takođe na sličan način osvajao svetski tron za slepe gde je od eminetnih šahovskih krugova prozvan “Blind Bobby”.

Igrajući za reprezentaciju Jugoslavije I Srbije osvojio je 12 olimpijskih medalja u konkurenciji slepih I slabovidih. Dugo godina je bio podpredsednik svetske šahovske organizacije slepih (IBCA). Smrću Milenka Čabarkape ostali smo bez čoveka koji je bio “intelaktualna gromada”, dobar otac, sjajan deda, professor, prijatelj, ... Neka mu je večna slava.