Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  O skupštini i lažnim pregovorima

O skupštini i lažnim pregovorima

16.01.2018 / ŽFM Nestorović, Irena (2007)

U Beogradu, 15. januar ponedeljak 23č

Sa skupštine od 13. januara i dešavanja u vezi predloga za pregovore

1. U Beogradu kod klubova lobirali Goran Urošević i Dušan Radovanović (sad je jasno zašto nisu imali vremena da opravdaju „nestašluke“ sa Kupa šampiona).

2. Glavni argumenti protiv Ivana Marinkovića prilagođavani mentalnom sklopu i karakternim osobinama ljudi koji su predmet ubeđivanja: od pretnji i ukazivanja na strašne posledice nepoštovanja arbitražne odluke, preko nuđenja raznih povlastica, do objašnjenja da od izbora u Beogradu direktno zavise izbori za predsednika Fide!

3. Dušan Cogoljević, predsednik Stručnog odbora Šahovskog saveza Centralne Srbije prisustvovao skupštini u svojstvu dobročinitelja – izmiritelja: „ja sam na drugoj strani ali nisam u potpunosti, sve se dogovorite, ko će da predsedava eventualnom skupštinom i sve ostalo...“ (moram priznati da su i meni krenule suze...).

4. Dušan Cogoljević je finansirao postupak pred arbitražnim sudom.

5. Svi problemi u savezima krenuli su zbog sukoba dva čoveka: Uroša (to je nadimak koji je upotrebio g-din Cogoljević) i Vladimira Šakotića.

6. Joksa došao kao delegat ŠK Politika. Kaže da bi predao ovlašćenje ali je zakasnio na skupštinu (javio se kad je video da nema opasnosti od kvoruma).

7. Delegat ŠK Crvena Zvezda, D. Raičević je upoznat sa činjenicima koje zaboravio: Ivan Marinković je pomogao Crvenoj Zvezdi da ne ode u najniži ligaški rang na zahtev predsednika Centralne Srbije, Zorana Bojovića. Bojović je, da bi ispeglao svoju odluku, samo tada priznao Ivana Marinkovića kao legitimnog predsednika a onda je dobio amneziju. Ivan Marinković je dobio nekoliko glasača manje među beogradskim klubovima. Istovremeno je Raičević upoznat sa činjenicama da delegati Beograda u Šahovskom savezu Srbije nikada ne bi štitili interese Beograda na način da spreče legalnu odluku UO ŠSS.

8. Šahovski savez Beograda je „odskočna daska“ do Šahovskog saveza Srbije.

Kako teku razgovori:

U nedelju je kontaktiran Dušan Cogoljević kako bi se njegov predlog konkretizovao. Razgovore obavlja, kako je i tražio, Petar Katanić Vujić. Bio je na putu i vratio se u Beograd u nedelju veče sa pričom da će kontaktirati glavnog za pregovore: g-dina Miodraga Vukotića.

Ponedeljak ujutro. Dušan Cogoljević je ljut zbog teksta koji je izašao na sajtu ŠSB. Zašto? Pa treba da mu bude drago što svi vide kolika je njegova iskrena želja da se u Beogradu postigne dogovor. U tekstu nema laži, zakulisnih radnji i foliranja. Uostalom bili su prisutni delegati 32 kluba koji sve mogu potvrditi. U ponedeljak pre podne dat predlog od strane Ivana Marinkovića da se pregovori vode uz prisustvo predstavnika Sportskog saveza Beograda. Transparentno i iskreno!

Kontakt sa Dušanom Cogoljevićem, ponedeljak posle podne, koji traži da Ivan Marinković izađe sa predlogom za pregovore kao da inicijativa nije došla sa njihove strane...

Ponedeljak 22,00: Ivan Marinković daje predlog da se prema dogovoru sa skupštine od 13. januara zakaže nova skupština za početak februara sa jednom tačkom: USVAJANJE FINANSIJSKOG IZVEŠTAJA i da se na istoj dogovore uslovi i postupak za sprovođenje izbora u Beogradu.

Utorak 19,30: Saznajemo od Petara Katanića ono što je bilo očekivano, ne žele razgovore pre „skupštine“ 28. januara.

Sada je jasno da je istupanje Dušana Cogoljevića neiskreno sa jedinom željom da se prikupe nedostajući glasovi za „skupštinu“ 28. januara. Da li će beogradski klubovi prepoznati pravu priliku za dogovor, ukoliko ne izglasaju jedinog kandidata, ostaje da se vidi.

Irena Nestorović