Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ženski šampionat komentar

Ženski šampionat komentar

19.03.2018 / FM Andrejić, Vladica (2246)

Радмила је написала коментар на Женски шампионат који је у току, а ја пошто објављујем морам да прокометаришем коментар...

Radmila Kovačević, 18.03.2018

Pojedinacno prvenstvo Srbije za sahistkinje!

Mozda bi bilo bolje promeniti naziv u "AMATERSKO PRVENSTVO SRBIJE!". Iako gotovo sve najbolje aktivne nase sahistkinje ucestvuju na njemu. Naravno nagradni fond kao ni prosle godine nije uvecan! Za razliku od muskog sampionata, na kome 4 mesto osvaja vecu nagradu od PRVAKINJE SRBIJE!

Zasto je samo muski sampionat medijski propracen na pravi nacin? Svakodnevni intervjui, analize poznatih sahista...zasto nije isti tretman i na zenskom sampionatu?

A da, setih se, prica se... Savez je u krizi...izlgda da to vazi samo za turnire na kojima nastupaju zene! Secam se kako je prosle godine senzacionalno medijski proslavljeno mesto sampionke Srbije!

Iskreno, nadam se da ove godine nece biti tako... Pozdrav za sve ucesnice turnira, a pobednici zelim da osim titule sampionke za 2018. god. da oseti i dodatnu euforiju srece dok bude uzimala nagradu!

Ja razumem da svako ima pravo da se bori za bolje uslove, međutim neke stvari ne mogu se stavljati u isti koš. Za razliku od mnogih sportova, poput atletike ili tenisa, u šahu ne postoji muški šampionat. Bez obzira što mnogi naši višedecenijski šahovski radnici u raspisima i pravilnicima potenciraju naziv muški, to de fakto nije tako. U šahu postoji otvorena kategorija (Open Section) u kojoj svako ima pravo da nastupa, kao i ženska kategorija gde mogu nastupati samo žene.

U Srbiji nijedna žena nema titulu velemajstora, dok samo dve imaju titulu internacionalnog majstora, od kojih jedna više ne igra šah. U svetu, kao i u Srbiji, u top 100 aktivnih igrača postoji samo jedna žena. To što se nijedna žena do sada nije plasirala na Šampionat Srbije u otvorenoj kategoriji nije stvar pola, već kvaliteta igre. Ja lično nisam pogledao nijednu partiju iz meča za ženskog prvaka sveta u poslednjih podosta godina, dok sam gledao sve one iz otvorene kategorije, ali kao što rekoh to je stvar kvaliteta.

Što se nagrada tiče, evo male ilustracije kako to izgleda u svetu. Po aktuelnim propozicijama FIDE meč za prvaka sveta u otvorenoj kategoriji mora imati nagradni fond od minimum 1000000 evra, dok je donja granica u ženskoj kategoriji 200000 evra. Na svetskom prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu nagradni fond bio je 400000 dolara u otvorenoj kategoriji, a 80000 dolara u ženskoj. Dakle, neki svetski standard je da ženski nagradni fondovi imaju tačno pet puta manja sredstva. Na aktuelnim šampionatima Srbije odnos je 660000 dinara prema 300000 dinara, znači samo 2,2 puta.

Za svaki slučaj ću naglasiti da je ovo što sam ispisao činjenično stanje, te da nemam nikakav interes u ovoj priči, niti nešto odlučujem. Što se naziva tiče, nema potrebe da se prekrsti u Amatersko, jer već se zove Žensko i to ga dovoljno opisuje...